Jump to content

Rad subotom


Tissko

Preporučene objave

Zanima me da li je u skladu sa zakonom da poslodavac odredi sve radne subote tijekom godine? Napominjem da se subotom radi pola radnog vremena (4 sata).

Isto tako me zanima, imam ugovor na određeno vrijeme koji sam potpisao kad sam došao u firmu prije 15 mjesec te koji mi nije obnovljen. Koliko znam, ugovor na određeno može se sklopiti najviše na godinu dana pa sam zabrinut da bih mogao imati probleme u vezi toga.

I na kraju, ako je ugovorom o radu utvrđena plaća u određenom iznosu, da li poslodavac, naknadnim uvođenjem tzv stimulacije može umanjiti plaću za 20%. Obzirom da su uvijeti za postizanje punog iznosa plaće nerealno utvrđeni te su uglavnom neostvarivi od uvođenja stimulacije nam je plaća konstantno 10 do 20% manja.

Hvala na pojašnjenju.

Lijep podrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Koliko ja znam...tjedno po zakonu moraš imati 40 radnih sati..po meni subota je radni dan..a slobodan se koristi obično nedjelja, ili ako radiš nedjelju, slobodan dan u tjednu za tu nedjelju..

ovisno koliko sati dnevno radiš..

primjera ja radim 4dana po 7 sati, dva dana po 6 sati i jedan sam dan u tjednu slobodna...

a za ovaj drugi dio ne znam stvarno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o tome da ja svaki tjedan imam 44 radna sata, znači radim sve subote u godini a slobodan dan mi je samo nedelja.

Nisam siguran da li je takav način ispravan, da ne govorim da sam jedva uspio dobiti 9 dana GO u komadu.

Nisam u situaciji da se raspravljam sa direktorom (ugovor na određeno ?) ali me zanima obzirom na najave o ''promjenama'' u firmi da li imam pravo na kakvu naknadu ukoliko su to prekovremeni sati ili je to naprosto tako omogućeno u zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neću Vam ništa objašnjavati, samo pogledajte što piše u Zakonu o radu:

 

Članak 43.

 

(1) Ugovor o radu može se sklopiti za puno ili nepuno radno vrijeme.

 

(2) Puno radno vrijeme ne smije biti duže od četrdeset sati tjedno.

 

(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu, nije određeno radno vrijeme, smatra se da je puno radno vrijeme četrdeset sati tjedno.

 

Članak 45.

 

(1) U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, radnik na zahtjev poslodavca mora raditi duže od punog, odnosno nepunog radnog vremena (prekovremeni rad), ali najviše do osam sati tjedno.

 

(2) Prekovremeni rad pojedinog radnika ne smije trajati duže od trideset dva sata mjesečno niti duže od sto osamdeset sati godišnje.

 

(3) Ako prekovremeni rad određenog radnika traje duže od četiri tjedna neprekidno ili više od dvanaest tjedana tijekom kalendarske godine, odnosno ako prekovremeni rad svih radnika određenog poslodavca prelazi deset posto ukupnoga radnog vremena u određenom mjesecu, o prekovremenom radu mora se obavijestiti inspektor rada u roku od osam dana od dana nastupa neke od navedenih okolnosti.

 

(4) Ako inspektor rada posumnja da prekovremeni rad štetno utječe na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost radnika, odredit će rok u kojem poslodavac o tome mora pribaviti nalaz i mišljenje liječnika ovlaštenog posebnim propisom.

 

(5) Zabranjen je prekovremeni rad maloljetnih radnika.

 

(6) Trudnica, roditelj s djetetom do tri godine starosti, samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti i radnik koji radi u nepunom radnom vremenu, može raditi prekovremeno samo ako dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.

 

(7) Inspektor rada zabranit će prekovremeni rad ako štetno utječe na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost radnika, odnosno ako se obavlja protivno odredbama ovoga članka.

 

Članak 86.

 

Za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija