Jump to content

Ugovorna kazna - očajna, molim pomoć!


Mmaestral

Preporučene objave

Ukratko ću opisati incidend koji mi se dogodio i za koji tražim pravni savjet.

Uglavnom, tokom kupovine u Kauflandu sam prije ulaska u glavni kupovni prostor kupila orhideju za 100kn, na njoj sam imala račun i dalje sam kupila čokoladice životinjskog carstva i neke druge stvari i kod odjela s odjećom sam primjetila neuglednu ženu masne kose bez kolica kako se mota oko mene, mislila sam da mi želi ukrasti orhideju pa sam na brzinu izabrala dječju kapicu i vidjela majicu koja mi se svidjela, uzela sam ju i uletila u kabinu (sve u žurbi jer sam mislila da me žena hoće pokrasti) gdje sam vidjela da mi je prevelika pa sam ju vratila i uredno na blagajni sve platila da bi me na prepad ta žena poslije blagajne zaustavila, bljesnula iskaznicom nekom i zamolila da idem s njom iza u prostorije gdje su napravili pretres jer je ona sumnjala da sam u kabini nešto ukrala. Kada sam vadila stvari iz torbe shvatila sam da imam barem 10 stvari koje sam kupila u Kauflandu, koje su na svu sreću izgledale barem malo trošeno, ali se zakopalo u mojoj torbi nekoliko čokoladica životinjskog carstva koje sam zaboravila izvaditi od prijašnjih kupovina.

Nakon svega toga me je i prepipala jer je očito očekivala neku robu sakrivenu. Odmah su mi dali da potpišem neki papir za koji mi nisu rekli što je i u svoj zbunjenosti sam potpisala, što se na kraju ispostavilo da je ugovorna kazna na 500 kn što sam shvatila tek sad tjedan dana poslije kada sam dobila opomenu za neplaćanje i dodatnih 100kn za troškove. U toj opomeni mi govore i o daljnjim zateznim kamatama i sudskim i odvjetničkim troškovima...

Ja sam nakon početnog šoka tražila da pregledaju kamere da vide da nisam ništa otuđila što je ta žena koja mi je odbila dati i ime odbila. Dalje nisam htjela potpisati priznanje otuđivanja nego sam napisala svoju izjavu nakon koje je ona još pisala na papir taj nešto i nije mi htjela pokazati što.

Zahtjevala sam da mi objasne kako da se obranim i što se događa, ali mi nitko nije ništa htio reći nego mi je policajac rekao kada je došao da se i njemu desio isti incident i da na rješenje napišem žalbu kada mi dođe doma. Ali nisam imala mira i poslala sam pismo Kauflandu u Zagreb jer su me tretirali bezobrazno, a nisam kriva i nisu mi htjeli pomoći da dokažem da nisam. Sada kada sam dobila prvu opomenu o neplaćanju ugovorne kazne sam na jedini mail koji je na papiru bio napisan napisala također žalbu za kaznu i za ponašanje zaposlenika, ali me je strah da me ne osude nevinu i da ne platim ogromnu kaznu zbog te ugovorne kazne koju nisam ni znala da potpisujem.

Što mogu napraviti? Kaznu ne namjeravam platiti jer su mi oduzeli i te čokoladice koje sam već i platila i stavili mi kaznu od 600 kn već za navodno otuđenje nečega od dvadesetak kn, pa mi ponos ne dozvoljava da pokleknem.

Hvala na odgovorima unaprijed! :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznom odnosima NN 35/05

 

5. Ugovorna kazna

Opća pravila

Članak 350.

(1) Vjerovnik i dužnik mogu ugovoriti da će dužnik platiti vjerovniku određeni novčani iznos ili pribaviti neku drugu materijalnu korist ako ne ispuni svoju obvezu ili ako zakasni s njezinim ispunjenjem ili ako je neuredno ispuni.

(2) Ako što drugo ne proizlazi iz ugovora, smatra se da je kazna ugovorena za slučaj da dužnik kasni s ispunjenjem.

(3) Ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze.

 

ugovorena kazna se nemože ugovoriti za novčana potraživanja (kazne)

usumnji na kazneno djelo trebali su pozvati policiju i podnijeti prijavu a ne uvaliti ugovor za kaznu .

 

čekaj prijavu sudu.

ako ugovor za ugovorenu kaznu nije ovjerio javni bilježnik nemaju osnova za tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Opet se javljam jer stvar još nije završila.

Od policije još nisam dobila nikakvo rješenje ni poziv.

Kauflandu sam odmah idući dan poslala preporučenu žalbu u glavno središte u Zg na koju mi nisu odgovorili.

Nakon toga sam u roku 2 dana dobila prvu opomenu za neplaćanje, pa sam na mail koji sam našla poslala ponovno žalbu, na koji mi nije odgovoreno.

Onda sam opet zamolila na isti mail da mi barem nešto odgovore da znam što mi je dalje raditi na što mi je odgovoreno da je mail proslijeđen odgovornima.

Daljnji odgovor nisam dobila, osim druge opomene za neplaćanje nakon više od mjesec dana. Naravno, s dodatnim troškovima koji povećavaju kaznu.

Opet sam poslala preporučenu žalbu u središte s dodatnim pravnim gledištem koje ste mi ovdje dali, ali ni na to mi nije odgovoreno.

Tada sam na stranici Kauflanda poslala mail službi za kupce sa žalbom na koji mi je odgovoreno isti dan da su oni istražili da se njihovi zaštitari nisu krivo ponašali i da mi ne mogu pomoći unatoč usredotočenosti na kupce s poštovanjem i srdačan pozdrav (ha-ha)...

Na to sam ih zamolila da mi daju ime osobe koja je radila kao zaštitar tog dana kako bi i ja mogla napraviti neke korake pošto je njihov sljedeći korak u opomeni naveden kao prisilna naplata ili tužba, na što su mi opet odgovorili 'srdačno' da oni nisu za to zaduženi i da se obratim u centralu (gdje sam pisala već 2 puta bez odgovora)!

Jako sam ljuta i zabrinuta i razmišljam o privatnoj tužbi.

Može li mi netko dati pravni savjet kako da nastavim?

Da li mi oni mogu prisilno naplatiti kaznu koju nisam bila svjesna da potpisujem i na kojoj nije moj pravovaljani potpis kao na osobnoj iskaznici, nego samo napisano ime?

Što mislite, po vašem iskustvu, kada bi trebala i što dobiti od policije?

Da li mi se isplati podizati privatnu tužbu zbog 20tak kn koje su mi uzeli u protuvrijednosti čokoladica i koga bi uopće trebala tužiti, Kaufland, ili zaštitarku?

Hvala puno na odgovorima! :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, znam i ja da zakonski to što rade nije u redu, mislim, sve da i je došlo do otuđenja (a nije), (tj. meni je), to je u vrijednosti 20kn, što nije ni bitno, ali oni nisu sud i ne mogu odlučivati o kaznama, a pogotovo ne prisilnim, bez ikakve obrane. A kako da ja to njima dokažem? Nisam znala da mogu podnjetin prijavu za protupravno zadržavanje. Možete li mi reći kako da to napravim? Da barem nešto poduzmem jer je to naoko nekome beznačajno mene užasno povrijedilo, pogotovo zato jer tamo idem od otvaranja (skoro deset god, možda i toliko) i išla sam na svaku inventuru i imam tamo prijatelje, a sad su me oblatili, želim pravdu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ovo dramatiziranje, uz sve razumijevanje neugodnosti događaja, ne razumijem.

 

Kaufland vam ne može baš ništa bez sudskog postupka, a lako moguće da ga i neće pokrenuti. Sve ostalo je psihološki pritisak koji i vrše zbog toga što im je svaka druga akcija srazmjerno preskupa, a i s malim izgledom na uspjeh. Drugim riječima, računaju na vašu neukost i strah.

 

Dakle, dokle god ne dobijete nešto suda ili policije, možete ih naprosto zaboraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda i je dramatiziranje... Šta ja znam. Htjela bi da oni budu na mom mjestu, a znam da je praktički nemoguće ih postaviti tu jer su ogromna tvrtka. Nepravda malog naroda. Ok, čekam onda od policije što već. Iako bi rado poslala na sud barem odurnu priglupu zaštitarku s kompleksom moći.

Znači ja od njih ne mogu dobiti neku prisilnu naplatu, jedino ako me privatno tuže, a to im se ne isplati, bar sam vas tako shvatila. A što mogu dobiti od policije? Poziv na sud ili? Kada je uopće zastara za takva sranja?

Baš sam pehist. Išla sam na sud jednom jer mi je policajac napisao kaznu zato jer sam se vozila kao 14-godišnjakinja s biciklom po pješačkoj stazi, a ne po glavnoj cesti jer me bilo strah. Hahahah, koje li gluposti... Naravno sutkinja je i sama rekla da je glupost i da se normalno nastavim voziti po stazi. I onda sam paničarila. A sada mi je smiješno.

Nadam se da ću se i ovome smijati jednom. Pozdrav svima vama poznavateljima prava i hvala za odgovore, super je zanimljivo znati odgovore na sva ta pitanja, respect!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija