Jump to content

Gdje poceti?


Ucilica

Preporučene objave

Dragi kolege/ice, pozdrav!

 

Prije pola godine zapocela sam sa vjezbenickom praksom u odvjetnickom uredu i, evo, polagano krecem s ucenjem za pravosudni. Mnogi mi kazu da je prerano, mozda i jest, ali nekako sam se htjela poceti pripremati na vrijeme, a ne da kasnije zalim jer mi je ostalo premalo ili na knap vremena za svu tu materiju.

 

Kakogod, proucila sam vecinu ovdasnjih tema s foruma i nesto me poprilicno zbunilo pa sam se odlucila postaviti vam ovo pitanje jer vjerujem da nisam jedina zbunjena u vezi pravosudnog ispita.

 

Kako nisam znala otkuda krenuti (mnogi su mi savjetovali da je besmisleno uciti iz svih onih zakona s popisa literature jer su pitanja zapravo kljucna), odlucila sam krenuti od ispitnih pitanja te si sama odgovoriti na njih i napraviti vlastite skriptice, a time usput i uciti. Zbilja sam imala dobru volju, skupila sam SVA pitanja koja sam ovdje nasla, prekopirala ih u Word i krenula printati, ALI. Ispostavilo se da ima oko 3000 str u Wordu i oko 30 000 pitanja sveukupno (i to bez odgovora)! Znam da se mnoga ponavljaju, ali vjerujem da ih i s ponavljanjem ima par tisuca.

 

Nije mi problem procesljati ih, potraziti odgovore, sve ispisati i sistematizirati (zato sam i krenula s ucenjem ovako rano), ali nekako sumnjam da su se u takav posao upustili svi oni koji su dosad polozili pravosudni. Imam osjecaj da postoji neki laksi nacin, neka jednostavnija shema ucenja po kojoj vecina uci i ipak uspjesno polaze.

 

E sad, postoji li uopce i kakva je to shema, to je ono sto mene zanima? Nisam nikada na faksu ucila iz skripti jer su bile poprilicno lose, sture ili netocne, uvijek iz knjiga, tako da skriptama bas i ne vjerujem. Medjutim, mozda je za pravosudni drugacije pa ipak postoji neka koju kad naucis - gotovo sigurno prolazis? Pa neka ima i nekoliko tisuca strana, ali da znam(o) da je to to i da je dovoljno za prolaz (iako, naravno, nikad ne mozes sa sigurnoscu znati da proci, to je jasno).

 

Ispricavam se ako zvucim konfuzno i ispricavam se zbog same duzine ovog upita, ali zbilja ne znam otkud bih krenula s ucenjem. Jedni mi savjetuju da ucim samo iz svih onih desetaka zakona, drugi da ucim iz pitanja, a pritom tvrde da tih pitanja ima mozda oko 1000, ako i to. Ono sto sam ja pronasla je puuuno vise od 1000 pa ne bih htjela biti jedini bleso koji na sve to gubi vrijeme i ide duzim putem.

 

S druge strane, spremna sam i na to ako mi netko kaze da je takav put ujedno i - nuzan i siguran - put do prolaza na ispitu?

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I jos jedan dodatak. U popisu literature navedeni su samo zakoni, uz iznimku one knjige o osnovama prava EU. A na forumu oni koji uce cesto spominju i knjige/udzbenike kao literaturu.

 

Zanima me jesu li navedeni zakoni dovoljni za ucenje ili je zbilja jos potrebno i iz knjiga? Knjige nisu navedene medju literaturom pa kolika je onda vjerojatnost da se pojavljuju i pitanja iz njih (o onome cega nema u zakonima)?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice, moj savjet vam je da još jednom pregledate forum, ali ovaj put pažljivije pa će te vidjeti da je kolega, čiji je nick Jackal , na forum stavio odgovore po karticama na za pojedine predmete. Kad ih pronađete počmite sa skidanjem skripti.

 

Skripte po mojoj procjeni dosežu 1000 strana, ako ne vjerujete ovim skriptama krenite učiti po knjigama, ili pak otiđite slušati pravosudni ispit pa će te se i sami moći uvjeriti da li su odgovori po skriptama dovoljni za prolaz pravosudnog ispita.

 

Kolega Jackal nije još stavio sve predmete, ali dok vi steknete uvjete za izlazak na pravosudni ispit vjerojatno će sve skripte odavno biti postavljene na Legalis.

 

Još jedan savjet. Smatram da se prerano počeli učiti za pravosudni ispit pa će vam se dogoditi zasićenje gradivom, što svakako nije dobro. Koncentrirajte se na to da odradite pripravnički do kraja i da u tijeku pripravničkog pohvatate što je više moguće prakse, a teoriju počmite čuti kad za to dođe vrijeme. Vidjet će te da će vam onda zakoni biti puno jasniji i bliži nakon što ste odradili pripravnički staž. Do onda teoriju možete prelistavati. Što većina pripravnika i radi.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, ali spomenute skripte sam vec skinula i procitala sve o njima jer, kao sto rekoh, detaljno sam proucila forumske teme i ne bih krenula pisati svoj upit bez da sam procesljala ono sto je na forumu dosad napisano.

 

Medjutim, kao sto rekoh, i ti forumski upisi (kao i savjeti osoba koje poznajem uzivo) vrlo su protuslovni. Jedni savjetuju jedno, drugi drugo, cesto bez neke vece objektivnosti. I sam kazes da skripte mozda dosezu sveukupno 1000 strana. O.K. Ako je to zbilja dovoljno za prolazak, onda mi nije jasno zasto taj pravosudni slovi kao toliki bauk jer 1000 strana je imala prosjecna literatura iz gotovo svakog dosadasnjeg ispita na faksu. A 1 ispit je, slozit cemo se, ipak puno lakse za nauciti i poloziti nego cijeli pravosudni, ne?

 

Ukoliko su SAMO te skripte dovoljne za gotovo siguran prolazak na usmenom, sve 5, idealno, ali bojim se da postoji neka zackoljica i da se ipak trazi i nesto vise jer ovdje sam pronasla oko 30 000 pitanja sa svih proslih rokova. Znam da su se mijenjali ispitivaci, kao i sam koncept pravosudnog, neka pitanja su zastarjela, neka jos aktualna, mnogo njih se i ponavljaju, ali nekako mi je tesko za povjerovati da skripte od cca 1000 strana pokrivaju sve sto se treba znati. Iz jednostavnog razloga sto su dosad svi o pravosudnom pricali kao o golemoj muci, a, po meni, ne bi trebalo biti toliko tesko nauciti sa razumijevanjem oko 1000 str. ma ni 2000 cak, toliko je otprilike imao GP na faksu.

 

Da ne bi bilo zabune, ne pokusavam omalovaziti nicije skripte ni savjete, daleko od toga i naravno da cu uciti po onome za sto vecina iskusnijih kolega tvrdi da je kvalitetno i dobro, samo sam nova u svemu tome i zeljela sam cuti objektivne savjete. Jer i sama sam se kroz skolovanje znala susretati s onima koji "polazu ispite koje su naucili za 2 dana" i sl. nebuloze, tako da nije bas svakome ni za vjerovati.

 

Eto, ako netko ima jos pokoji savjet iz vlastitog iskustva, bila bih zahvalna. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice dobra usporedba pravosudnog ispita s građanskim pravom jer sam ja prekjučer vodio razgovor s jednom poznanicom i isto sam usporedio građansko pravo s pravosudnim ispitom. Pošto će mi za savladavanje gradiva iz pravosudnog ispita trebati 5 mjeseci kao što mi je trebalo iz građanskog prava.

 

Izgleda da je bauk polaganja pravosudnog ispita u tome što ljudi često od strane poslodavaca ne dobiju dovoljno vremena za naučiti pravosudni ispit, ili dođu u godine kad im sve više ne da puno učiti. Tako da moraju raditi i učiti ili pak dobiju samo 2-3 mjeseca za učenje što svakako nije dovoljno.

 

Težina ispita je i u tome što treba zapamtiti jako puno detalja iz različitih predmeta pa može doći do miješanja gradiva. Dok se na fakultetu većinom kandidat sprema za jedan ispit. A prema novom pravilniku treba proći i pismeni dio ispita.

 

Ukoliko se bili studentica koja je na fakultetu izlazila na 5 ispita odjedanput onda nećete imati problema oko pravosudnog. Blago vama.

 

Uvijek postoji mogućnost da navode provjerite na način da odete slušati pravosudni ispit.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolege može, ali će potrajati jer materijala ima puno. I zahvalite se kolegici koja je bila dovoljno bezobrazna ( što je meni odlično) da iznese relativno radikalne stavove na Legalis i time započme raspravu koja se ne svodi samo na dilanje skripti i pitanja pa sam joj zato ponudio dostavu presuda na mail.

 

Da ne ispadne da sam škrt presude sam već dostavio nekim kolegama ali presuda ima puno pa mi se ne da toliko mailova poslati. A poradi čuvanja identiteta osoba ( radi se o kaznenim presudama) koje su navedene u presudama, presude ne želim staviti na net. Kao što sam naveo presude su uglavnom iz kaznenog prava s županijskog suda, a složit će te se da istih teško doći. ( Presude županijskih sudova se prema informacijama s kojima raspolažem najviše pojavljuju na pismenom djelu ispita ). Nadam se da će te vi presude proslijediti ostalim kolegama kojima su iste potrebne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tom_penny je napisao:

I zahvalite se kolegici koja je bila dovoljno bezobrazna ( što je meni odlično) da iznese relativno radikalne stavove na Legalis i time započme raspravu koja se ne svodi samo na dilanje skripti i pitanja pa sam joj zato ponudio dostavu presuda na mail.

 

Je li se ovo o radikalnim stavovima odnosilo na mene? :-D

 

Drago mi je ako su moje pravosudne nedoumice pokrenule raspravu, iako mi to nije bio prvotni cilj, vec sam zbilja bila zbunjena i podosta zaplasena od strane onih koji su mi pricali o pravosudnom. :-)

 

Ako je to radikalno, onda sam valjda, eto, radikalna, a otvorena sam i za nove (radikalne) rasprave, why not? Guranjem stvari pod tepih i bez razmjene stavova nema niti umnog napretka. :propis::-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Učilice, napisao sam da si radikalna i da to meni paše iz razloga što si otvoreno iznijela svoje nedoumice što nije baš karakteristika pravnika. A sad si još upotrijebila formulaciju guranje stvari pod tepih, a tu formulaciju najčešće upotrebljavaju novinari koji za razliku od pravnika puno otvorenije ( time i radikalnije ) iznose svoje stavove te su spremniji za beskonačne rasprave. Ovo ti govorim jer se ja u privatnom životu uglavnom družim sa kulturolozima, novinarima i filozofima pa jasnije vidim razliku u načinu komunikacije između mene i pravnika, te mene i ovih drugih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga kolegice učilice,

pitanja ima ukupno oko 770, ne znam odakle si ti došla do tog ogromnog broja pitanja, a obzirom na to, naravno da si obeshrabrena i ne znaš odakle da počneš.

Ovdje na forumu imaš sva pitanja razvrstana po pojedinim predmetima koja možda nisu upotpunjena i lijepo posložena, ali uz malo truda se to može posložiti.

Javi ako želiš da ti ih sve pošaljem odjednom u mailu.

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zozzo, kada procesljas sve teme s Legalis foruma vezane uz pravosudni ispit i kopipejstas u Word sva pitanja koja pronadjes, redom, sa svih rokova unatrag (premda se mnoga i ponavljajuu, naravno), ima ih oko 30 000! :-) Na oko 3 000 stranica u Wordu. :-)

 

Nije meni bio problem ni samostalno traziti odgovore na pitanja, a kamoli ih samo uredno sortirati, samo sam htjela znati je li moguce da se sve to mora uciti ili postoji neki laksi put. U meduvremenu sam dobila neke utjesne odgovore pa je ipak malo lakse. :-)

 

Tom-penny, volim RATM. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ucilice, moram priznati da je i mene začudio broj 30 000 pitanja koje si navela pa bi te još na nešto uputio ako nije problem. Djelomično sam ti i zbog toga rekao da si radikalna jer ako ti do sada nije poznato pravnici su skloni panici te ih svaka promjena i ona najmanja nevjerojatno prestraši. A podatak o tome da ima sveukupno 30 000 pitanja je stvarno nevjerojatan, pogotovo nakon promjene zakona.

 

Dakle. Prije nego što se promijenio Zakon o pravosudnom ispitu kandidati su ispitivani na način da su ima članovi komisije postavljali pitanja iz glave. Da bi se kandidatima barem malo olakšalo kod polaganja pravosudnog ispita kandidati bi dobili imena članova komisije. Tako da bi se kandidati pred sam ispit mogli koncentrirati na pitanja koja, prema pričanju, najčešće postavljaju članovi dodijeljene im komisije.

 

Pitanja o kojima ti govorim su kružila internetom kao što danas kruže pitanja s kartica i njih je bilo dosta. Pa si ti možda u svojoj zbunjenosti naišla i ova pitanja. Koja više nisu mjerodavna.

 

Ova pitanja više nisu mjerodavna jer se, kao što sam prije naveo, promijenio zakon pa sad temeljem novog zakona kandidati vuku kartice na kojima se nalaze pitanja. S time da kandidati, prema riječima kolega Jackala, unaprijed ne znaju članove komisije. Da bi se kandidatima i u ovom slučaju malo olakšalo na Legalisu su objavljena pitanja s kartica kojih, prema riječima kolege zozza ( ako je na to mislio ) , ima 770, a nikako 30 000.

 

Kolegice, izgleda da sam ja postao vaš principal i mentor što mi svakako nije ni na kraj pameti. Zašto se malo više ne informiraš kod svojeg principala, kod kolegice i kolega ( koje susrećeš svakodnevno ) o pravosudnom ispitu, te za koje smatraš da su mjerodavni govoriti o pravosudnom ispitu. Pa tek onda iznesi tvrdnju na Legalis jer ipak je Legalis ozbiljan forum, i ljudi-kandidati se po njemu donekle ravnaju.

 

Pogledaj Zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu i pravilnik koji je donesena na temelju tog zakona te još jednom pažljivo pročitaj što kolege pišu na Legalisu pa ćeš mi možda i ovako sumnjičava i zbunjena povjerovati.

 

Nisam baš veliki ljubitelj RATM, ali ova stvar mi je dobra. Više volim depresivce Nick Cave, Joy Division, Tom Waits……………. No bolje RATM nego klišeizirano pravnički Oliver.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tom_penny je napisao:

Ova pitanja više nisu mjerodavna jer se, kao što sam prije naveo, promijenio zakon pa sad temeljem novog zakona kandidati vuku kartice na kojima se nalaze pitanja. S time da kandidati, prema riječima kolega Jackala, unaprijed ne znaju članove komisije. Da bi se kandidatima i u ovom slučaju malo olakšalo na Legalisu su objavljena pitanja s kartica kojih, prema riječima kolege zozza ( ako je na to mislio ) , ima 770, a nikako 30 000.

 

Znam za promjenu zakona i za kartice, kao i za pitanja s kartica koja su objavljena na Legalisu. Medjutim, koliko mi je poznato, to nisu sluzbena pitanja Ministarstva, vec ono sto su skupili kolege koji su bili na pravosudnom ispitu, ne? Nekako mi je logika nalagala da se na svakom iducem ispitu moze uvijek pojaviti nesto novo (a sto moze biti i neko od starih pitanja), a ne da se ista pitanja vrte u beskonacnost, tim vise sto 770 i nije neki veliki broj. Naravno, znala sam da se mozda i varam, zato sam se i odvazila postaviti svoja konfuzna pitanja na ovom forumu. :-)

 

tom_penny je napisao:

Kolegice, izgleda da sam ja postao vaš principal i mentor što mi svakako nije ni na kraj pameti. Zašto se malo više ne informiraš kod svojeg principala, kod kolegice i kolega ( koje susrećeš svakodnevno ) o pravosudnom ispitu, te za koje smatraš da su mjerodavni govoriti o pravosudnom ispitu.

 

Ne smeta mi imati virtualnog "mentora", svaki savjet je dobrodosao, voljela bih da i ja jednoga dana mogu pomoci mladjim kolegama koji se budu pripremali za ucenje. Moj principal je pravosudni polagao davno, od mojih blizih kolega nitko ne moze naci posao u struci da im barem pocne teci staz i proces stjecanja uvjeta za pravosudni, oni dalji kolege-vjezbenici jos uvijek ne uce premda rade duze od mene, a one koji su stariji i vec polozili ili poznajem samo iz vidjenja ili su mi savjetovali da po pitanjima NE ucim, vec SAMO po svim onim zakonima s popisa literature. To me i dovelo u sumnju pa zato dodjoh ovdje.

 

tom_penny je napisao:

Pa tek onda iznesi tvrdnju na Legalis jer ipak je Legalis ozbiljan forum, i ljudi-kandidati se po njemu donekle ravnaju.

 

A ne, ja ovdje nisam iznosila tvrdnju, vec upit i vise puta sam naglasila da trebam savjet, bez ikakvih vlastitih iskustvenih tvrdnji. (Osim tvrdnje da ima 30 000 pitanja, koja se mahom i ponavljaju, ali toliko ih sveukupno zbilja ima u svim ovim temama, no nikako nisam tvrdila da se sve to treba uciti, nego sam pitala treba li se te sto od toga mogu eliminirati i barem malo si skratiti put ucenja.)

 

Eto, nadam se da je sada jasnije. Nisam inace nevjerni Toma koji poput kakvog shizofrenika sumnjici sve oko sebe. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ucilice, ako su kandidati skupili pitanja na pravosudnom ispitu koji se polaže na pred službenim ispitivačima pravosudnog ispita koji su određeni od ministarstva onda su to po mojem skromnom sudu službena pitanja ministarstva pravosuđa tko god da ih je skupio.

 

Rasprava o tome da se pitanja mogu promijeniti i nadopuniti već se vodila na forumu i došlo se do zaključka da pitanja obuhvaćaju- pokrivaju cijelo gradivo-po zakonima- i da je malo vjerojatno da se ista mogu promijeniti. U koliko i dođe do promjene pitanja kandidat ne bi trebao imati problema jer je ionako prošao cijelo gradivo.

 

Broj od 770 pitanja i nije baš mali, ali kartice pokrivaju cijelo gradivo pa smo na istom. Bitno je proći cijelo gradivo, a da li pitanja ima 770 ili 30 000 je svejedno. No, 30 000 pokrivala valjda i Opću povijest prava i države, zajedno s Općom teorijom prava i države od Hans Kelsena, Povijest hrvatskog prava i države zajedno s cjelokupnom pravnom filozofijom od Hamurabijevog zakonika.

 

Dobro ali radili ili ne radili bliži kolege vjerujem da ipak i oni nešto znaju o pravosudnom ispitu jer o tome se priča valjda od prve godine pravnog fakulteta.

 

I moj principal je položio pravosudni ispit pred barem 25 godina pa mi je rekao da za naučiti ispit treba barem 5 mjeseci intenzivnog učenja . U što sam se i sam uvjerio.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam napisala da ih ima 30 000 sve zajedno, s puno ponavljanja i sa SVIH dosadasnjih rokova koji su dosad ovdje objavljeni. To je fakt koji me zatekao, postavila sam upit, dobila odgovore od forumasa, informirala se i to je to, sad mi je jasno i ohrabrenija sam. Ne razumijem cemu vise frka oko toga kada smo apsolvirali vec odavno da se ne mora sve to uciti i da postoji laksi put?

 

Da moji kolege znaju sa sigurnoscu reci ponesto iskustveno o pravosudnom (sto vec nije formalno objavljeno na Netu), naravno da onda ne bih trosila vrijeme na forum i na postavljanje upita, vec bih se informirala direktno od njih. Mnoge od njih muce iste dvojbe kao i mene, a ovdje sam dosla kako bih saznala nesto vise od onih koji su ga nedavno polozili.

 

Sto se tice principala, uputio me u duzinu ucenja (koja je i tako vrlo individualna), ali to nije ono sto me zanimalo jer ja najbolje znam procijeniti svoje mogucnosti, vrijeme za ucenje, poslovne i druge zivotne obveze. U konkretno gradivo, lakse puteve, aktualna pitanja i sl me, pak, nije mogao uputiti jer je davno polagao.

 

Eto, toliko. Sto se mene tice, sve je jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice nemoj te se ljutiti ali jako teško mi je za povjerovati da vaše kolege ne znaju ama baš ništa o pravosudnom ispitu kad sam ja već pred 2 godine od kolega ( koji su onda izlazili na ispit ) saznao da će doći do promjena zakona i da će se polagati na novi način. Ovo su znale i ostale kolege s kojima sam u kontaktu, a čine širi krug osoba koje poznajem. No, to je opet individualno.

 

Pravo nije neka avangarda nauka da bi se toliko promijenilo način polaganja pravosudno ispita. Evo sad je samo zbog tog što hrvatska ulazi u Europsku uniju uvedeno europsko pravo inače bi i dalje šarafili po istoj ( opsegom ) ispitnoj literaturi od pred 50 godina. A da li je literatura u obliku zakona ili po karticama svejedno je jer kartice obuhvaćaju cijelo gradivo!!!!!!

 

Sad se samo postavlja pitanje zašto nitko drugi nije iznio podatak od 30 000 pitanja? Možda shvaćaju da bi se ostale kolege zgrozile kao što se zgrozio kolega i još jedna kolegica s kojim sam prijatelj na fejsbooku.

 

Bilo bi dobro da s ovim završimo jer kao što kažete dobili ste informacije koje su vas umirile, a to je najvažnije. A i ja sam umoran od " rasprave ". Također vjerujem da smo i drugima ( ukoliko čitaju ovu slamnatu raspravu ) jer su se " argumenti " odavno počeli ponavljati.

 

Svaka vam čast da se uopće prebrojali 30 000 pitanja, ili je to Word učinio za Vas.

 

Puno pozdrava i sretno u učenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne ljutim se, gdje bih stigla kada bi me mogla naljutiti forumska benigna diskusija. Ali ovo mi zvuci kao insinuacija da mozda cak i lazem da moji kolege ne znaju mnogo o pravosudnom ispitu. Pa valjda je u mom interesu raspitati se kod svakog dostupnog izvora, a ako sam se na kraju registrirala i na forum da bih saznala nesto vise, onda to ocito znaci da od "opipljivih" ljudi nisam saznala nesto previse, iz vec navedenih razloga u prethodnim upisima.

 

Sto se tice onih 30 000 pitanja, ne znam zasto si se uhvatio za to - da sam i sama vjerovala da se sve to mora uciti (i po stoti put naglasavam da ih ima puno manje jer se ponavljaju), onda ne bih dosla na forum raspitati se za laksi i logicniji put. Tako da ne znam cemu cudjenje od strane tebe i tvojih fejsbukovskih kolega - forum, prema mojoj skromnoj procjeni, upravo i sluzi za to - za informiranje, saznavanje, postavljanje pitanja, davanja odgovora.

 

I, ne, nije to Word ucinio za mene, vec nesto sto se zove elementarna matematika kojom se pomnozi broj stranica u Wordu s brojem pitanja po stranici.

 

I ja smatram da ova polemika vise nema svrhe; jos ce se novi, zbunjeni i informacija zeljni kolege uplasiti registrirati i doci na forum da ne budu ismijani ako ih kojim slucajem nesto interesira ili zbunjuje u vezi ove vrlo vazne tematike o kojoj mnogima ovisi daljnja karijera, zaposlenje i uopce cjelokupne zivotne prilike.

 

Toliko od mene, LP! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ucilice draga, ja sam samo htio reći da se tvojim postom pokrenula rasprava o nečemu što već piše u zakonu, na forumu i o čemu se dosta priča u vježbeničkim krugovima pa mi je u najmanju ruku čudno kako ti i tvoje kolege nisu upućene u ovu problematiku.

 

Da si pokrenula raspravu o kojoj drugoj temi ne bi imao ništa protiv, ali tema pravosudnog ispita je već odavno prežvakana na ovom forumu i ljudi samim ( valjda ) dolaskom na forum bez opetovanih rasprava dobiju uvid u problematiku pravosudnog ispita pa ne otvaraju ponovnu raspravu.

 

Vjeruju mi da mi nije bila namjera ismijati te. Dapače odmah sam ti uskočio sa svom najnovijom literaturom ( po kojoj i sam učim za pravosudni ispit ) i presudama za spremanje pismenog dijela ispita. Poslao bi ti još literature ali je na žalost toliko velika da je ne mogu niti poslati mailom. Ako ti bilo što drugo zatreba voljan sam ti ponovno pomoći na bilo koji način, a sve da bi lakše napredovala u svojoj karijeri i daljnjem životu.

 

Srdačne i najljubaznije zahvale na vehementnoj i lucidnoj raspravi.

 

Tvoj neopipljivi kolega dobrih namjera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija