Jump to content

alimentacija


duhlava

Preporučene objave

Poštovani,

 

Brinem o svoje dvije kćeri stare 11 i 14 godina. Bivši suprug uredno plaća alimentaciju od 600 kn. za svako dijete. To mjesečni iznosi 1200 kn. za obje. Taj iznos je isti već osam godina koliko smo razvedeni, a djeca su veća i njihove potrebe također. Ne znam kolika su njegova primanja, mislim da je prijavljen na obrt svoje djevojke i vjerojatno na minimalac.

Na koji naćin mogu tražiti povečanje alimentacije, od kuda da krenem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok....i ja sam isto pitanje postavila pravnici centra i ona mi je rekla da to nema nikakve veze sa centrom,da moram sastaviti tužbu i predat je na sud.U tužbi treba navesti da je alimentacija određena pred toliko i toliko godina i da su porasli troškovi života.I mene zanima koliko takva tužba košta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Podnjela sam molbu Odvjetničkoj komori da mi se dodjeli punomočnik za zastupanje bez prava naknade u postupku povišenja alimentacije. Priložila sam sve potrebne dokumente i vrlo brzo dobila rješenje u kojem je imenovan punomočnik. I sada me samo zanima što znaći da mu pripada pravo na naknadu stvarnih troškova nastalih u zastupanju. Koji su to troškovi? Molim ako mi netko može pojasniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Procjena mogućnosti roditelja podrazumjeva uzeti u obzir njegovo imovinsko stanje, sva njegova primanja i stvarne stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade, njegove vlastite potrebe i (ako ima) druge zakonske obveze uzdržavanja.

Potrebe djeteta se mogu utvrditi i u povećanom iznosu, u skladu sa povećanim mogučnostima roditelja odnosno povećanim potrebama djeteta.

 

Ovogodišnji minimalni iznos koji je dužan plaćati roditelj za dijete 0-6g, a koji s djetetom ne živi je 902,87kn mjesečno (a nemate više djece da bi mogao biti određen i manji).

Povedite računa i o tome da će jednom kasnije biti moguće zatražiti i ono što se propustili davati na ime uzdržavanja djeteta za 5 godina unatrag, stoga bi bilo zgodno da uplaćujete neki mjesečni iznos, a dokaz o uplaćenom (pošta, banka, internet banking itd.) sačuvate da ne plaćate dva puta za isti period.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Ja sam sve to prošao osobno od alimentacije,do smrti majke do dobivanja djeteta,susreta...Moj je savjet da ste u dobrim odnosima sa majkom kao i sa centrom za soc.skrb.centar vam je bog i batina.I kad ste u pravu,sve imate crno na bjelo...uvjek baš uvjek štiti se majka bez obzira što i kako bilo.Kad su susreti u pitanju...nitko majci ništa nemože kad vam neda djete za vikend,usprkos tome što imate točno određene datume(savjet na sudu tražite baš da upišu datume točno određujuči dane i vrijema)jer to inače se kasnije tumači drugačije..opet u korist majke.Ja sam imao slučaj da dođem po djete 200.km.se vozim i nemogu dobit djete..ni policija ni centar-ništa...nema koristi od žalbi,zvanja.

Sve radite u dogovoru sa bivšom.A alimentacija..nikad djetetu dosta,nije stvar koliko čete plačati več koliko djetetu zaista treba,ja sam djetetu davao plus redovno još toliko,,,ustvari koliko je trebalo(dajem svome djetetu)

Ne svađajte se pred djetetom !!!!

I upamtite ne dajete majki novac več <<svome djetetu>>

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo mene opet.. hvala vam na pomoći svoma od srca....

 

imam pitanje al trenutno od 1.12. sam ostao bez posla tako da nemam primanja nikakva više....supruga me dala na sud bez da sam znao i tako da je kao njezin iskaz otišao već na sud i bilo suđenje zakazano i tako....ja sam brzo pronašao sebi odvjetnicu.. jer ne razumijem se u ta prava reko da imam neku osobu koja ima takve slućaje vezane na ime suda u malom prstu i kojoj je to svakodnevica.....žena kao traži 950kn da ja plačam alimentaciju.. navela je da ja kao povremeno radim da nemam stalno i trajno zapošljenje pa da mi se odredi jedna alimentacija koju moram plačat radio ja ili ne i to je tih 950 kn... ali kako da ja nađem 950 kn kad ne radim... nemam za sebe živim sa mamom i tatom....i kao žena je i navela da nisam ništa davao za djete od kada sam otišao.. istina ej nisam novčano davao ali sam kupovao stvari koje su trebale kako sam višavao djete i znao sam šta trenutno koristi... ali ja sam spremao te račune sve tako da je to dokaz da nije istina to šta kaže da nisam baš ništa davao za djete..... mi smo to stavili u naš iskaz...tako da će mo vidjeti šta će biti sada.....i stavio sam da trenutno mogu plaćati maksimalno 500kn.. jer i moji imaju kredite roditelji i tako.. nemogu reći da živimo u odlićnoj financijskoj situaciji..... žena je meni rekla da to šta ja tražim 500kn da je to malo reko al gledaj stavi sebe u moju situaciju da ne radiš kako bi plaćala....ona meni kaže nije mene briga to....ona će tražit svoje... a potrebe djeteta je navela kao 1500kn.... zašto nije onda npr stavila pola pola da plačam ja i ona kao za djete... :S

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo vi ste otac i dužni ste plačati,bez obzira na sve,ako nemožete plačat če država umjesto vas ,u svakom slučaju če naplatiti potraživanja od vas ili pljenidbom ili ovrhom.kad tad.Sud može samo smanjiti visinu alimentacije,kad več spominjete ženu ..sud to drugačije tretira.žena se brine i skrbi-to znači cjelodnevnu obvezu-nemožete ništa protiv toga.DA imate tim odvjetnika nijedan vas nemože osloboditi plačanja-to znam iz iskustva,pokušajte prvo sa bivšom ženom nači rješenje,ako ne tad tražiti nagodbu na sudu,da i sud vi plačate na krqaju postupka,i naravno zaračunat če vam sve unazad od kada niste zajedno da ste dužni platiti,i to odjednom-tako je meni bilo,a davao sam za djete(sud jedino prizna uplatnice na zenin račun a pošiljatelj morate biti vi)

Neke stvari nisu u redu ali takav je zakon da čuva majku i djete-i uvjek su u prednosti i pravu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogao bi navest da se nalazim u sličnoj situaciji iako je svaka situacija sama po sebi specifična..što se tiče alimentacije morati čete je plaćati jer je to vaša obaveza prema djetetu minimalna alimentacija kako stoji u zakonu je oko 1000 kn al na kraju sve je samo stvar dogovora između vas i bivše...ja sam isto bio nezaposlen i dogovor je bio da dok ne radim joj plaćam 500 kn to je taman pokrivalo troškove vrtića al sam isto tako dolazio jako u susret samim time što sam ja većinu vremena imao dijete kod sebe a ona radila dvokratno pa je recimo i to jedna velika pomoć bila i njoj...

jest da u mojoj situaciji je drugi problem..a nije pitanje alimentacije već odgovornosti i briga prema djetetu što je s njezine strane vrlo loša...

al htjeo sam navest to a u pitanju je alimentacija evo mojoj bivšoj je sada pošto je u tijeku razvod važno da dijete ima prabivalište kod nje i da joj plaćam alimentaciju i protivi se tome da dijete živi kod mene a da ona dolazi po njega kad može to što sam ja predložio ...al zato kaže ona mogao bi ja dolaziti po dijete stalno ako želim al dijete mora živjeti kod nje...znači nije važno djetetovo dobro već alimentacija i što će pisati u papirima jer pazi njezin komentar na to ''kakva bi ona majka bila kad bi mi dala dijete,kaže normalno je da dijete ostaje kod majke a da ti plaćaš'' zato reći ču ti pomiri se s time da ako već dijete ostaje kod majke to je nužno zlo koje moraš napraviti plaćati tu alimentaciju al preporučam ti nešto drugo ...a to je da više vremena provodiš s njim i da se jednostavno brineš za njega što više možeš jer niti jedni novci nisu vrijedni koliko i tvoje dijete i vrijeme koje provodiš s njim...

 

nadam se da sam pomogao :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija