Jump to content

Članak 9 ZOV


zodax

Preporučene objave

Osobito o nekretninama

 

Članak 9.

 

(1) Pojedinačnu nekretninu čini zemljišna čestica, uključujući i sve što je s njom razmjerno trajno povezano na njezinoj površini ili ispod nje; ali kad je više zemljišnih čestica upisano u zemljišnoj knjizi u isti zemljišnoknjižni uložak, one su pravno sjedinjene u jedno tijelo (zemljišnoknjižno tijelo), koje je kao takvo jedna nekretnina.

 

(2) Trava, drveće, plodovi i sve uporabljive stvari koje zemlja rađa na svojoj površini dijelovi su te nekretnine sve dok se od zemlje ne odvoje.

 

(3) Što je na površini zemlje, iznad ili ispod nje izgrađeno a namijenjeno je da tamo trajno ostane, ili je u nekretninu ugrađeno, njoj dograđeno, na njoj nadograđeno ili bilo kako drukčije s njom trajno spojeno, dio je te nekretnine sve dok se od nje ne odvoji. No, nisu dijelovi zemljišta one zgrade i drugo što je s njim spojeno samo radi neke prolazne namjene.

 

(4) Nisu dijelovi zemljišta one zgrade i druge građevine koje su trajno povezane s tim zemljištem ako ih od njega pravno odvaja stvarno pravo koje svojega nositelja ovlašćuje da na tom tuđem zemljištu ima takvu zgradu ili drugu građevinu u svome vlasništvu; isto na odgovarajući način vrijedi i za zgrade i druge građevine koje od zemljišta ili od općega dobra pravno odvaja na zakonu osnovana koncesija koja svojega nositelja ovlašćuje da na tome ima takvu zgradu ili drugu građevinu u svome vlasništvu.

 

(5) Strojevi i slični uređaji koji bi inače bili dio neke nekretnine ne smatraju se njezinim dijelom nego samostalnim stvarima ako se s pristankom vlasnika nekretnine zabilježi u zemljišnoj knjizi da su oni vlasništvo druge osobe. Učinak te zabilježbe traje dok ona ne bude izbrisana, s time da taj učinak i bez brisanja prestaje protekom pet godina od upisa, ali tijek toga roka zastaje za vrijeme stečajnoga i ovršnoga postupka.

 

(6) Prava koja postoje u korist neke nekretnine smatraju se pripadnošću te nekretnine..

 

 

Cini mi se da je ovaj clan potpuno novi i da njemu nije bilo slicnog u ranijem zakonu o osnovnim svojinskopravnim odnosima bivse sfrj kao i predratnih pravila nekadasnje kraljevine jugoslavije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma gledam i ja to pa se pitam ako je netko ušao u posjed 1 katastarske čestice zk tijela 90' koje se sastoji od 2 katastarske čestice na temelju toga što je neki referent naveo da je to njihovo a komisija odobrila i usvojila pa dala nekom trećem na upravljanje a taj treći je upravnim postupkom ušao u posjed, kako sve to vratiti nazad?

Koji se zakon primjenjuje ako se pokrene spor - recimo sutra?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uf, gadno. U bivšoj SFRJ se nisu primjenjivala samo pravila iz bivše Kraljevine, već još i starija i to uglavnom iz Austro-ugarske. Dobar stari Opći građanski zakon (OGZ). Upravo je on sadržavao niz pravila građanskog prava iz dijela stvarnih prava, koje je bivša Kraljevina, a i SFRJ samo djelomično uredila. Pa su se temeljem Zakona o nevažnosti pravnih propisa....(i još nekako se zvao iz 1946.god) zapravo primjenjivali svi prijašnji propisi, ali se u njihovoj primjeni nije smjelo pozivati na njihove odredbe, već kao nekakva "pravila". Ma to je bio gemiš nad gemištima.

Uglavnom, tek je naš novi Zakon o vlasništvu i dr. stvarnim pravima uredio ono što je prije zapravo uređivao stari austrijski OGZ.

Uostalom, primjerice o izvanparničnom postupku ni bivša SFRJ, a ni RH nije donijela ni jedan propis pa mi se čini da je i nepoznati kontinuitet primjene Zakona o sudskom izvanparničnom (vanparničnom) postupku jer mi nije poznato da je RH-a preuzela savezni Zakon o nevažnosti kao svoj, a 91. godine je tako preuzeto na 100-tine saveznih (SFRJ) propisa.

Sve u svemu boli glava... :misli:

Volio bih da se u ovu temu uključi više forumaša jer je stvar gadna do j. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija