Jump to content

Kaznena prijava


Bublicaa

Preporučene objave

Poštovanje,

nedavno sam dobila ovaj e-mail :

"Nakon uvida u Apache access log utvrdili smo da ste sa vašeg korisničkog računa pokušali prevariti naš sustav i nanijeti nam štetu u poslovanju.

 

Ovim putem vas upozoravamo da imamo sve logove sa vašom IP adresom i vremenom spajanja na vašeg pružatelja Intenet usluga Optima Telekom.

 

Također je čito da se ne razumijete u Internet protokole jer onda bi znali da je vaš identitet kao i kućna adresa sa koje ste se spojili u trenutku pisanja poruka vrlo transparentna i vrlo brzo dostupna.

 

 

Ovakav prekršaj je ozbiljno kazneno djelo te Vas ovim putem obavještavamo da smo protiv Vas podnijeli prijavu putem CERT-a te nadležne policijske postaje.".

 

Na toj internet stranici sam kreirala više korisničkih računa kako bi dobila besplatne licitacije, a nisam znala da se to ne smije. Nigdje u njihovim pravilima nisam pročitala da mogu dobiti kaznenu prijavu.Njihov pravilnik o tome kaže ovo:

"17. Svaki korisnik ispunjenjem uvjeta za registraciju stječe pravo na jedan korisnički račun. Korisnički račun je neprenosiv i korisnik je dužan u tajnosti držati podatke o korisničkom imenu i lozinki za korištenje usluga Servisa. U slučaju zloupotrebe korisničkog računa, isti će biti bez prethodne najave ukinut."

 

Postoji li stvarna opasnost i što je najgore što se može dogoditi?

 

 

 

Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima par članaka koji se bave sličnim stvarima, ali trebalo bi sve vidjeti da bi se znalo da li je baš to kazneno djelo.

 

Računalno krivotvorenje

Članak 223.a

 

(1) Tko neovlašteno izradi, unese, izmijeni, izbriše ili učini neuporabljivim računalne podatke ili programe koji imaju vrijednost za pravne odnose, u namjeri da se oni uporabe kao pravi ili sam uporabi takve podatke ili programe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. počinjeno u odnosu na računalne podatke ili programe tijela državne vlasti, javne ustanove ili trgovačkog društva od posebnog javnog interesa, ili je prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

(3) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, prodaje, posjeduje ili čini drugome dostupne posebne naprave, sredstva, računalne podatke ili programe stvorene ili prilagođene za činjenje kaznenog djela iz stavka 1. ili 2. ovoga članka.

(4) Posebne naprave, sredstva, računalni podaci ili programi stvoreni, korišteni ili prilagođeni za činjenje kaznenih djela, a kojima je počinjeno kazneno djelo iz stavka 1. ili 2. ovoga članka oduzet će se.

(5) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 1. i 3. ovoga članka počinitelj će se kazniti.

 

Računalna prijevara

Članak 224.a

(1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist unese, koristi, izmijeni, izbriše ili na drugi način učini neuporabljivim računalne podatke ili programe, ili onemogući ili oteža rad ili korištenje računalnog sustava ili programa i na taj način prouzroči

štetu drugome, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. počini samo s ciljem da drugoga ošteti, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(3) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, prodaje, posjeduje ili čini drugome dostupne posebne naprave, sredstva, računalne podatke ili programe stvorene ili prilagođene za činjenje kaznenog djela iz stavka 1. ili 2. ovoga članka, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(4) Posebne naprave, sredstva, računalni podaci ili programi stvoreni, korišteni ili prilagođeni za činjenje kaznenih djela, a kojima je počinjeno kazneno djelo iz stavka 1. ili 2. ovoga članka oduzet će se.

(5) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 2. i 3. ovoga članka počinitelj će se kazniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija