Jump to content

DVO i kolektivni ugovor drž. službenika i namještenika


zmaroje

Preporučene objave

Zanima me koji je status DVO-a u odnosu na kolektivni ugovor državnih službenika i namještenika, primjera radi po tom ugovoru su definirane božičnice, darovi za djecu i regres. Zanima me da li se isto odnosi i na članak 58. ugovora a vezano za ostvarivanje prava naknade za odvojeni život. Po novom riješenju imam pravo na 50% naknade jer koristim resurse MORH-a tj spavam u vojarni, međutim nemam pravo na 'dodatnu' prehranu (doručak i večeru) nego samo na obrok(ručak). U kolektivnom ugovoru se navodi da ukoliko su osigurani smještaj (adekvatni) ili prehrana smanjuje se naknada za odvojeni život 25% a ako je osiguran smještaj i hrana onda je 50%.

 

Meni konkretno uzimaju 50% i nemam pravo na prehranu, uz to se u vojarne ne smije unositi hrana ili piče i čuvati u objektima, hladnjak ili kuhalo su zabranjeni, do prve trgovine nekoliko km. Ako nemam pravo na prehranu što to košta 500 kn mjesečno, koji su to resursi MORH-a koje ja trošim, željezni krevet i topla voda ako je ima.

 

Hvala, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje primjene KU za državne službenike i namještenike razmatrala je Zajednička komisija za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na sjednici održanoj 29. svibnja 2007. godine:

 

"Uz t. 11.

 

- cl. 1. Kolektivnog ugovora – primjena Kolektivnog ugovora na djelatne vojne osobe

 

Vezano za upit koji radni staž treba uzeti u obzir kod ostvarivanja prava na jubilarnu nagradu, uvecanje koeficijenta, te otpremninu djelatnih vojnih osoba, Zajednicka komisija je ponovno razmatrala pitanje primjene odredaba Kolektivnog ugovora na djelatne vojne osobe.

 

Iz cl. 1. st. 3. Kolektivnog ugovora vidljivo je da se ovim Ugovorom utvrðuju prava i obveze iz rada i po osnovi rada državnih službenika i namještenika zaposlenih u državnim tijelima.

Prema cl. 14. Zakona o službi u oružanim snagama Republike Hrvatske, o svim pitanjima koja nisu ureðena tim Zakonom ili propisima donijetim na temelju toga Zakona primjenjuju se propisi o državnim službenicima i namještenicima, opci propisi o radu, odnosno kolektivni ugovori sklopljeni u skladu s njima.

Iz formulacije odredbe cl. 14. Zakona o službi u oružanim snagama Republike Hrvatske vidljivo je da ta odredba nije pravni temelj za primjenu odredaba Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na djelatne vojne osobe."

 

Nije mi poznato da li se ovo tumačenje ZK u međuvremenu promijenilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

morskywuk je napisao:

Pitanje primjene KU za državne službenike i namještenike razmatrala je Zajednička komisija za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na sjednici održanoj 29. svibnja 2007. godine:

 

Ovaj dio iz mog prethodnog posta bi trebao glasiti ovako:

 

Pitanje primjene KU za djelatne vojne osobe razmatrala je Zajednička komisija za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na sjednici održanoj 29. svibnja 2007. godine:

 

Sorry

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Temeljem čl.32 st.1 Pravilnika o Službi u OS RH ,pravo je pripadnika Oružanih snaga da nadređenome upućuje usmene ili podnosi pisane molbe, pritužbe, prigovore i druge podneske u svezi sa svim pitanjima rada u zapovjedništvu, postrojbi ili ustanovi u koje je raspoređen ili imenovan na dužnost te u svezi s osobnim statusom i djelovanjem.

 

Sukladno gore navedenom čl.uputite zahtjev prvonadređenom zapovjedniku, koji ga je dužan razmotriti i proslijediti dalje.

 

Ako u propisanom roku ne dobijete odgovor smatra se da je zahtjev odbijen pa dalje postupate kao da ste dobili odbijenicu,a vase je pravo podnosenja stegovne prijave protiv osobe koja Vam nije omogucila ostvarenje Vaseg prava(sukladno čl.58 st.33 Zakona o sluzbi u OSRH.

 

Nadalje prehrana je propisana pravilnikom o prehrani pa se po tome i ostvaruje. Zatrazite uvid u isti i saznajte koja su Vasa prava temeljem pravilnika.

Smjestaj je reguliran Pravilnikom o Sluzbi te po njemu ostvarujete pravo o kojem dobivate rješenje,U rješenju je naveden pouk o pravnom lijeku koji ako ne iskoristite do daljnjega gubite mogućnost žalbe.

Naknada za odvojeni život je regulirana Odlukom ministra te se takodjer dobije rješenje na koje se mozete zaliti .

 

Tek kad iskoristite sve pravne mogucnosti koje vam pruzaju vojni zakoni i pravilnici,mozete traziti odgovarajuću primjenu ZoR-a i KU za DSiN.

 

Pozdrav ma gdje bili

 

i dobar tek :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija