Jump to content

Smanjenje policijskih mirovina na Ustavnom sudu


Mrljavac

Preporučene objave

ZAGREB, 23. rujna 2010. (Hina) - Zajednica udruga umirovljenika unutarnjih poslova Hrvatske zatražila je danas ocjenu ustavnosti Zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju kojim su, među ostalim, smanjene i policijske mirovine.

 

Riječ je o zakonu kojim su od 1. srpnja za deset posto smanjene tzv. povlaštene mirovine ako su veće od 3500 kuna. Manje mirovine po tom zakonu dobiva oko 90 tisuća korisnika.

 

Zajednica udruga umirovljenika unutarnjih poslova Hrvatske, koja okuplja oko 6000 članova, od Ustavnog suda traži da policijske mirovine izuzme iz primjene zakona, a vladu da pokrene postupak izmjene zakona.

 

Bivši zaposlenici MUP-a kažu kako svoje mirovine ne smatraju povlaštenima i ističu da u uvjetima krize kada su mirovine znatno manje od plaća beneficirani radni staž i raniji odlazak u mirovinu nije povlastica.

 

Podsjećaju da su njihove mirovine zaslužene radom i uvećanim uplatama doprinosa te tvrde kako je predrasuda da su njihove mirovine veće od običnih radničkih mirovina. Ističu i da su korisnici policijskih mirovina uglavnom branitelji i dragovoljci Domovinskog rata pa smanjenje mirovina doživljavaju i kao nepravdu. Kažu i da se u svim zemljama EU-a i razvijene demokracije policijske mirovine uređuju po povoljnijim uvjetima.

 

Kako će se po osporenom zakonu smanjiti i mirovine policajcima koji tek odlaze u mirovinu iz Zajednice pozivaju sindikate u MUP-u da se priključe njihovom prijedlogu ocjene ustavnosti zakona, a kolegice i kolege da se pojedinačnim podnescima obrate Ustavnom sudu i drugim nadležnim tijelima.

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija