Jump to content

porez na kupnju nekretnine


brar

Preporučene objave

Prije cca. 5 god. otac mi je darovnim ugovorom prepisao stan na koji plaćamo porez za kuću na odmor (stan se nalazi u mjestu u kojem ne živim) od 62 m2. Trenutno smo u kupnji stana koji bi bio naša prva KUPLJENA NEKRETNINA, odnosno stan u kojem bi živjeli (cca 65 m2). Navodno moramo platiti 5% poreza na nekretninu, ali nam je rečeno da je porez manji ukoliko se kupuje novogradnja. Da li je to istina i da li je svejedno ako se ta ista novogradnja kupuje od pravne ili fizičke osobe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U cijenu koju plaćate za nekretninu uračunat je pdv za koji Vi kao konačni kupac nemate pravo odbitka, te Vam se stoga prilikom izračuna osnovice iznos pdv-a izbija iz cijene. Također, odbija se i cjelokupna novostvorena vrijednost nekretnine (dio koji je poslužio kao osnovica za pdv), jer, budući da je isti oporezovan pdv-om, na njega se ne plaća i ppn što bi predstavljalo dvostruko oporezivanje. Tako da se na kraju ppn plaća samo na onaj dio cijene koji sačinjava vrijednost zemljišta i njegova komunalnog uređenja, što čini osnovicu za obračun propisanih 5%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija