Jump to content

dosjelost


anonimno

Preporučene objave

je napisao:

Ni na koji. Zašto bi vas morao obavijestiti kome daruje svoju imovinu? To je vlasničko pravo i ne tiče se nikoga osim vlasnika. Mogao je darovati i meni, da je htio pa to i dalje ne znači da se vas mora obavijestiti. Sad se može upisati kao vlasnik samo osoba navedena u ugovoru o darovanju, tj. kči.

 

to je krajnje netočno.

pravo vlasništva dosjelošću stječe se trenutkom ispunjenja zakonskih pretpostaviki, vrijeme i posjed određne kvalitete.

pravnim poslom tek upisom u zemljišne knjige.

ako se kćer nije upisala u zemljišne knjige na temelju tog ugovora, a kod vas su ispunjene pretpostavke, vi ste vlasnik.

no, ako se kćer sada upiše tada vi gubite jel se vaše pravo ne može suprotastavti njenom pravu na temlju pravnog posla.

dakle, odmah podnestie tužbu suda radi iutvrđivanj rpava vlasništva te odmah podnesite zabilježbu spora u zemljišne knjige. ODMAH!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Anonimus je napisao:

A sta pises gluposti? Koje su to zakonske pretpostavke? Pa nije kvalificirani posjednik!

 

Čl.159/3 ZV:

Samostalni posjednik pokretne stvari kojemu je posjed barem pošten stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom deset godina, a takav posjednik nekretnine protekom dvadeset godina neprekidnoga samostalnog posjedovanja.

 

Čl.18/3 ZV:

Posjed je pošten ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada.

 

Čl.11/1 ZV:

Tko stvar ili pravo posjeduje priznajući višu vlast posrednoga posjednika, nesamostalni je posjednik; tko stvar posjeduje kao da je njezin vlasnik ili posjeduje pravo kao da je nositelj toga prava - samostalni je posjednik.

 

Običnim riječnikom, da biste stekli vlasništvo dosjeošću, 20 godina morate posjedovati stvar kao vlasnik, a takav posjed mora biti pošten (znači da niste mogli ni morali znati da vi niste vlasnik)

 

Želite li bilo kakve preciznije informacije, morati ćete ipak malo detaljnije opistati cijelu situaciju!

 

Pozdrav!

 

:coffe:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1984. godine otac je prilikom snimka terena zapisnički u prisustvu katastra prenio svoj posjed na mene. Od tada sam ja u poštenom posjedu, te se vodim u katastru kao posjednik.Ne znajući on je tu zemljišnu česticu darovnim ugovorom prenio na moju sestru. Saznao sam tek kad sam dobio obavijest od katastra i ako oni ne mogu na temelju tog ugovora promijeniti posjed jer sam dao izjavu da sam u posjedu te čestice već preko 20 godina.Dakle stanje je u zemljišnim knjigama je sestra vlasnica, a u katastrarskim knjigama sam ja u posjedu. Što trebam učiniti, kada i koga utužiiti?

Hvala svima na odgovoru ali ima puno oprećnih savjeta i tek sada ne znam koje su mi mogućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija