Jump to content

Redosljed zatvaranja po uplatama - traži se mišljenje


opaki

Preporučene objave

Vezano za porez na tvrtku, da li je dopušteno zatvarat prethodna zaduženja tj dug ako je na uplatnicama jasno naznačeno na šta se odnosi porez i na koju godinu, znaci ako samo naveo da plaćam porez na tvrtku za 2008. godinu a oni zatvore meni recimo dugovanje za 2004.

 

Ja sam već žalbu izjavio 2. stupnju, iako u poreznom zakonu postoji članak koji regulira redosljed plaćanja ali ja to tumačim samo u slučaju ovrhe gdje se iz naplaćenog iznosa redosljedno zatvara dug(troš ovrhe, kamate, glavnica) i kad nije navedeno na šta se odnosi porez.

 

Tu je i čl 171. Zakona o obveznim odnosima članak (NN 35/05, 41/08) „Kada između istih osoba postoji više istorodnih obveza, pa ono što dužnik ispuni nije dovoljno da bi se mogle namiriti sve, onda će se, ako o tome ne postoji sporazum vjerovnika i dužnika, uračunavanje obaviti onim redom koji odredi dužnik najkasnije prilikom ispunjenja“

 

Neznam šta vi mislite da li ja to dobro tumačim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porez na tvrtku je prihod lokalne samouprave i morate ga plaćati čim ste se upisali u sudski registar. Ako ste dužni za 2004. godinu, normalno je da vam lokalna samouprava vašom uplatom zatvara taj dug. Ovaj način poslovanja išao bi u poslovne običaje starije i od mene - ne možemo zaboraviti stari dug, uplate se knjiže kronološki. Nisam tako vješt pravni znalac da komentiram vaše navode iz ZOO, ali u računovodstvenoj branši se radi ovako i to je u suštini ispravno, osobito u vašem slučaju gdje ne možete osporavati raniji dug za porez na tvrku - on postoji činjenicom da vi postojite kao gospodarski subjekt, to nije dug po osnovi fakture ili ugovora pa da ga vi uopće možete osporavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste me bas uvjerili sudksa praksa ima slucaja gdje potvrđuje to što sam rekao samo neznam jel se to primjenjuje kod poreznog zakona i poreza.A čl. 172. se primjenjuje samo u slučaju kad nisu ispunjene pretpostavke čl.171.

Evo jedan komentar sam baš našao o tome:"Preporučuje se očitovanje unijeti i u uplatnicu odnosno virman, te uputiti isto i na mail i na fax, eventualno i preporučenom pošiljkom. Ako dužnik ne postupi na opisani način, obveze se namiruju redom kako su dospjele za ispunjenje, što znači da se može namiriti i obveza koja bi sljedećeg dana pala u zastaru"

 

Radi se o tome da je porezna trebala naplatit prethodni dug ako je postojao a ne zatvarat prethodni dug, jer sad ispada da nisam platio za 2007,08,09,2010 a imam za sve uplatnice, pa koja je svrha onda vođenja otvorenih stavki kad svatko zatvara ko šta stigne. Neznam ja sam se žalio pa ćemo vidjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa što ne kažete da imate uplatnice - odmah s njima u poreznu i pitajte gdje su oni to evidentirali, jer i oni mogu pogriješiti. A ako niste ranije godine platili, uzalud vam trud (ne zanam jeste li svirač kojeg instrumenta) da inzistirate na svom rasporedu uplata - porezna vam zatvara kronološki i tereti vas za kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOO

Predmnjeve

Članak 181.

(1) Ako je izdana priznanica o isplaćenoj glavnici, predmnijeva se da su isplaćene i kamate i sudski i drugi troškovi, ako ih je bilo.

 

ako nisu zatražene kamate prije uplate glavnice.

ako je na uplatnicama navedeno razdoblje i visina duga.

 

uplatnice treba kopirati i pokazati kopije .

original čuvaj,zlu netrebalo ili skeniraj uplatnicu i snimi je u PC

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija