Jump to content

Pitanje za g.Flokija Otkaz pod stečajem


cigo1

Preporučene objave

g. Floki,

prosim lepo tvoje cenjeno mišljenje o sljedečoj situaciji:

 

1. Temeljem Stečajnog Zakona i negovog

 

 

Članak 120.

(3) Nakon otvaranja stečajnoga postupka stečajni upravitelj u ime dužnika poslodavca i radnika mogu otkazati ugovor o radu, bez obzira na dogovoreno trajanje ugovora ili dogovoreno isključenje prava na redoviti otkaz te bez obzira na zakonske ili ugovorene odredbe o zaštiti radnika. Otkazni rok iznosi mjesec dana, ako zakonom nije predviđen kraći rok. Ako otkaz izjavi stečajni upravitelj, druga strana može kao stečajni vjerovnik zahtijevati naknadu štete zbog prijevremenoga prestanka radnoga odnosa.

 

stečajni upravitelj donosi Odluku o otkazu ugovora o radu i uvrđuje:

- otkazni rok od 30 dana,kao što kaže pomenuti čl.120 st.3. Radnik i ma 12 godina staža osiguranja te mu prema zakonu oradu i njegovom čl. 114 priada otkazni rok od dava mjeseca i dva tjedna.

Moje je pitanje:

1. kaj znaći iz tog članka 120:

"...druga strana može kao stečajni vjerovnik zahtijevati naknadu štete zbog prijevremenoga prestanka radnoga odnosa." i kako to radnik može postići?

2.ako je radnik na bolovanju i preuzeo je odluku o otkazu da li činjenica da je na bolovanju, odgađa tjek otkaznog roka (bez obzira na njegovu dužinu) kao što je to slučaj kod redovitog otkaza ugovora o radu iz poslovno uvjetovanog razloga?

3. Radniku nisu isplaćene plaće za zadnja 4 mjeseca. Kaj radnik mora napraviti da bi došao do svojih plaća?

Fala unapred profesore. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Prvenstveno prijavom tražbine u stečajnom postupku, a onda tužbom ukoliko se ospori, a radi se o razlici između iznosa kojeg bi radnik dobio za puni otkazni rok i onog što je dobio za otkazni rok prema SZ.

2. Tu si postavite protupitanje, što da je poslodavac-stečajni dužnik jednostavno brisan iz sudskog registra?

3. Tri minimalca idu preko Agencije za osiguranje potraživanja radnika...., a ostatak ide kroz stečajni postupak...malo mi je kasno da ulazim u detalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 74.( ZOR)

 

(1) Radniku koji je pretrpio ozljedu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti te je privremeno nesposoban za rad zbog liječenja ili oporavka poslodavac ne može otkazati ugovor o radu u razdoblju privremene nesposobnosti za rad zbog liječenja ili oporavka.

 

(2) Zabrana iz stavka 1. ovoga članka ne utječe na prestanak ugovora o radu sklopljenoga na određeno vrijeme.

 

Članak 113.

 

(1) Otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu.

 

(2) Otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vršenja dužnosti građana u obrani te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom.

pa ima još

Članak 114.( samo dio)

4) Ako radnik na zahtjev poslodavca prestane raditi prije isteka propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, poslodavac mu je dužan isplatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da je radio do isteka otkaznoga roka.

nemojte zaboraviti i na pravo na otpremninu, koja pak ovisi o tome jel vas kači kakav kolektivni, pravilnik...

Obavezno morate dobiti obračun otpremnine, koji je ovršna isprava.Ako vam ju ne isplati ( otpemninu), napišite ovršni prijedlog, priložite obračun otpremnine i sve podnesite sudu, ne jav. bilježniku. Nadam se da sam nekaj pripomogla. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ štovani dioničar,

fala na odgovoru. Sad je to jasnije.

@ štovana plumice. Kaj si mi rekla,mi je znano iz ZOR-a. Problem je kaj Stečajni zakon nekaj određuje,kaj se "kosi" sa

zakonom o radu. Za "reakciju" radnika na takav postupak stečajnog upravitelja koji je je zakonit,potrebno je više znanja o problemu,koje ja nažalost nemam.Svejedno fala na trudu.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

.Poštavani g. rubens,

ovak smo se nekad "spominali". Ajde reci nam zakaj to nemremo sad? Ne želi niko ni leve ,ni desne....al moral bi dozvolit demokratsku raspru! ...jer ak sam ja šljaker kod pivatnika, zakaj ja nemam isti status imat približno, ko onaj kaj radi za "Nas"??

Nit ja nit ti ismo krivi; Al netk jest. Ali ako zabranjuješ demokratsku rapsravu: Reci nam rubens : KOJI ĆE NAM KU..C ovaj portal?

A OVAKViH JE RASPRAVA BILIO NA STOTINE. ...IZMĐU cige,flokija,felixa,tebe, i inih s ovog portala. I bilo je zanimljivo! A sad saaaamoooooooo cenzura. Rubens zakaj,cenzura?

A taje rasprva vođna sotinama puta. Znam i neke žešće od preko 2 soma puta.

Zato mislim,poštovani prijatelju rubens: ne budi prestrog nego..pssti malko ..da se diše!

I vidi dole kakova je rasprva bila? Diničar,Cigo1,Plumica?

I da bilo je 1300pregleda te teme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija