Jump to content

osporavanje i utvrđivanje očinstva


monti

Preporučene objave

Poštovane kolegice i kolege, molim vas za mali savjet..

 

Naime, žena je bila u braku sa nekim čovjekom te je za vrijeme trajanja braka rođeno dijete. Majčin muž je upisan kao otac djeteta.

Međutim, drugi muškarac koji je biološki otac, želi da se njegovo očinstvo utvrdi naravno da prije toga mora da ospori očinstvo bivšem mužu majke tj. upisanom ocu djeteta.

 

Ali, problem je i nejasno mi je... članak 83. obitelj.zakona, koji kaže .... muškarac koji sebe smatra ocem djeteta može tužbom osporavati očinstvo osobi koja je to dijete priznala za svoje, ako istovremeno traži da se utvrdi njegovo očinsto..

 

dakle, zakon kaže... onom koji je priznao očinstvo, međutim upisanom ocu djeteta nije utvrđeno očinstvo priznanjem već samim činom braka.

Pitanje je, da li ovaj koji se sada smatra ocem, može tužiti??

 

Molim vas...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pomoć newbie !!

 

Sada sam malo pretresao opet zakon.. mislim da u mojem slučaju bi jedino dijete moglo podići tužbu, a i starije je od 6 mjeseci..

 

Jer osporava se bračno očinstvo, a oca nema... izgubio se negdje po Njemačkoj a ovaj pravi otac-biološki je prisutan.. hmm..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Daria_, hvala na odgovoru.

 

Dijete ima 11 godina.

 

Dijete se nalazi sa majkom u Srbiji. Majka je državljanka Srbije i Njemačke, kao i dijete.

 

Otac djeteta-osoba koja je bila u braku sa majkom je Njemac, ne može se naći gdje je.

 

Pravi otac-biološki, je u Hrvatskoj, Hrv.državljanstvo.

 

Dakle, majka je propustila rok za tužbu, Njemca nema, a ovaj moj koji je i stvarni otac želi osporiti Njemcu očinstvo a svoje utvrditi.

 

Pitanje je koji sud je nadležan, tj. koja država ?

 

i tko ima pravo na tužbu?

 

hvala....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o osporavanju bracnog ocinstva. pravo na tuzbu pripada muzu majke, majci i djetetu.

 

 

muz majke- razlikujemo subjektivni i objektivni rok. subjektivni rok pocinje danom saznanja za cinjenicu koja dovodi u sumnju istinitost upisanog ocinstva i traje 6 mjeseci. a objektivni rok pocinje danom rođenja djeteta i traje do navrsene sedme godine zivota djeteta ( u ovom slucaju taj je rok prosao).

 

majka- pripda joj pravo na tuzbu samo u objektivnom roku tj. u roku 6 mjeseci od rođenja djeteta ( i taj je rok prosao).

 

dijete- osporava ocinstvo osobi koja je u maticu rođenih upisana kao njegov roditelj (otac). buduci da je do upisa doslo na temelju presumpcije u toj ce parnici tuzenik biti upisani otac, a majka ako se nije pridruzila djetetovoj tuzbi ( iako je protekao rok). rok nije prosao ( u vasem slucaju dijete ima tek 11, a rok je 25 godina). centar za soc skrb moze maloljetnom djetetu postaviti skrbnika ( to je tzv. kolizijski skrbnik) za tu parnicu, iako je vjerojatnije da ce se u njoj uz dijete pojaviti majka.

 

da dijete dobije kolizijskog skrbika koji ce zastupati njegove interese, potrebno je centru dostaviti obavijest od onog roditelja kojem je rok istekao ( u vasem slucaju majka)i na taj nacin majka unaprijed pristaje biti tuzenikom u sporu jer joj odgovara da se ocinstvo ospori, a sama vise nema prava na tuzbu.

 

ne znam koliko ce ovo vama pomoci buduci da dijete uopce nema hrvatsko drzavljanstvo i ako se spor bude vodio, to ce biti u srbiji, a njihove zakone stvarno ne znam.

najbolje bi bilo nazvati njihove institucije centra za socijalnu skrb i doci na razgovor i naci odvjetnika tamo koji bi vam pomogao s njihovim pravom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija