Jump to content

Alimentacija + kredit = više od 80% plaće?


aa

Preporučene objave

Pozdrav!

Rijetko sam aktivan na forumu no trenutno imam gadan problem. Konkretno, molio bih savjet ili preporuku da li da se obratim odvjetniku (vjerojatno da, no ne poznajem niti jednog odvjetnika koji se time bavi).

 

Situacija je sljedeća: Sporazumno sam razveden od bivše supruge. U braku su rođene dvije kćeri, koje su sada mlađe od 6 godina. Sud je odredio alimentaciju od ukupno 1850 kn za obje, uz obrazloženje da je to "minimalni iznos". To sam djelomično plaćao. U međuvremenu bivša je zatražila ovrhu zbog neplaćanja putem svoje odvjetnice, kao i stavljanje administrativne zabrane na moju plaću (radim na neodređeno) zbog neredovitog plaćanja alimentacije.

 

Koliko čitam ovdje na Legalisu, tih 900 kn po djetetu jest minimalni iznos - no moguće je da sud odredi i manji iznos (minimalno 500-tinjak kuna po djetetu) uzimajući u obzir i moju plaću, troškove života i ostale okolnosti kod obveznika plaćanja alimentacije (to bih bio ja).

 

Konkretno: prosjek plaće mi je nešto manji od 4.000 kuna (ne znam da li je faktor i plaća bivše supruge? Naime, ista je gotovo 4 puta veća od moje). Na tu svoju plaću od 4.000 kn imam još i administrativnu zabranu (kredit) u iznosu od 1800 kn mjesečno. Kad se zbroji alimentacija (koja mi je također sjela na plaću kao administrativna zabrana u iznosu od 1850 kn mjesečno) i taj kredit, ostajem nakon toga bez više od 80 posto svoje plaće.

Trebao bih preživjeti mjesec s 300tinjak kuna.

Da li zakon to stvarno dopušta?

 

Taj kredit koji sam nedavno digao je djelomično pokrio i kredit koji "vučem" još iz braka... To je već treći, pošto po starom hrvatskom običaju prebijam jedan kredit drugim.

 

ŠTO ja konkretno mogu u ovom slučaju napraviti?

Ne mogu živjeti s 20% plaće, podstanar sam i to mi ne pokriva niti polovicu režija (živim s djevojkom, koja je nezaposlena). Bi li išta promijenilo da se djevojka i ja oženimo (to ionako planiramo), obzirom da je ona nezaposlena? Nemamo svoje djece.

 

Postoji li šansa da tražim smanjenje alimentacije? Ako da - mogu li zamoliti za preporuku za nekog odvjetnika koji se time bavi i koji je "u tome"?

 

Hvala unaprijed i ispričavam se na podužoj poruci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najbolji su mi ocevi koji na svoju ionako malu placu dignu ogroman kredit i za kojeg imaju administrativnu i sad bismo ih mi trebali zaliti jer ne mogu placati uzdrzavanje za vlastitu djecu. ne kazem da ste jedan od njih, ali u braku su i dugovi zajednicki i to se trebalo utvrđivati na sudu, a ne da vi dizete kredit da to pokrijete i sad nemate za djecu.

 

tuzbom mozete traziti smanjenje alimentacije. inace, naplata potrazivanja u svrhu uzdrazavanja ima prednost pri naplati svih ostalih trazbina ( ukljucujuci i vaseg kredita).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darla_ je napisao:

najbolji su mi ocevi koji na svoju ionako malu placu dignu ogroman kredit i za kojeg imaju administrativnu i sad bismo ih mi trebali zaliti jer ne mogu placati uzdrzavanje za vlastitu djecu.

inace, naplata potrazivanja u svrhu uzdrazavanja ima prednost pri naplati svih ostalih trazbina ( ukljucujuci i vaseg kredita).

 

Treba razlikovati one koji naknadno opterećuju plaće raznim obavezama od onih koji su kredite 'naslijedili' iz bračne zajednice.

Ovi drugi su u većini, a krediti su najčešće posljedica rješavanja stambenih potreba obitelji. Tako otplaćuju stan koji ne koriste. Stan koriste bivša supruga i djeca.

Sudovi prilikom određivanja alimentacije često postupaju vrlo kratkovidno pa ne sagledavaju sve ove okolnosti (prije nije bilo tako).

Zanemaruje se činjenica da je korištenje stana zapravo doprinos uzdržavanju. Nemogućnost otplate kredita može rezultirati ovrhom banke na stanu.

Time djeca gube ne samo mjesto za život, nego i (potencijalno) buduće nasljedstvo.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja to iz gospodinovog posta ne mogu razluciti, ali vi mozda imate neke interne informacije jer se ne vidi je li njegov kredit zapravo stambeni (hipotekarni) kredit za koji mu je stavljena administartivna zabrana na placu. također, ne znam ni da njegova supruga i djeca zive u tom stanu, ali vidim da je on podstanar.

 

( ovo o stanu i kojem zivi bivsa s djecom je pitanje od korisnika lipa_nesto :) )

 

ako je taj stan bracna stecevina, onda se to pitanje trebalo potegnuti mnogo ranije i naci adekvatno rjesenje npr. da supruga doticnog isplati u njegovom suvlasnickom dijelu i nastavi zivjeti u svom stanu s djecom, a gospodin placa uzdrzavanje za djecu ili da se stan proda, pokriju krediti i eventualna dobit podjeli, on opet placa uzdrzavanje ili da to sto oni zive u stanju kojeg je on suvlasnik na neki nacin bude doprinos uzdrzavanju. ili oni oboje u podstanare, stan iznajmiti i dijeliti dobit jer ce se na taj nacin pokriti kredit, a dugorocno ce se ipak ocuvati vrijednost za djecu.

 

inace, ne vidim kako bi mu pomoglo srljanje u novi brak. sto ce na sudu reci da mu umanje iznos alimentacije jer mora uzdrzavati jos jednu (radno sposobnu) osobu na stetu djece. druga bi stvar bila da imaju zajednicku djecu (nemojte raditi djecu samo zbog toga, to je cjelozivotno investiranje :-D )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da odmah razjasnimo: ne kažem da me treba žaliti niti je to predmet mojeg upita. Ne znam iz koje ste rečenice to uspjeli iščitati.

Stan nije zajednički niti je stečen u braku, tako da ne treba o tome dalje razglabati.

 

Kredit koji sada otplaćujem (administrativna zabrana na plaću) je namjenski - podigao sam ga nedavno kako bih pokrio dugovanja nastala godinama, od početka braka (minus, kartice, kredit) pošto bivša supruga tada nije radila niti novčano doprinosila. Malo je teško bilo tako uzdržavati suprugu i dvije kćeri (ne računajući stan), tako da je sasvim logično (iako krivo!) tada bilo posegnuti za raznoraznim karticama, minusima i sličnim sredstvima. U međuvremenu se bivša supruga zaposlila (kako sam i naveo u prvom upisu ovdje).

 

Što se "novog" odnosno potencijalnog budućeg braka tiče (u višegodišnjoj sam vezi), ne srljam već sam pitao bi li to išta promijenilo - nadam se da barem na ovom pravnom forumu ne vlada onaj stav po kojem bi svi razvedeni očevi trebali zaboraviti na ikakav svoj život od trenutka kad su se razveli, a kamoli na buduću "potencijalnu" djecu. Ovaj put sam malo stariji pa razmišljam o posljedicama i o budućnosti.

 

Dakle, mogu podnijeti zahtjev za smanjenje alimentacije?

Može li me netko uputiti kome se to podnosi, koja je dokumentacija potreban, ili dati preporuku za dobrog odvjetnika?

Iako mi se sutkinja otvoreno smijala kad sam na ročištu za razvod braka to spomenuo, uz riječi "nema šanse da plaćate manje od ovoga"... Sad ipak ispada da mogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darla_ je napisao:

sto ce na sudu reci da mu umanje iznos alimentacije jer mora uzdrzavati jos jednu (radno sposobnu) osobu na stetu djece. druga bi stvar bila da imaju zajednicku djecu (nemojte raditi djecu samo zbog toga, to je cjelozivotno investiranje :-D )

Ne, pošto ju ja ne uzdržavam. Ne može naći posao pa povremeno radi honorarno.

Ali bilo bi lijepo kad bih mogao uzdržavati barem sebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam dvoje djece iz prvog braka i plaćam alimenataciju 1200 kn, te sam dobio dvoje djece u drugom braku. Bivša supruga me je tužila da se poveća iznos na 2000 kn. Nemam ništa od imovine, osim firme koja je u problemima. Plaća mi je 2600kn i još uz to sam dobio 1 godinu zatvora za prometnu.

Na koji način ja mogu tražiti od suda da mi odobri odgodu plaćanja alimentacije za razdoblje dok sam u zatvoru, da ne bi i za to dobio zatvor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija