Jump to content

Lažno prijavljivanje


smokac222

Preporučene objave

Molim za savjet! Kad sam rekao supruzi da bi se trebali razvesti jer u braku jednostavno nema više niti ljubavi niti privlačnosti iako se u biti nismo nikada svađali i sl., ista se osjetila ugroženom za svoju budućnost obzirom da nigdje ne radi i rekla da će me ako ju ostavim totalno uništiti!! Saznao sam da me misli u tom slučaju lažno prijaviti Centru za NASILJE U OBITELJI i sl. jer zna da bi mi to jako štetilo obzirom na moj posao i da me tako jedino može uništiti. Ovima sam u stvaru ucijenjen da ju ne ostavim i ne mogu više tako. Imamo malodobno dijete od 10 godina i zanima me kako može tako što učiniti samo da meni uništi život iako zna i sama da za takvo što uoće nema nikakvih elemenata, ali spremna je i lagati samo da meni napakosti u mojoj budućnosti jer zna iz nekih drugih primjera da preko Centra to može na razne načine, ne misleći pri tome ni na budućnost djeteta ako mene uništi iz čiste osvete i laži!! HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smokac222 je napisao:

Zar mi nitko ne može savjetovati kako da se zaštitim od lažnog prijavljivanja i kako da dokažem da je to samo izmišljotina da mi se napakosti ???

 

Ovo što je mapisao marlino je dobar prijedlog.

I što je napisao lipa01 - strpljenja, i prouči ovdje iskustva drugih koji su bili lažno prijavljeni.

 

Iz iskustva svojeg i drugih znam da će ona stalno u razgovoru ponavljati razne prijetnje - da će te (lažno) prijaviti za nasilje, da nikad više nećeš vidjeti dijete, da će ti uništiti karijeru, čak i da će zapaliti kuću i razbiti auto.

Nabavi dobar uređajčić za audio snimanje, i sve to lijepo i strpljivo snimaj neko vrijeme. (to na sudu nije dokaz, ali teško je i ignorirati)

 

Tek kad toga nasnimaš, lijepo urudžbirati dopis kako je predložio marlino. Snimanje ne spomnjati.

 

Upozorenje!

Ni u jednom trenutku nemoj povjerovati da bi u CZSS mogli biti objektivni. Uvijek su protiv očeva, a ako žena samo jedamput spomene zlostavljanje, još će ti manje vjerovati. Sa njima kontaktiraj isključivo urudžbiranjem pismenih podnesaka, sa potvrdom primitka na tvom primjerku.

Zapisnike zatražiti na uvid, jer u njima zna pisati svašta, a najmanje objektivna istina.

U policiji su također pod velikim pritiskom babskih udruga da djeluju represivno protiv 'zlostavljača'.

 

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se s felix-om po pitanju zapisnika koje budu sastavljali czss ili dr. svakako traži da ti se dozvoli da ih sam pročitaš prije nego ih potpišeš(jer uglavnom oni napišu ono što njima odgovara a ne ono što stranke govore)ukoliko si se odlučio razvesti onda to tribaš i učiniti a bez obzira na ženine prijetnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je nasilje u obitelji prekršaj, kako onda lažno prijavljeni (bez i najmanjeg dokaza zlostavljanja) završi u pritvoru tjedan-dva? Nije se jednom desilo.

 

Kad netko po lažnoj prijavi završi 15 dana u pritvoru, ta lažna prijava nije kažnjiva?

 

O snimanju razgovora tumačenja se razlikuju, ali zakon kaže da audio snimanje vlastitog razgovora nije kažnjivo (što ne znači da je valjan dokaz).

Ako netko snima ozbiljne prijetnje koje mu se upućuju, to se može smatrati najblažim oblikom samoobrane, a u samoobrani je dozvoljeno što inače zakon izričito sankcionira, - čak i ubistvo.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naslov ove teme glasi "Lažno prijavljivanje".

 

Rasprava se odnosi na moguća prekršajna djela.

 

Lažna prijava da je neka osoba počinila prekršaj nije kažnjiva.

 

Laž jest kleveta, moguća privatna tužba.

 

Davanje lažnog iskaza je nešto sasvim drugo, kao i lažno prijavljivanje nasilja u obitelji koje završi pravomoćnom presudom iz čl. 215.a KZ-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sasvim je točno da lažna prijava prekršaja ne može predstavljati istoimeno kazneno djelo.

Međutim, postoji jedno drugo, relativno novo kazneno djelo iz st. 2 čl. 322. Širenje lažnih i uznemirujućih glasina

 

"(1) Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja ljudi, i takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o navodnom događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, iako zna da to nije istina, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine."

 

Dakle, mora se raditi o "navodnom događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe". Naravno da takav događaj ne mora ujedno biti bilo kakvo KD (pa ni ono koje se goni po službenoj dužnosti), uostalom, ne mora biti čak ni prekršaj.

Zar ima nekoga tko sumnja da kakvo nasilje u obitelji ne iziskuje hitno djelovanje koje od službi?

Naravno, ovo samo pod uvjetom da je doista riječ o slučaju da prijavitelj (tko je dao obavjest službi) zna da to nije istina, a taj uvijet opstoji i kod samog predmetnog KD pa ga ovom prigodom nije nužno posebno obrazlagati.

 

Nadam se da se svi slažete s ovim i da stvarne žrtve ipak imaju nade... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obilježja KD iz 215.a je dovođenje u ponižavajući položaj, a to se postiže težim oblikom nasilja u obitelji ili dugotrajnim nasiljem. Trećom prijavom za zlostavljanje su stečeni uvjeti za dugotrajno nasilje.

 

Iz posta pod #1 ni traga od 215.a. To bi bila prva prijava na koji bi izašla dežurna policijska patrola kojoj je stalna zadaća obilazak tog područja, nije na teren izašao kordon policije, ništa ni od 322.

 

ODO bi glatko odbacilo kaznene prijave za 302. i 322.

 

Jedino ostaje privatna tužba za klevetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 215.a

Član obitelji koji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog

člana obitelji u ponižavajući položaj...........

 

Ne treba biti uzastopnog nasilja. Praksa policije jest da se za manje nasilj (tipa vikanje, svađanje) ide samo prekršajnom prijavom, no već samo vikanje i svađa mogu biti dovoljni za kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji.

 

Ukoliko bi ta osoba došla u policiju i rekla primjerice: "prijavljujem muža zbog kaznenog djela nasilja u obitelji" ispunila je obilježja kaznenog djela.

 

Druga je stvar ako žena dođe i kaže u policiji da je muž nasilan pa policija sama procjenjuje o čemu se radi.

 

No ako policija procjeni da se radi o kaznenom djelu, onda je dužna prilikom zaprimanja prijave na zapisnik upozoriti prijavljivača na posljedice lažnog prijavljivanja.

 

Na kraju - neće uopće biti elemenata kaznenog djela ako žena prijavi stvar samo Centru za socijalnu skrb

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

....nije na teren izašao kordon policije, ništa ni od 322.

 

ODO bi glatko odbacilo kaznene prijave za ... 322.

 

Jedino ostaje privatna tužba za klevetu.

 

Ne razumijem ovaj "kordon policije", a ni "glatko odbacivanje kaznene prijave".

Naravno, to potpuno stoji za st. 1 čl. 322 kz, koje (usput rečeno) KD postoji odvajkada...

 

Međutim, naglašavam st. 2 tog KD je relativno novi, uveden jednom od zadnjih izmjena postojećeg KZ. Citiram ga:

 

"(2) Tko obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o navodnom događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, iako zna da to nije istina, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine."

 

Ponavljam, za njegovu opstojnost je najbitnije postojanje slijedećih činjenica:

- obavijest policiji ili dr. javne službe koja osigurava red ili pruža pomoć,

- navodni događaj koji iziskuje hitno djelovanje te službe,

- svjest počinitelja da takav "navodni događaj" ne postoji.

 

Dakle ni u kom slučaju za opstojnost ovog djela nije bitna nikakva uznemirenost, a posebno ne većeg broja građana, kao što je to kod st. 1.

Prema tome, ne može tu biti "glatkog odbacivanja", iako s obzirom da je djelo tek nekoliko godina propisano, nije mi poznata dosadašnja praksa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Molio bih moderatora,ako smatra da sam promasio temu da ju premjesti ako je potrebno u ispravni forum.

Naime podnio bih kaznenu prijavu protiv odredenih osoba s opravdanom sumnjom da su se trojica udruzila u svojevrsnu krim.organizaciju,te su dvojica clanova uz pomoc treceg clana,koji je njima pomogao svojm utjecajem i svojim vezama da dode u posjed nekih odredenih stvari koji ima ne pripadaju na nacin na koji oni to koriste.Nemam nikakvih pismenih dokaza,ali imam fizicki neoborivi dokaz,koji se ne može sakriti.Zakljucio sam dugogodinjom opservacijom da taj treci clan je njihov svojevrsni mecena i savjetnik kako da dodu do onoga sta im treba za njihov biznis.Svi mutni poslovi su pokriveni razlicitim ugovorima,jer je taj treci clan pravnik po struci,pa zna kako putem papira sakriti kriminal.Takoder tim nezakonitim poslovima ostetili su proracun grada za nekoliko stotina tisuca kuna u najmanju ruku..malo sam skeptican u pogledu kako ce oni dorh ili netko vec dokazati kazneno djelo bez pismenih tragova o nezakonitom djelu?Cinjenica su ocigledne i dokazive i obicnom laiku u 2 minute samo jednim pogledom i zakljuckom.zANIMA ME VAsE MISLJENJE

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražite mišljenje vezano uz što točno? Bojazan da biste mogli biti terećeni za kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela iz čl. 304. KZ-a?

 

Ako je tome slučaj, oko toga ne trebate brinuti - naime, navedeno kazneno djelo može se počiniti isključivo s izravnom namjerom (dolus directus), dakle da ste vi kao prijavitelj potpuno svjesni da se djelo koje prijavljujete u stvarnosti nije desilo, odnosno da osoba koju prijavljujete nije počinila kazneno djelo koje prijavljujete, al eto ponukani željom da nekome "zapaprite" - prijavljujete ga. Inicirate angažman nadležnih tijela (DORH-a i policije) isključivo poradi vlastite zabave.

 

Prema sadržaju ovog vašeg posta - toga ovdje definitivno nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija