Jump to content

Otvaranje obrta - nekoliko pitanja


Vordas

Preporučene objave

1. Možete tražiti od Grada odobrenje za otvaranje obrta na svojoj adresi. Obzirom da se radi o tihom obrtu, smatram da to ne bi trebao biti problem.

Druga je varijanta da otvorite obrt na adresi prijatelja, s tim da morate napraviti ugovr o najmu (za recimo jednu prostoriju u kojoj bi ste obavljali poslovanje).Ovaj ugovor mora biti javnobilježnički ovjeren i dostavljen poreznoj upravi (od strane najmodavca-Vašeg prijatelja) i Uredu državne uprave (kada budete upisivali sjedište obrta).

 

2. Mjesečni,fiksni doprinsi za vlasnika obrta su za 2010. godinu 1.780,56 kn (svake se godine povećaju za 100-tinjak kuna) ili 1.095,67 kn (ako prijavite paušalno plaćanje poreza na dohodak).

Cijena knjigovodstva varira (ovisno o gradu,djelatnosti,obimu posla...) te ovu informaciju možete dobiti informirajući se kod knjigovodstvenih servisa.

 

Za djelatnosti kojima bi ste se bavili prijavite sljedeće:

63.12.-internetski portali

63.11.-obrada podataka,usluge poslužitelja i djelatnosti povezane s njima

73.11.-agencije za promidžbu

73.12.-oglašavanje preko medija

58.19.-ostala izdavačka djelatnost

 

3. Da, možete napraviti ugovor o djelu sa freelancer-om, koji Vam naravno, daje svoj broj deviznog računa, na koji uplaćujete dogovoreni iznos.

Pazite da prilikom otvaranja poslovnog žiro računa (kunskog) odmah otvorite i devizni račun.

 

4. Novac sa žiro računa možete koristiti za osobne potrebe (na ime akontacije dohotka)-pazite, ovako podignuti iznosi do kraja 2010. još uvijek su oporezivi posebnim porezom ili na ime materijalnih troškova (ukoliko želite kupiti nešto što bi se moglo kvalificirati kao troškovi poslovanja.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na pomoći puno ste mi pomogli. Možete li mi samo pojasnit što znaći "ako prijavite paušalno plaćanje poreza na dohodak" 1.095,67 kn. Jel to znaći da kasnije u narednoj godini moram platit ostatak do 1780,56Kn ili kako?

 

I ako zaposlim freelancera van RH jer mora bit zaposlen kod mene na neko određeno vrijeme ili samo do kad se odradi posao i dali mu moram platit neki najmanji određen iznos za uslugu npr. kao što je u nas minimalac. Jel me možete uputit gdje i što da tražim za zapošljavanje građana van RH. To bi bio kao neki outsorcing ako se ne varam jel?

 

Zaboravio sam da bi se i obrt bavio webshopom pa ako vam nije problem, znam da gnjavim, da mi kažete djelatnost za obrt.

 

Puno Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte u podforumu "Obrti" teme na ime paušalnog oporezivanja obrta. To ne znači da plaćate "ostatak" do punog iznosa obrtničkih doprinosa.

 

Kada sklopite ugovor o djelu s freelancerom plaćate mu samo dogovoreni iznos po ugovoru.Ugovor o djelu nije isto što i ugovor o radu na određeno vrijeme pa ne morate poštovati minimalac.

 

Djelatnost web-shop prijavljujete kao djelatnost:

47.91.-trgovina na malo preko pošte ili interneta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Ultra, nov sam obrtnik - korisnik foruma i pratim Vaše savjete koji su mi do sada puno pomogli. Ljubazno Vas molim da li biste mogli malo pojasniti niže napisano - ako ja sebi isplatim akontaciju dohotka, kakvom to još porezu podliježe (osim porezu na dohodak) i što će biti drukčije od početka 2011? Molim Vas malo opširnije objašnjenje. Puno Vam hvala unaprijed!

 

 

ultra je napisao:

 

4. Novac sa žiro računa možete koristiti za osobne potrebe (na ime akontacije dohotka)-pazite, ovako podignuti iznosi do kraja 2010. još uvijek su oporezivi posebnim porezom ili na ime materijalnih troškova (ukoliko želite kupiti nešto što bi se moglo kvalificirati kao troškovi poslovanja.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala još jednom na velikoj pomoći al bih vas pitao ako u slučaju da mi grad Zagreb odbije najam za otvaranje obrta u stanu i ako ću morat otvorit obrt u kući(sobi) od priajtelja jel postoji minimalna cijena najma između nas dvoje ili je to po dogovoru. Ako je po dogovoru mislio bih mu platit 50-100Kn mjesečno.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor za @Vordas:

Slobodno ugovorite najam ali ukoliko Vam ugovorena cijena bude manja od tržišne cijene po kojoj porezna uprava radi obračun (vezano uz tržišnu cijenu u zoni grada u kojemu je nekretnina), moguće je da Vam pošalju ispravak iznosa.

 

Obzirom na djelatnost, ugovorite najam jedne prostorije (cca 20 m2), za iznos od npr.300 kn, ovjerite ugovor kod javnog bilježnika i dostavite poreznoj upravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor za @ADobrtnik:

 

Poštovani,

isplata akontacije dohotka nije izdatak obrta,pojednostavljeno: što više novca izvučete iz obrta u osobne (nepoduzetničke) svrhe-veći Vam je sveukupni,godišnji dohodak.

Na ostvareni godišnji dohodak plaćate porez na dohodak.

Osim poreza na dohodak,plaćate i poseban porez (tzv.harač).

Osnovica za obračun posebnog poreza na primitke od samostalne djelatnosti obrta (za koji je podnesena godišnja prijava poreza na dohodak-DOH obrazac) jest ukupno ostvareni dohodak,umanjen za propisana umanjenja dohotka, umanjen za preneseni porezni gubitak te umanjen za konačnu godišnju obvezu poreza i prireza na dohodak..

Poseban porez plaća se po stopi 4% na ukupni iznos prosječnog mjesečnog primitka ako je iznos veći od 6.000,00 kn, ukupno u tijeku jednog mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija