Jump to content

Nasljedstvo i skrbništvo


Dubranec

Preporučene objave

Molim hitno savjet za slijedeću situaciju:

Brat dobija punomoć od majke da proda njen stan (62m2) i kupi manji (40m2). On radi slijedeće: Proda majčin stan i kupi manji koji uknjiži na svoje ime, a razliku novca stavi sebi u džep.Majka misli da je to u redu jer će je on "dohraniti" iako majka ima svoju mirovinu (3.500,00 kn).

I sve se to odradilo u roku mjesec dana i bez mog znanja jer ne živimo u istom mjestu.

Napominjen da su međusobni odnosi do tada bili sasvim u redu, osim što je brat oduvijek bio taj kome je trebalo pomagati, a ja ću se "već nekako snaći".Majka je više puta obojici rekla da nas smatra ravnopravnima u nasljedstvu (obojica imamo po jednu kćer).A onda iznenađenje!

Rezultat:

1. majka ostaje bez ikakve imovine i bez pismene obveze brata o skrbništvu

2.ja ostajem bez ikakvog nasljednog prava (čak i nužnog dijela)

3. moja zakonska i moralna obveza za brigu o majci ostaje kao i dosada

4.brat može stan (svoje vlasništvo)ostaviti kome hoće,prodati i sl., a majku zanemariti na što ja nikako ne mogu utjecati

5.u slučaju da se bratu nešto desi, sva skrb je isključivo moja, a imovina isključivo njegovih nasljednika

Ima li ikakvog pravnog lijeka za zaštitu majčine skrbi i mog prava na nužni dio ili bilo kakvog prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

Dobronamjerno Vam savjetujem da se obratite nekom dobrom odvjetniku, jer vlasnik za zivota sa svojom imovinom moze raditi sto hoce, no isto tako se stan i dobijeni novac kao dar mogu uracunati u ostavinu ukoliko izmedju darovateljice i primatelja dara ne postoji ugovor o dozivotnom ili dosmrtnom uzdrzavanju.

 

LP

:-)

 

Dubranec je napisao:

...Majka je više puta obojici rekla da nas smatra ravnopravnima u nasljedstvu (obojica imamo po jednu kćer).

 

PS. Oprostite mi na komentaru, ali stvarno ne razumijem i ne shvacam kada se, kako i po kojoj osnovi ili nacelu u nasem drustvu tako tvrdokorno i sveprisutno uvrijezila ova grozna diskriminacijska predrasuda po kojoj se broj djece sunasljednika povezuje s kolicinom ostavine koju (ne)plodniji roditelj sunasljednik (ne) treba naslijediti

 

:-?

 

:palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na nužni dio vama ostaje. Naime, brat je kupio stan novcima koje je dobio od prodaje majčina stana.

Taj novac se smatra darovanjem majke sinu.

Vi imate pravo tražiti 1/4 od ukupnog iznosa za koji je majčin stan prodan.

Pravo na nužni dio se ostvaruje na ostavini.

Samo pazite, ako je majka bilo što darovala i vama, tada se mora izračunati drugačija vrijednost nužnog dijela, jer se uzima u obzir i vaš dar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A ukoliko Dubranec (jednog dana - na ostavini) zatraži uračunavanje, može li se to provesti? I kako, ako nema druge imovine?

 

Osim toga, ako je majčin stan prodan, a jedan sin kupio za te novce manji stan i razliku stavio sebi u džep, kako će drugi sin moći dokazati (nakon x godina) kako se dogodilo i o kojim iznosima se radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zašto postavljati zahtjev za uračunavanjem, ako se njime ništa ne postiže (nema druge vrednije imovine). U tom slučaju je korisnije i efikasnije postaviti zahtjev za nužnim dijelom.

Moguće je dokazati za koliko je novaca stan prodan, npr. kupoprodajni ugovori postoje u gruntovnici u zbirki isprava, a zbirka isprava je javna, ili se može preko suda naložiti svakom tko ima u posjedu ugovor da ga predoči, ili svjedocima, ili ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

notarica je napisao:

... Moguće je dokazati za koliko je novaca stan prodan, npr. kupoprodajni ugovori postoje u gruntovnici u zbirki isprava, a zbirka isprava je javna, ili se može preko suda naložiti svakom tko ima u posjedu ugovor da ga predoči, ili svjedocima, ili ....

 

Teoretski je mozda moguce dokazati i saznati za koliko je novaca stan prodan, ali u praksi je to dosta "cupavo" obzirom da iznos A naveden u ugovoru ili ono sto jedan brat isprica mami i drugom bratu uopce ne mora nazalost odgovarati iznosima A + B razmijenjenim u stvarnosti... citamo o tome i po ovom forumu i u novinama svakodnevno, pa shvatismo konacno kako oni "snalazljivi ustede na porezu" :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, riješili smo temu "nužni dio". Dakle na ostavinskoj tražiti podjelu majčine bivše imovine (prodanog stana) u iznosu od 1/4.

1.Što ako brat umre prije mame? Zar tada isto mogu tražiti od njegovih nasljednika? Pa oni neće biti ni pozvani na majčinu ostavinsku raspravu.Ili hoće??

2.Što ako brat prestane brinuti o majci i zanemari je nakon što je ostvario svoj cilj, tj.domogao se njene imovine skoro u cijelosti za života?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija