Jump to content

naplata oglasa


lorisa

Preporučene objave

Zaključite s tim tvrtkama ugovor o djelu, otvorite žiro račun (ne tekući) i oni će vam pri obračunu obustaviti i uplatiti pripadajuće poreze i doprinose. Ako zaradite iznos preko 85000 tisuća kuna godišnje, morat ćete u sustav PDV-a, a oni koji su u tom sustavu obvezno vode knjige kao obveznici poreza na dohodak. Niste naveli jeste li nezaposleni ili radite po ugovoru o radu, ali na ovaj vam način tvrtke mogu plaćati vaše usluge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Granica od 85000,00 kn je ona koja se odnosi na poduzetnike - bilo trgovačka društva ili obrtnike, znači gospodarske cjeline osnovane s ciljem stjecanja dobit (dohotka). Kod fizičkih osoba kao vi u ovaj se iznos ne zbraja iznos plaće od nesamostalnog rada (to vam je plaća isplaćena temeljem ugovora o radu na određeno ili neodređeno radno vrijeme).

Iz rečenog proizlazi da vi možete od privatnog posla zaraditi 85 tisuća kuna neto, jer su vaši poslovni partneri kao pravne osobe obvezni obustavljati i uplaćivati porez na dohodak i prirez (i doprinose, jer ugovor o djelu ih ima za razliku od ugovora o autorskom djelu), a vi bezbrižno trošite zarađeno i ne morate se javljati nikome. Kad od privatnog posla prijeđete 85 tisuća, trebali bi postati obveznik PDV-a, voditi knjigu URA i IRA, predavati PDV obrasce tijekom godine i na kraju konačni. Porezna će znati koliko ste novca dobili, jer o tome relevantne izvještaje podnose vaši isplatitelji. Ovaj tjedan sam pročitala da ipak ne bi trebali postati obveznik poreza na dohodak i voditi knjigu primitaka i izdataka, ali bi trebali ovo što sam navela - postati obveznik PDV-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija