Jump to content

gdje su te inspekcije za rad


mimin

Preporučene objave

mimin je napisao:

radim svaki dan po 8 sati,bez >sveca i nedelje>kada sam poslodavcu rekla za slobodne dane,nema problema al ga nedobi.A o godišnjem mogu samo sanjati.plaća je 3000 zimi a ljeti 3500.platnu listu nisam vidjela nikako.šta da radim jer ću puknuti više???

 

Kliknite na ovaj link pa prijavite nadležnim institucijama :

 

http://www.inspektorat.hr/prijavi-povredu-propisa/

 

Jednom treba početi prijavljivati, a ako nečete ne morate ali nemojte onda kukati kako ćete puknuti itd....ako ne želite prijaviti šutite i radite.

 

Još jednom link za Vas:

 

http://www.inspektorat.hr/prijavi-povredu-propisa/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@kompa,

nebih ja to baš tak kak si ti preporučio mimin: odmah prijava inspektoratu,jer inspektorat neće riješiti mimin problem. Inspektorat ima drugu zadaću.Inspekciji rada se podnose prijave a inspekcija radi nadzor nad primjenom zakona, i to u prvom redu onih odredbi koje su predviđene kao prekršaj. Treba znati da inspekcija rada ne može nadomještati sud, stoga ne rješava slučajeve npr. neisplate

plaća ili otkaza, na način da može naložiti poslodavcu isplatu plaće ili vraćanja radnika na rad, budući o tome može odlučivati jedino sud.

 

Ustanovi li inspekcija kršenje zakona podnijet će prekršajnu prijavu prekršajnom sudu pa će primjerice kada mimin poslodavac bude prijavljen prekršajnom sudu platiti po presudi istog kaznu prema čl.294 zakona o radu 61.000 do 100.000 kn tjer nije poštivao odredbu pomenutog zakona iz čl.85 koja ga obvezuje na izdavanje isprabva o plaći-obračuna plaće ali mimin neće od toga ništa imati.

Iako u Zakonu o državnom inspektoratu nije propisan rok unutar kojeg inspekcija rada mora reagirati, smatra se da je inspekcija dužna reagirati u roku 30 dana, što je općeniti rok iz propisa o upravnom postupku. U svakom slučaju, u praksi inspekcija reagira dosta brzo.

Eto tolko o inspektoratu za radne odnose.

 

@mimin

1. ti si dobro počela rješavati svoj problem. Pokušala si razgovorom sa poslodavcem. Međutim razgovor nije dao ploda. Kaj ti dalje možeš? A možeš ono kaj zi omogućava Zakon o radu pa s toga trebaš učiniti sljedeće:

2. Poštom sa povratnicom na adresu poslodavca uputit ćeš tzv. ZZP (zahtjev za zaštitu prava)u kome ćeš tražiti ispunjenje svojih prava i obveza poslodavca vezano za povrede koje je učinio prema:

-kolektivnom ugovoru,pravilniku o radu ,tvom ugovoru i zakonu o radu a od kojih si neke navela u postu.

U ZZP-u ćeš poslodavca (sad dolazi ono kaj veli kompa) upozoriti da ukoliko ne ispuni tvoje zahtjeve,biti primorana obratiti se Inspektoratu za radne odnose i u konačnici sudu.

Poslodavac bi se trebao referirati (ali i ne mora) u roku pd 15 dana, na tvoje zahtjeve iz ZZP-a. Ukoliko ti nebi odgovorio ili bi odgovorio negativno odmah ćeš ga prijaviti Inspektoratu i u sljedećem roku od 15 dana podnjeti tužbu nadležnom sudu.

Zakaj moraš tako učiniti,baš tim redosljedom? Zato jer to traži sud, ukoliko do njega dođe pošto zakonodavac smatra da moraš poštivati proceduru, te prije utuženja pokušati mirno riješiti spor. Dakle ZZP je obvezan prije utuženja. OK?

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija