Jump to content

Nužni prolaz


lemax

Preporučene objave

Molim Vas za savjet...

Na mom zemljištu dala sam šogorici nužni prolaz u širini 2m i dužini 14m, zgradu od 30m2 koja joj služi kao garaža i napravila ulaz veličine 3mx2.55m. Sve se to nalazi ponavljam na mome vlasništvu.

osoba kojoj sve to ustupam, traži put do kuće u širini od 3m a ne 2m kako sam joj ja to već napravila.

Zanima me zakonom dali je propisana veličina nužnog puta.

 

Hvala

 

P.s. 40 godina sam joj dozvolila da se koristi mojom površinom cca 1000m2, no zbog nepodnošljivih razlika, odlučila sam to sve pregraditi žičanom ogradom i dala joj od ceste do kuće put širine 2m.

Ja kao vlasnik zemljišta, koja su mi prava?

 

Hvala na odgovoru! :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prosirenje sluznosti/nuznog prolaza se treba postici kao kod svakog ugovora suglasnoscu volja stranaka.

Ako toga nema onda se moze traziti sudskim putem ukoliko su se okolnosti toliko izmjenile da se sluznost treba prosiriti.

Vi kao vlasnik posluzne nekretnine imate pravo suprotstaviti se tome a ako su ispunjeni uvjeti da se sluznost puta prosiri, imate pravo traziti odgovrajucu naknadu u novcu, koja ce se ustanoviti po odg. vjestaku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru!

Ona traži proširenje na 3m iz razloga da može s autom doći do svoje kuće.

Prijete mi smrću, sve gore navedeno što sam im dala na upotrbu ne žele prihvatiti, već mi i prijete tužbom ako ne proširim put koji sam im napravila. I dalje se koriste mojim dvorištem a ne nužnim prolazom. Uložila sam u radove cca 7000 EU.Kako ih prisiliti da Se koriste tim novo izgrađenim putem a ne više mojim dvorištem. Radi njih moja su vrata stalno otključana.

Tražila sam od nje da ugovor o nužnom prolazu potpišemo kod bilježnika, no ona ne pristaje i dalje inzistira na širini puta od 3m.

Što mi je činiti? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lemax je napisao:

Prijete mi smrću, sve gore navedeno što sam im dala na upotrbu ne žele prihvatiti, već mi i prijete tužbom ako ne proširim put koji sam im napravila. I dalje se koriste mojim dvorištem a ne nužnim prolazom. Kako ih prisiliti da Se koriste tim novo izgrađenim putem a ne više mojim dvorištem. Radi njih moja su vrata stalno otključana.

 

Za prijetnje smrću, prijaviti policiji.

Najbolje je da napravite pismeni dopis koji ćete urudžbirati na policiji, tako da potvrde primitak na vaš primjerak. U dopisu opišete spornu situaciju, i da vam prijete smrću.

 

Nekoliko dana nakon prijave , pismenim putem ponudite im najam puta u širini 2 m, ili da otkupe put u širini 3 m po tržnoj cijeni, i da snose sve troškove (parcelacija, izrada ograde i sl.) Nakon toga zaključajte kapiju i pozovite policiju kada pokušaju ući u vaše dvorište (imaju put).

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija