Jump to content

poslodavac mi prijeti tužbom, a ja samo želim otpremninu


Tinimini

Preporučene objave

Dragi moji,

Do nedavno sam radio kao kuhar u restoranu. Poslodavac mi je dao poslovno uvjetovani otkaz (razlog: recesija) a pritom mi nije omogučio niti otkazni rok, niti mi je platio otpremninu (na koju imam pravo jer sam kod njega bio zaposlen na neodređeno više od dvije godine neprekidno). Ponudio mi je otkaz na kojem sam trebao potpisati da nemam nikakvih potraživanja od njega. Nisam želio to potpisati i rekao sam mu da želim otpremninu. Na to mi je on zaprijetio da će, u slučaju da zatražim otpremninu, pokrenuti tužbu protiv mene po kojoj će tražiti da mu isplatim sve tople obroke koje sam pojeo kod njega unazad 4 godine i da će iznos toga biti puno veći od iznosa otpremnine. Inače, i kuhari i konobari u tom restoranu jeli su tople obroke besplatno. Sam poslodavac je rekao svim zaposlenicima da slobodno jedemo topli obrok, ali da pritom pazimo da ne jedemo preskupe namirnice. Ne postoji niti cjenik toplih obroka za radnike, niti normativ, niti su se izdavali bilo kakvi bonovi ili računi. Jedini dokaz koji on ima je video nazdor zaposlenika. Opet s druge strane sumnjam da mu je to od neke pomoći i da na temelju toga ne može naknadno naplačivati tople obroke za koje nema niti cijene niti ništa. Mislim da me samo želi zastrašiti. Sindikalna pravnica je rekla da sam u dosta dobrom položaju i da sloodno zatražim otpremninu. Mene zanima što ako ona nije u pravu i što ako me ipak poslodavac tuži. Siguran sam da nitko od sadašnjih radnika ne bi svjedočio u moju korist zbog straha od otkaza. Zbog tog istog straha svi smo godinama trpili gazdino isplačivanje dijela plaće u kuverti(dok je drugi dio, naravno, minimalac, išao na naš račun). Obično je onaj dio u kuverti bio odraz poslodavčevog zadovoljstva proteklim mjesecom. A vrlo često nije bio zadovoljan... :( Što da radim???? dal da tražim otpremninu i riskiram tužbu ili da podvučem rep??? POMOZITE jer mi se bliži rok u kojem imam pravo zatražiti otpremninu( 15 dana od otkaza)... hvala svima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mimi, prije svega hvala na odgovoru.

U ugovoru mi piše da imam pravo na otkazni rok od 30 dana. Sad mi, iskreno, nije ni u interesu raditi kod njega još mjesec dana jer znam da će me psihički izmaltretirati do kraja. To mu naravno nisam rekao.

Ono što me zanima je jedino otpremnina.

I meni se čini da on nema temelja da mi naplati te gablece, ali znam da nije jedini koji je takvu tužbu podignuo protiv svojih radnika. Znam da je slično bilo sa idiotom Hudoletnjakom koji je svojim radnicima u Stubakima sjeo na račun za pojedene gablece u iznosima od 15.000 kn do 39.000 kn. Neznam kak je to završilo, ali strah me da meni ne stigne takav neki račun.

Hudoletnjakovi radnici su još k tome iz plaće izdvajali 12 kn za gablec po ugovoru, a ovaj naknadni račun je poslao jer su mu pojeli "svu telad".

Zanima me da li je netko siguran da moj poslodavac nema temelja za retrogradnu naplatu usluge budući da ona nije definirana niti cjenovno, niti normativno, niti ugovorno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tinimini,

ako tvoj poslodavac smatra da može naplatiti tvoje tople obroke on će to učiniti tražio ti ili ne otpremninu koja ti zakonslki pripada. Očito da to nemože, jer da može već bi to i prije naplatio na plaćama.Pitanje je ako je znao da ga "kradete zakaj nije reagirao odmah? To će ga i sudac pitati.To pak znači da vam je to dozvolio. To kaj je napravil onaj tam u stubakima "idiot" taj je vjerojatno imal podlogu u kakvom pravilniku jer je imal i cijenu za te obroke pa je tu valjda došlo do problama.

Dakle otkazni rok i otpremnina su dvije nevezane stvari i zakona o radu. U tvom ugovoru piše da ti je otkazni rok 30 dana pa ti stoga isti moraš odraditi ukoliko se ne sporazumiješ sa poslodavcem da nemoraš.

Potraživanje po osnovi otpremnine ne zastarjeva tri godine i ti možeš bilo kada u te tri godine tražiti obračun iste prema čl.85 zaona o radu, a isplatu prema čl.84. istog zakona,i to prvo Zahtjevom za zaštitu prava pod prijetnjom obračanja inspektoratu za radne odnose i u konačnici sudu a tek onda ako ti neplati utužiti potraživanje. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cigo, ak je istina to kaj veliš, to bitno mijenja stvari. Znači, ja ne moram reagirati, (tj. zatražiti otpremninu) u roku od 15 dana od otkaza, nego imam fore 3 godine da to napravim.

To mi puno znači jer ak sad zatražim otpremninu, sigurno me čeka kontra u obliku tužbe za te glupe gablece, a i mogu očekivati da će me bivši poslodavac pokušati ocrniti pred svim mogućim budućim poslodavcima (napominjem, živim u malom gradu di se svi iz moje branše nekak znaju.

Hvala puno na ovoj super informaciji !!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tinimini je napisao:

Cigo, ak je istina to kaj veliš, to bitno mijenja stvari. Znači, ja ne moram reagirati, (tj. zatražiti otpremninu) u roku od 15 dana od otkaza, nego imam fore 3 godine da to napravim.

To mi puno znači jer ak sad zatražim otpremninu, sigurno me čeka kontra u obliku tužbe za te glupe gablece, a i mogu očekivati da će me bivši poslodavac pokušati ocrniti pred svim mogućim budućim poslodavcima (napominjem, živim u malom gradu di se svi iz moje branše nekak znaju.

Hvala puno na ovoj super informaciji !!!!!

 

Tak je. Imaš vremena da središ svoju situaciju a to sve pokreneš naknadno. Tako sam ja, probao sa svojim poslodavcem za koga sam radi 2007-e godine ( koji mi nije isplatio dvije zaostale plaće niti dao obračune za njih )probao dogovoriti da to plati. S obzirom da je sva obečanja dvije godine "zaboravljao",2009 sam mu poslao ZZP i prijavio dga inspektoratu za radne odnose,sačekao obavijest inspektorata svjedočio na prekršajnom sudu radi te prijave protiv njega a tek na kraju ove godine u 10 mjesecu sam ga tužio i idem na ročište 07.12 sad u utorak. Pa nek si onda on misli. Nemremo se oglušivati o slovo zakona. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ovako ja sam takodjer kuhar i poslodavcu sam dao neki dan otkaz na koji je reagirao dernjavom,psovanjem i prijetnjama da mi daje dvije opcije. Prva je da nesmijem otići prije 1.9. I da će onda on meni dati otkaz, a druga je ako sada odem da će me tužiti da sam mu napravio štetu od 100000kn. Nema na osnovu čega jer sam dugo u firmi i svaki put me tražio da ostanem kad sam htio otići, i to mi ponavlja i psihički me maltretira već tri dana. Te mi se prijeti da će me prebiti itd. Mislio sam mu dostaviti izvanredni otkaz preko poste, i navesti da ne plaća prekovremene, da klasično ide 70% plaće na ruke, da uvjeti nisu dobri itd. Neznam šta mi je raditi, ne usudim mu se zvati inspekcije jer nije bas čist u glavi i neznam kako da se maknem od njega a čeka me za 2tj. Drugi posao. Takodjer da neću naći vise posao u svojoj struci. Molim za pomoć ako Netko može dati bilo kakav savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija