Jump to content

Volontiranje i radno iskustvo - propisi i zapreke - dipl. oec.


d0nat0r

Preporučene objave

Poštovani,

 

 

Evo nakon mnoštva razgovora, istraživanja, zivkanja i svih mogućih savijeta odlučio sam se obratiti vama za pomoć ili savijet.

 

Naime, diplomirani sam ekonomist i uslijed nemogućnosti pronalaska posla odlučio sam se za volontiranje da bih stekao radno iskustvo koje bi mi jednog dana pomoglo pri traženju posla i stjecanja iskustva u struci.

 

Napomenuo bih da sam nakon diplomiranja radio 3 mjeseca u jednoj tvrtci nakon čega mi uslijed "krize" nije produljen ugovor. Samim time i gubim prava na trenutnu akciju stručnog osposobljavanja preko zavoda za zapošljavanje jer sam već radio ta 3 mjeseca. :vrti:

 

Unatoč tome odlučio sam se za volontiranje i pronašao gdje bih volontirao i ljudi su izuzetno zainteresirani za tu opciju. No javlja se problem kako će se to pravno regulirati da tvrtka ima što manja davanja na mene a da:

 

1. mi pritom ide radni staž/iskustvo

2. ili da ne ide radni staž ali ipak mogu volontirati.

 

Po dosadašnjim informacijama to je nemoguće jer moja struka nema pravo i obvezu polaganja stručnog ili državnog ispita (pravnici, učitelji.... imaju) pa samim time ne mogu ni volontirati.

Tu sam dobio par informacija:

 

1. na zavodu za zapošljavanje dobio sam "Ugovor o stručnom osposobljavanju za rad" kao šprancu ugovora (spominju se zakoni 149/09 nn, 94/09 nn - uz napomenu da trebam vidjeti u mirovinskom koliki se doprinos treba mjesečno uplaćivati

 

2. U odvjetničkom uredu su me uputili na Ugovor o radu u svojstvu pripranika na odredjeno vrijeme- čl nn 149/09 u kojem je obvezno plaćanje doprinosa od strane poslodavca za pripravnika - da li je to isto kao pod 1? :-?

 

3. Od ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sam upućen na ugovor o volontiranju prema nn 58/07 nn 149/09 te na stranice VCZ - volonterski centar zagreb (informacije od str 33. pdf-a nadalje)

 

4. Pretraživanjem weba naišao sam na stranicu "Volontiram info" na kojoj su linkani prijedlozi zakona i ugovora o volontiranju.

 

Laički sam sve to isčitao i ne znam više što da mislim. Eto nadam se da nisam previše zakomplicirao i da je netko bio u sličnoj situaciji te kako je istu riješio.

Meni neshvatljivo u svemu tome je to da želim besplatno raditi radi stjecanja iskustva a na kraju je i tu problem... :misli:

 

Još bitnih informacija: volontirao bih u razvojnoj agenciji koja ima svojstvo d.O.o. ali je financirana od strane grada.

Da li bih mogao vršiti volontiranje pod opaskom pripravničkog staža da trebam položiti ispit za državnog službenika? Tu informaciju sam dobio od jednog poznanika.

 

 

Eto, pišite....hvala unaprijed....

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

od ponuđenih rješenja kao naprimjerenije (a rekao bih i jedino rješenje) mi se čini ono pod br. 4.

Volontiranje je stupanjem novoga ZOR-a bačeno u domenu Zakona o volonterstvu tj. domenu rada za opće dobro, a sa druge strane nemate uvjeta niti realne potrebe za stručnim osposobljavanjem za rad, a time niti za mjere HZZ-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija