Jump to content

Ugovor o autorskom djelu


noni

Preporučene objave

Pravna osoba fizičkoj osobi ne smije isplatiti naknadu za autorsko djelo nikako drugačije osim na žiro račun - na tekući i štedne knjižice mogu ići samo plaće po ugovoru o djelu. One pravne osobe koje rade drugačije čine prekršaj.

Autori za svoja djela na kraju godine podnose poreznu prijavu, sami sebi priznaju 30% troškova od ukupnih primitaka i na ostalo plaćaju porez i prirez. Da li će biti za povrat? Ovisi o tome ima li još prihoda po drugim osnovama (dohodak od nesamostalnog rada, od kapitala, od najma...)Kad se u obrascu DOH sve vrste dohotka zbroje i rasporede po poreznim stopama, tada ćete vidjeti ima li poreza za povrat ili za uplatu.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Molim Vas savjet:

 

da li umjetnička udruga može sklopiti ugovor o autorskom djelu i isplatiti autorski honorar autoru - članu Udruge..a samo djelo nema komercijalnu namjenu te ne narušava tržišnu konkurentnost..?

 

da li ima zakonskih prepreka ako je taj član u nekom od glavnih tijela udruge? :kavica: (treba li u tom slučaju ovu stavku možda uobličiti statutom)

 

hvala unaprije na pomoći.

pozdrav,

matko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

udruga može sklapati ugovore o autorskim naknadama. Porezna stopa 25%, na autrske honorare ne plaćaju se doprinosi, a što se smatra autorskim djelom propisano je člankom 5. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

 

Međutim, ako je ovaj tvoj član ujedno i zaposlenik, obrati pažnju na porezni propis koji kaže: Ako poslodavci/ isplatitelji primitka (plaće) isplaćuju autorske naknade svojim radnicima i osobama koje ostvaruju primitke od nesamostalnog rada prema članku 14. stavku 1. Zakona, za autorska djela utvrđena ugovorom o radu ili drugim aktom kojim se uređuje rad i radni odnos, proizlaze iz ugovorenog opisa rada radnika odnosno osobe koja ostvaruje primitke iz članka 14. stavka 1. Zakona kod poslodavca/isplatitelja primitka (plaće) odnosno autorsko djelo radnik i osoba koja ostvaruje primitke (plaću) iz članka 14. stavka 1. Zakona stvara radom u radnom odnosu izvršavajući svoje obveze ili po uputama svoga poslodavca, isplaćene autorske naknade smatraju se primitkom od nesamostalnog rada (plaćom) prema članku 14. Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija