vencuz objavljeno: 16. prosinac 2010. objavljeno: 16. prosinac 2010. Poštovani, prilično sam novi ovdje. Naime, zanima me da li je moguće početi proces priznanjem krivnje nakon isteka roka relativne (apsolutne) zastare za slijedeća kaznena djela? Primjerice kada bi se krivac za neka od slijedećih kaznenih djela sam prijavio na policiju, bilo kao glavni krivac, bilo kao sukrivac?I što bi bilo sa sukrivcima? Kaznena djela: 1) Teška krađa ili krađa; 2) Materijalna šteta; 3) Tučnjava sa fizičkim ozljedama (lake ili teške); 4) Općeopasne radnje. Hvala! Citiraj
Utjerivaczakona odgovoreno: 16. prosinac 2010. odgovoreno: 16. prosinac 2010. Ukoliko je nastupila zastara, kazneni postupak nije moguće više pokrenuti, odnosno i da počne (npr. jer se ne zna da je nastuipla zastara), morao bi se obustaviti (po saznanju da je nastupila zastara), bez obzira da li je nastupila relativna ili apsolutna zastara. Citiraj
vencuz odgovoreno: 17. prosinac 2010. Autor odgovoreno: 17. prosinac 2010. Hvala na odgovoru. Mada, razgovarah s jednim pravnikom, koji tvrdi da priznanjem krivnje zastara prestaje.pa eto, malo zbunjenosti nakon toga. Citiraj
propast_66 odgovoreno: 18. prosinac 2010. odgovoreno: 18. prosinac 2010. Možda je mislio na zastaru u građanskom pravu: Odricanje od zastare Clanak 219. Dužnik se ne može odreci zastare prije nego što protekne vrijeme odredeno za zastaru. Pisano priznanje i osiguranje zastarjele obveze Clanak 220. (1) Pisano priznanje zastarjele obveze smatra se odricanjem od zastare. (2) Isti ucinak ima davanje zaloga ili kojega drugog osiguranja za zastarjelu obvezu. Ucinak ispunjenja zastarjele obveze Clanak 221. Ako dužnik ispuni zastarjelu obvezu, nema pravo zahtijevati da mu se vrati ono što je dao, cak i ako nije znao da je obveza zastarjela. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.