Jump to content

vraćanje zajma u slučaju smrti zajmodavca


maya30

Preporučene objave

poštovani,

molim vas za pomoć/mišljenje

osoba x zaključila je ugovor o zajmu s osobom y.

taj ugovor sadrži klauzulu da ukoliko osoba y (zajmodavac) umre, osoba x (zajmoprimac) je dužan vratiti pozajmljeni iznos supruzi zajmodavca.

budući je zajmodavac doista i preminuo a dug nije podmiren zanima me da li je takva ugovorna odredba valjana, proizvodi li pravne učinke prema supruzi zajmodavca, jeli dopuštena takva odredba uopće?

napominjem da supruga nije izjavila suglasnost, potpisala i sl. taj ugovor s takvom klauzulom.

 

unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOO u čl. 337.-340. uređuje iznimku od općeg pravila da ugovor djeluje samo prema ugovornim stranama i njihovim univerzalnim sljednicima, a to je slučaj kada se jedna ugovorna strana obvezuje drugoj da će ispuniti određenu činidbu u korist treće ("ugovaranje u korist trećega"). Ovdje je riječ o ugovaranju pod uvjetom da prije povrata nastupi smrt vjerovnika. Ispunjenjem uvjeta, treći stječe samostalno pravo zahtijevati činidbu premda nije sudjelovao u sklapanju ugovora. Treći nije ugovorna strana i njegov se pristanak ne zahtijeva. Ali, on može izjaviti da ne prihvaća to pravo koje je ugovoreno u njegovu korist. U slučaju da bi supruga umrlog zajmodavca odbila to pravo, pravo zahtijevanja povrata zajma stekao bi njegov nasljednik (pri čemu bi to ponovno mogla biti supruga).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija