Jump to content

samohrana majka-prebacaj u drugi grad


opichena

Preporučene objave

Ne. Zakonom o radu je propisana zaštita posebnih skupina radnika odnosno žene koja doji dijete te majke djeteta do 3 godine života u sličnim situacijama.

Također, Ustavom je propisana zaštita majčinstva, te da je obitelj pod osobitom zaštitom države.

 

Osim toga, jednako tretiranje samohrane majke i radnika koji nije u takvim životnim okolnostima odnosno jednako postupanje prema oboje bez uvažavanja posebnih okolnosti slučaja tumači se kao diskriminacija.

 

Također, primjena odredbe ugovora nakon što se okolnosti izmijene u tolikoj mjeri da bi njeno ispunjenje bilo naročito otežano odnosno nanijelo pretjerano veliki gubitak jednoj od ugovornih strana stavlja mogućnosti da se ista odredba izmijeni / stavi izvan snage, dok takve okolnosti traju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje različite definicije "samohranog roditelja" u različitim Zakonima.

Bilo bi dobro da definiramo pojam i u ovom slučaju prije davanja savjeta.

Prvo gdje je otac djeteta (nepoznat,brak je raskinut,poništen,osoba je lišena sposobnosti,na dugotrajnom izvršenju kazne zatvora, da li sudjeluje u odgoju djeteta....).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ne može.

ZOR ne definira posebno samohranog roditelja u smislu tog zakona.

Npr. Zakon o soc. skrbi kaže da je samohrani roditelj onaj koji sam skrbi o djetetu i sam ga uzdržava, nije u braku niti u izvanbračnoj zajednici, ali isključivo i samo u smislu tog zakona.

 

Inače, prema Obiteljskom zakonu, roditelj koji sam skrbi o djetetu će moći dokazati da dijete oca nema (prazna rubrika u rodnom listu), umro je ili se smatra umrlim, lišen je potpuno poslovne sposobnosti ili djelomice u odnosu na roditeljsku skrb, lišen je roditeljske skrbi...

 

Po ovome što iznosite, osoba tzv. samohrani roditelj definitivno nije, živio otac djeteta s njima ili ne, bila u braku s njim ili ne.

 

Da, moći će, ako onaj tko odobrava neki zahtjev ne razlikuje roditelja koji sam skrbi o djetetu od roditelja s kojim dijete živi jer mu je povjereno na zajednički život (ako ima i taj papirić).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija