Jump to content

Zavlačenje ostavinske rasprave


humbert

Preporučene objave

Bok!

Imam jedan veliki problem.Pokojni djed je posjedovao kuću nakon čije smrti (pretpostavljam) je imovina ostala njegovoj ženi koja je također umrla nakon nekoliko godina.

Tako da sva imovina se dijeli na petero djece.

Btw:djed je umro u Srbiji,a imovina je u hrvatskoj a i on je imao boravište u hrvatskoj.

Pročitao sam da se ostavinska rasprava pokreće automatski od strane države (suda) na temelju smrtovnice.Da li tu smrtovnicu dostavlja neko državno tijelo?

Poanta je ovo:od petero djece,troje se odriče svoje imovine u korist moje mame (te ona uz svoj dio,posjeduje 4/5 imovine) dok je samo jedan sin zadržao pravo na imovinu.

Problem je što je to sve na usmenoj razini a niti jednom nismo bili na sudu a od smrti je prošlo 17godina!Pretpostavljam da je caka u tome što jedan sin (btw odvjetnik koji i vodi taj postupak) koji se usmeno odrekao dijela u maminu korist,nije niti pokrenuo ili je nekako zaustavio postupak.

Molim savjet...

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opis je nejasan.

 

Ako je djedovu imovinu naslijedila njegova supruga (koju ne oslovljavate kao baku pa pretpostavljam da vam to nije), onda tu imovinu nasljeđuju njezini nasljednici.

 

Dalje, ako je djed imao djece ili su ona umrla pa su ostali samo unuci, oni su u trenutku djedove smrti trebali biti nasljednici zajedno sa suprugom.

 

Osim toga pišete da odvjetnik vodi postupak (koji?) a zatim kako se pokreće postupak. Ako se ostavinski postupak vodi onda ga ne treba pokretati, a kao nasljednik uvijek imate pravo uvida u sudski spis ostavinskog postupka.

 

Neovisno o ovim nejasnoćama:

 

Što se tiče pokretanja ostavinskog postupka, on se pokreće tako da matični ured kod kojeg je upisana smrt ostavitelja dostavlja smrtovnicu nadležnom sudu. U nekim slučajevima matični ured to ne učini, u prošlosti i nije činio, a razlog tome može biti i to što je djed umro u Srbiji pa je tamo upisan u matičnu knjigu umrlih.

 

U takvim slučajevima svaki nasljednik može pokrenuti ostavinski postupak tako da nadležnom sudu dostavi smrtni list i dokumente o imovini ostavitelja u trenutku njegove smrti, dakle izvatke iz zemljišnih knjiga i posjedovne listove iz katastra za nekretnine, te odgovarajuće dokumente za pokretnine (npr. broj štedne knjižice ili računa kod banke itd.)

 

Usmene izjave o ustupanju nasljednih dijelova nemaju nikakvog značenja ako nisu dane u ostavinskom postupku ili pismenom izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djedova žena je ujedno i moja baka,izostavio sam napisati.

Dakle nakon djedove smrti,umrla je i ona (on 1993 ona 2001) a kasnije i jedan njihov sin (moj ujak).

Po ovome što si napisao,trebao bih sa smrtovnicom (koju imam,došla je iz Srbije) na nadležni sud i to je to?Poslije toga automatizmom ide postupak ostavinske rasprave?

Bottom line:od smrti djeda (1993g) njegov sin (odvjetnik) stalno govori kako se postupak rješava (s tim da nitko nije ni provjerio na sudu ili negdje ako je to istina) i da će se i on odreći svog dijela u korist moje meme (kćeri) ali ni to naravno nemamo napismeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija