ivan631 objavljeno: 29. prosinac 2010. objavljeno: 29. prosinac 2010. Imam 19 godina i student sam.Danas su me zaustavili,te prilikom pretresa pronađeno je 0,8g marihuane,zanima me koliku ću dobiti kaznu otprilike,novčanu i zatvorsku,ovo mi je prvi put da sam pao sa travom,ali prošle godine sam bio na sudu zbog teške krađe (sud je do sada već riješen i evidentiran sam samo u policijskim spisima),zanima me oće li mi to djelo kako odmoći na sudu pri mojoj obrani i ako mi netko može reći na koji način da se branim,te da li da uzimam odvjetnika??i za kraj ako netko zna za koliko će mi otprilike doći poziv na sud,živim u Zagrebu Citiraj
Sepolco odgovoreno: 29. prosinac 2010. odgovoreno: 29. prosinac 2010. ići ćeš prvo na prekršajni sud gdje ćeš dobiti novčanu kaznu ili rad za opće dobro, možda i obvezu liječenja o ovisnosti. nakon toga će ti suditi i na kaznenom odjelu, kazna ti je do 3 godine za posjedovanje, a od 3 godine za dilanje. ako nemas odvjetnika dat ce ti ga po sluzbenoj duznosti. izvadak iz kaznene i prekršajne evidencije dolazi na sud uvijek. olakotna okolnost ce ti biti ako priznas i tvrdis da ne dilas vec da je za osobnu upotrebu, te cinjenica da si student i mladji punoljetnik, a otegotna ti je ranija teška krađa, posebno ako si oglašen krivim i ako si na uvjetnoj, onda ce ti opozvati uvjet i ides u zatvor. ugl. sretno! Citiraj
ivan631 odgovoreno: 29. prosinac 2010. Autor odgovoreno: 29. prosinac 2010. dali bi značilo da sigurno završavam u zatvoru ili postoji mogućnost uvjeta,krađa je išla preko nekog projekta nagodbe i nije zapravo završila na sudu tako da nisam dobio nikakvu kaznu,trava je bila u jednom paketiću Citiraj
Utjerivaczakona odgovoreno: 29. prosinac 2010. odgovoreno: 29. prosinac 2010. 99% da će biti samo prekršajna prijava. Radi se o maloj količini droge pa se zato ide samo u prekršajni postupak. Odnedavno je zabranjeno za istu stvar osuditi osobu i u prekršajnom i u kaznenom postupku Citiraj
ivan631 odgovoreno: 30. prosinac 2010. Autor odgovoreno: 30. prosinac 2010. hvala vam na pomoći,još me samo zanima kolika bi mi novčana kazna mogla doć i da li je moguće to izbjeći dobr. radom ili tim pišanjem,nisam stalni ni povremeni konzument,ovo mi je bio 2. put da sam se susreo s tim i jbg baš su mene uhvatili,ima li veze to šta sam bio sam i ukoliko bude kaznenog postupka koja bi mi mogla biti kazna,mogu li se tamo izvući na beznačajno djelo ili ne?? hvala još jednom Citiraj
Sepolco odgovoreno: 30. prosinac 2010. odgovoreno: 30. prosinac 2010. ovo bi vas moglo zanimati za ubuduće da ne činite iste greške.... http://www.rtl.hr/pusenje-trave-nije-samo-prekrsaj-clanak-17971 dakle, nije sigurno da li će vas prekršajno progoniti, možda će vas kazneno. slažem se sa kolegom da je 99 % šanse da će vas prekršajno jer je manja količina marihuane. ako nemate nikakvih prihoda ili imovine sud će vam odrediti umjesto novčane kazne rad za opće dobro npr. 150 h rada negdje, plus dodatno može odrediti obvezu liječenja od ovisnosti npr. 3 mj. u najgorem slučaju će vas osloboditi bar troškova postupka (nije isto ko i novčana kazna). odite na općinu, podignite uvjerenje iz porezne uprave da nemate nikakve imovine, ta potvrda je besplatna, pokazite je na sudu i bar nećete morati platiti troškove sudskog postupka. kad vam dodje poziv vidjet cete kako vas progone prekrsajno ili kazneno. Citiraj
Utjerivaczakona odgovoreno: 1. siječanj 2011. odgovoreno: 1. siječanj 2011. Taj članak je napisan prije presude Europskog suda za ljudska prava i Naputka državnog odvjetništva. Dakle stvari su se promjenile proteklih par mjeseci. Sada DORH i MUP u dogovoru odlučuju da li će se podnijeti kaznena ili samo prekršajna prijava. Obe prijave ne mogu rezultirati osuđujućom presudom. Jedan postupak bi se morao obustaviti. Inače novčane kazne za osjedovanje u prekršajnom postupku su minimalno 5.000 kn, a stim da ih sud može smanjiti na zakonski minimum od 1.700 kn iako to ne prakticira prečesto. Citiraj
ikordic0 odgovoreno: 11. siječanj 2011. odgovoreno: 11. siječanj 2011. Pitanje jedno! Meni jedna bliska osoba u 3 mj 2009 godine uhvaćena je sa 0,03 (ili 0,3)g marihuane naime za jedan joint. U 9 mj te iste godine dobio je rj da mora platiti 5000,00 kn kazne sto je i napravio. Da li postoji mogucnost jos kakvog terecenja ili je to to? I jos jedno pitanje! Da li se moze ista osoba prijaviti za radno mjesto u zatvorskom sustavu kao strukovni ucitelj ili nema sanse za to s obzirom na dosje(ako ima dosje za ovo???)? Jer naime potvrda o nekaznjavanju se dobije bez beda ali mislim da je ipak velika promjera pri zaposljavanju u ovakvim slucajevima! Hvala!!!! Citiraj
Sepolco odgovoreno: 11. siječanj 2011. odgovoreno: 11. siječanj 2011. Dobio je samo prekršajnu prijavu,platio je kaznu koja je navedena u rješenju i to je to, nema daljnjeg kaznenog progona, niti ga smije biti. Može se zaposliti, ovakvih sličnih slučajeva je bilo dosta. Naime, mogao je isto tako voziti pod utjecajem alkohola i zaraditi prekršajnu prijavu i npr. 2000 kuna kazne te oduzimanje vozačke dozvole na 3 mj. to ne spriječava da se zaposli u državnoj službi. (obično potvrdom o nekažnjavnju zadovoljavate sve zahtjeve poslodavca koji se ticu toga dijela, a da će vam državna služba ići u detaljnu provjeru mimo zahtjeva koji su postavili trebali bi se natjecati za posao u uskoku ili sl.) sretno joj/mu u zaposlenju i pozdrav. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.