Jump to content

blokada tekućeg raćuna


marijazora

Preporučene objave

pozdrav svima!moram se odmah isprićati ako sam na pogrešnom mjestu,po prvi pua sam tu i baš se ne snalazim.radi se o blokadi tekučeg računa od strane vip-a,tj.njihovog odvjetnika.imam 85godina i mirovinu 1380kn.plus zaštitni dodatak i tj.oštečenje,sve zajedno 1890kn.na mirovinskom uzimaju za kredit i ostaje 600kn za isplatu.vip mi je blokirao račun prošli mjesec.njihov odvjetnik kaže da je to sve po propisu i da če odblokirati račun kad se oni namire.molim vas da mi odgovorite dali je to u redu,a ako nije šta da poduzmem?to su mi jedina primanja i podstanar sam.ne bježim od plačanja,ali trebam nekako živjeti.puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 148. Ovršni zakon

 

Izuzeti su od ovrhe:

 

1. primanja po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja udržavanja,

 

2. primanja po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskom osiguranju,

 

3. primanja po osnovi socijalne skrbi,

 

4. primanja po osnovi privremene nezaposlenosti,

 

5. primanja po osnovi dječjega doplatka,

 

6. primanja po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima,

 

7. primanja vojnika i studenata vojnih škola,

 

8. naknada za rad osuđenika, osim za tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja te za tražbine naknade štete prouzročene kaznenim djelom osuđenika,

 

9. primanja po osnovi odličja i priznanja.

 

Ograničenje ovrhe

 

Članak 149.

 

(1) Ovrha na plaći, naknadi umjesto plaće, naknadi za skraćeno radno vrijeme i naknadi zbog umanjenja plaće i mirovini, radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno udržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja može se provesti do iznosa od jedne polovine, a radi naplate tražbine po drugoj osnovi do iznosa od jedne trećine plaće, naknade umjesto plaće ili mirovine.

 

(2) Ako ovršenik prima zajamčenu plaću u skladu s kolektivnim ugovorom ili zakonom, ovrha radi naplate tražbine iz stavka 1. ovoga članka može se provesti do iznosa od jedne trećine, odnosno do iznosa od jedne četvrtine takve plaće.

 

(3) Odredba stavka 1. ovoga članka primjenjuje se i na plaće vojnih osoba te na primanja osoba u pričuvnom sastavu za vrijeme vojne službe.

 

(4) Ovrha na primanju invalida po osnovi novčane naknade za tjelesno oštećenje i doplatak za tuđu pomoć i njegu može se provesti samo radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, i to do iznosa od jedne polovice toga primanja.

 

(5) Ovrha na primanju po osnovi ugovora o doživotnom uzdržavanju i doživotnoj renti te na primanju po osnovi ugovora o osiguranju života može se provesti samo na dijelu koji prelazi iznos najviše stalne socijalne skrbi koja se isplaćuje na području na kojemu ovršenik ima bivalište.

 

Nisam razumio da li vam nakon blokade ostane 600 kuna za isplatu ili vam se prije blokade isplacivalo 600 kn jer je ostalo islo za kredit?!

Dakle, u slucaju (ako ne primate ni tih 600 kn)imate osnova za žalbu, sada je samo pitanje jeste li primili kakvo rješenje jer vam je rok za žalbu 8 dana od dana kad ga primite, a naveli ste da ste prosli mjesec saznali da vam je blokiran račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoci!Do sada nisam ništa dobila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvala na pomoći!Do sada nisam ništa dobila o blokadi računa,osim kad sam došla u banku i čula da mi je račun blokiran.Od mirovine mi ostaje 600kn i to nisam mogla dignuti.Dakle,uzimaju sve šta je na računu.Zvala sam njihovog odvjetnika i on kaže da imaju pravo blokirati račun sve dok se ne namiri kompletni dug.Sve šta mi ostaje od mirovine,to mi uzmu.Stvarno ne znam kako da živim bez primanja.Mirovinsko uzima odmah za kredit a ostatak ide na banku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

ako Vam u kraćem roku ovrhovoditelj ne odblokira račun, predlažem da u najbližu poslovnicu FINA-e pošaljete ispunjenu obavijest u prilogu.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/412082.pdf

FINA bi nakon ovoga trebala banci dati nalog da otvori poseban račun kojeg kojim možete raspolagati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno hvala na pomoči.To mi je prvi puta da se susrečem sa takvim problemom.Razovarala sam sa njihovim odvjetnikom i dogovorili smo da dug otplačujem u ratama a on če preko FINe tražiti deblokadu.Razgovor je super protekao i sad cemo vidjeti šta če biti dalje.Ne bježim od duga,sama sam kriva za to,ali moram nekako zivjeti.Još jednom hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od suda nisam ništa dobila,ni o ovrsi ni o blokadi računa.Danas sam razgovarala sa njihovim odvjetnikom i nadam se da če sve biti u redu.Dug sam napravila i moram ga vratiti,pa sam zamolila da otplačujem u ratama.G.odvjetnik je na to pristao i obečao da če odblokirati račun.Ja se nadam najboljem uspijehu.Puno hvala na pomoči!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fino ti je "dioničar" napisao što da uradiš! Odvjetnik ti sigurno neće odblokirati račun jer mu nije u interesu.On samo odugovlači da ti i treća mirovina dođe na tekući i to uzme.Svi koji imaju ovrhe trebaju otići u finu i predati obrazac dok još nije račun blokiran i izbegnu da bez novaca ostaju par tjedana a ne čekati problem!!! Zahvaljujem dioničaru koji je narodu jednini dao konkretnu informaciju što trebaju raditi i točno kako se problem otklanja.A ne kao ostali samo bezveze kopiraju zakon a jadni čovjek nezna što to znači.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sam dogovorila sa VIPovim odvjetnikom.ja sam jako zadovoljna postignutim.omogučeno mi je da u ratama isplatim dug.On poslao na FINU papire za deblokadu računa i to odmah.Zvala sam FINU i stvarno su papiri tamo.Neko vrijeme moram čekati,zbog gužve,pošto nisam jedina sa blokadom računa.Zahvalna sam svima na pomoči.To mi se prvi puta dogodilo i sve je dobro prošlo.pozdrav svima koji su u problemima i svima koji ovim putem pružaju pomoč.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

konačno mi je račun deblokiran.trajalo je dugo,od molbe za deblokadu do deblokade prošlo je 16 dana.od strane odvjetnika i FINe sve je proteklo o.k.ja čvrsto vjerujem da če sada biti sve bolje od kada je FINa to sve preuzela.sada im treba još vremena da se uhodaju zato sve malo duže traje.još jednom zahvaljujem svima na savjetima i pomoči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!Nisan baš shvatila šta ste mi htjeli poručiti.Ja san napravila dug u VIPu i nisan ga platila.Blokirali su račun i tako me prisilili da reagiran,šta san i napravila.Zvala sve i svakoga,uspijela dogovoriti plačanje u ratama i sve je O.K.Dal je blokada računa dozvoljena ili ne.....?Mirovina je mala,ali dugove moran vračati.Nitko me nije silio na to,imala san telefon i pričala a nisan platila.E pa sada moran dobro stisnut i otplatiti sve 2400kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija