Jump to content

Poslovodstvo bez naloga i zastara


KronicnaStranka

Preporučene objave

Iz Zakona o obveznim odnosima:

 

Članak 1122.

(1) Poslovođa je dužan što je moguće prije obavijestiti gospodara posla i nastaviti započeti posao, ako mu je to razumno moguće, dok ovaj ne bude mogao preuzeti brigu o njemu.

(2) Nakon završenog posla on je dužan položiti račun i ustupiti gospodaru posla sve što je pribavio obavljajući njegov posao.

(3) Ako zakonom nije što drugo propisano, poslovođa ima obveze nalogoprimca.

 

Zanima me da li postoji zastara i kolika je za činidbu iz stavka (2), tj. u kojem roku, računajući od trenutka kad je poslovodstvo prestalo, gospodar posla može zahtijevati polaganje računa i predaju imovine od poslovođe bez naloga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Imam dodatno pitanje.

 

Što ako je poslovodstvo bez naloga trajalo više od 5 godina. Da li se na prihode ostvarene prije više od 5 godina također primjenjuje zastara? Drugim riječima, da li gospodar posla može tražiti ostvarene prihode iz cijelog vremena poslovođenja bez naloga, ili se poslovođa bez naloga može pozvati na zastaru za prihod ostvaren poslovodstvom prije više od 5 godina? Da li se za taj prihod primjenjuje upravo taj rok zastare od 5 godina ili neki drugi?

 

Naime, ako sam dobro razumio, poslovođa bez naloga nije dobio prava odnosno imovinu od gospodara posla da ih sam koristi, već je gospodario pravima i imovinom koja niti u jednom trenutku nisu prestala pripadati gospodaru posla pa mi se nekako čini da tu ne bi trebalo biti zastare. Ali, moram priznati, nisu mi ovi pojmovi sasvim jasni, pa bi mi dobro došlo razjašnjenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija