Jump to content

ood kada plaćati alimentaciju


tonko7

Preporučene objave

Roditelji su dužni uzdržavati svoju maloljetnu djecu i onu koja se školuju dok redovito i uredno ispunjavaju svoje obveze i godinu nakon prestanka školovanja ako se ne mogu zaposliti.

Teže je dokazati da netko tko s djetetom živi ne sudjeluje i u njegovom uzdržavanju, a jednostavnije ako ga je uzdržavao za vrijeme življenja na različitim mjestima jer nisu svakodnevno na istom frižideru i novčaniku iz ruke u ruku- prilaganjem dokaza da su sredstva za to davana.

 

Dakle, i prije tužbe, unutar 5g koje joj prethode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mogu vam dat samo savjet odnosno primjer kako sam ja plaćao odnosno kako plaćam alimentaciju.ja i žena svije godine smo živjeli odvojeno i ja sam svo to vrijeme dok sam bio zaposlen plaćao joj alimentaciju za klinca jer je on ipak i moje dijete i brinuo sam se za njega koliko sam god mogao...onda sam ostao bez posla neko vrijeme pa nisam mogao plaćati ali je tada dijete kod mene bilo mnogo više kako bi joj barem olakšao na taj način da ga ne mora davati na čuvanje ili u vrtić....i opet čim sam stao na noge i počeo opet radit i ako na crno opet sam joj počeo uplaćivati ...eto tako da sad na kraju ako za dijete platite odmah alimentaciju odnosno od dana kad dijete ne živi s vama niste napravili ništa loše vjerujete mi ...samo što je najvažnije je da se vi i bivša nekako uspijete dogovoriti oko svega i to bi bilo već dobar početak...ponekad je to jako teško postići...evo ja se dan danas slažem sa bivšom samo kad je ona raspoložena i kad se njoj da ili kad joj nešto treba ako ne teško da uopće razgovaramo nažalost ali je tako... nadam se da sam pomogao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon, čl. 209.

 

Ako i dalje imate dvojbi, sasvim solidan izvor informacije će vam biti i tekst prijedloga izmjena ovog Zakona iz 2007., koje su na snazi od 1.1.2008.

 

Iz ocjene stanja i osnovnih pitanja koja se time uređuju kao i posljedica koje će iz donošenja proisteći izdvajam:

"Omogućuje se djetetu koje neosnovano nije dobivalo uzdržavanje od roditelja s kojim ne živi u obiteljskoj zajednici, da potražuje naknadu za uskraćeno uzdržavanje od dana nastanka obveze, a ne kao do sada od trenutka podnošenja tužbe, čime se odstupilo od načela nemo pro praeterito allitur."

 

a iz obrazloženja (što_je_pisac_time_htio_reći):

"U članku 209. novim se odredbama stavaka 2. do 4. izrijekom odstupilo od načela nemo pro praeterito allitur. U novom stavku 2. proširuje se dužnost roditelja da uzdržavaju svoju djecu kao dio sadržaja roditeljske skrbi. Tom bi se odredbom omogućilo djetetu koje neosnovano nije dobivalo uzdržavanje od odvojenog roditelja, da neisplaćene naknade potražuje retroaktivno od dana nastanka obveze, a ne kao do sada od trenutka podnošenja tužbe.

Novim stavkom 3. određuje se zastarni rok od 5 godina za utuženje tražbina po osnovi uzdržavanja kao rok primjeren pravnoj sigurnosti.

Novim stavkom 4. uvedena je zakonska predmnijeva da je obveza uzdržavanja nastala krajem mjeseca u kojemu je roditelj uzdržavanje trebao dati. Uvođenjem te predmnijeve bit će prevenirani mogući sporovi u praksi glede toga kad je pojedina tražbina nastala.

Sudovi bi postojanje obveze i njezin novčani ekvivalent utvrdili po kriterijima koji su mjerodavni za utvrđivanje obveze na uzdržavanje i nakon utuženja pa do dosuđenja."

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija