Jump to content

kazneno djelo


trecedoba

Preporučene objave

Članak 224.

 

(1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini,

 

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

 

Mogli biste malo pojasniti šta se točno dogodilo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Objasniti ću ukratko.Prije 5 godina izrađen je investiciski program za dobivanje kredita u stranoj banci.Primjerak investiciskog programa je poslat oštečeniku, a drugi je poslan na obradu,ali kredit nije odobren.Oštećenik je prijavio policiji da je prevaren jer nije dobio kredit i to prije 5 godina, toćnije 2006 godine.Za investiciski program je platio iznos od 6.000 kn.i to u dva navrata.Jedan dio po narudžbi za izradom, a drugi dio kada je program bio gotov, i to na račun okrivljenika.Okrivljenik je 2007. godine bio kod istražnog suca te objasnio o čemu se radi, i potkijrepio sve sa dokazima zbog ćega je kredit odbijen.( nisu bili ćisti papiri od nekretnine koja je trebala ići u zalog).Također je dostavio i svu dokumentaciju iz koje je vidljivo u koliko banaka je zatražen kredit za oštećenika, te sva korespodencija sa oštečenikom putem E-maila i Faxa.I to je tako mirovalo svih ovih godina, pa sve do danas kada je okrivljenik dobio poziv za glavnu raspravu-radi ispitivanja.Nikakve prijevarne namjere nije bilo, jer je okrivljenik uredno odradio svoj posao kojega je i naplatio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trecedoba je napisao:

I to je tako mirovalo svih ovih godina, pa sve do danas kada je okrivljenik dobio poziv za glavnu raspravu-radi ispitivanja

 

Molim vas objasnite mi da li je protiv te osobe pokrenut kazneni postupak ili je samo dobio poziv na glavnu raspravu u svojstvu svjedoka pa se bojite da bi svojim iskazivanjem mogao izreci neke stvari koje bi navodile da je pocinio kazneno djelo iz čl. 224. st.1?

 

Jer malo mi je to čudno da je istraga bila 2007, a sad da pokreću postupak, a zastara je slijedeće godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navesti sve kako ste i ovdje naveli, potkrijepiti svoje navode svom dokumentacijom i svakako angažirati odvjetnika.

 

za ovo kazneno djelo nije predviđena obvezna obrana, odvjetnika si možete uzeti sami, sud vam ga neće dodijeliti po službenoj dužnosti osim ako ste slijepi, gluhi, u pritvoru itd. zaključujem da to kod vas nije sllučaj.

 

Nitko vam ne brani da kažete da ne želite iznositi obranu bez branitelja, na što će sud vrlo vjerovatno odgoditi raspravu dok ga vi sami ne izaberete i dostavite punomoć. to sve samo ako vi inzistirate. ako poćnete sa pričom kako nemate novaca za platiti ga, rasprava će se održati bez odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svu tu dokumentaciju i izjavu dao je i kod istražnoga suca još u siječnju 2007. godine.Sve je podkijepio i pismenim dokazima koje je i priložio u zapisnik.Da li se može izjasniti na sudu da ostaje kod svoje izjave koje je dao istražnom sucu 2007. godine, jer je čovjek u godinama i bolestan sa malom mirovinom te nema novca za odvjetnika.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može. na sudu će dati izjavu da ostaje kod svog iskaza u istrazi. sud će ga upitati prije toga želi li da mu se iskaz pročita. Ukoliko želi to će se učiniti (savjetujem da se pročita iskaz), te će ga na kraju pitati ima li šta dodati.

Također, sud će ga uputiti da svoj iskaz kao okrivljenik može dati na početku ili na kraju dokaznog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija