Jump to content

porez kod zakupa fizičke osobe i poduzeća


anavir

Preporučene objave

lijep pozdrav, Molim pomoć (Krester, Ultra ili tko god ima saznanja...)

Naime, nailazim na kontradiktorne odgovore u poreznoj upravi- zanima me: ako ja kao fizička osoba A.A. sklopim ugovor o zakupu poslovnog prostora s XXXX d.O.o., a inače sam obrtnik ali poslovni prostor koji dajem u zakup nije nikad bio u obrtu- da li moram izdavati R2 račune tom poduzeću s iskazanim PDV-om? U poreznoj mi kažu da moram, jer moram i prikazat prihod od zakupa u istoj prijavi poreza. Direktor tog poduzeća mi ne želi plaćati iznos zakupa uvećan za PDV jer njemu u njegovoj poreznoj upravi kažu da on to ne mora jer je sklopio ugovor sa fizičkom osobom a ne s obrtom, te da slobodno može zanemariti te račune koje sam mu poslala.

Tko je tu u pravu? Ja sam već i luda i zbunjena! Pitala sam 6 različitih knjigovođa i njihovi odgovori su također kontradiktorni. Koga ta pitam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana @anavir ,

 

dobro su Vam rekli u poreznoj upravi.

Za oporezivanje,pojam "obrtničke djelatnosti" treba shvatiti u širem smislu jer to nisu samo one djelatnosti navedene u Zakonu o obrtu, nego i sve druge djelatnosti koje imaju navedena obilježja i koje ostvaruje porezni obveznik, bez obzira je li nadležno tijelo odobrilo djelatnost ili nije.

 

Navedeno potvrđuje i mišljenje Ministarstva financija Kl.:410-01/02-01/615 (važeće i sada) :

" Ako uz obavljanje registrirane obrtničke djelatnosti, na temelju koje je i obveznik PDV-a, nositelj obrta kao građanin iznajmljuje nekretninu, smatra se obveznikom PDV-a za sve stečene dohotke.To ga ujedno obvezuje da primitak od najma treba evidentirati kao primitak u KPI te mu se priznaju samo stvarno nastali izdaci a ne tzv.paušalni u visini 30%.U godišnjoj poreznoj prijavi navedeni obrtnik iskazati će ukupan dohodak od obavljanja jedne i druge djelatnosti zajedno, sukladno čl.40.st.4.Pravilnika."

 

Kopirajte ovo svom zakupoprimcu jer je očigledno da nije dobro upućen.Osim toga, pa njemu PDV po Vašoj fakturi,kada je plati, ulazi u pretporez i ne vidim što mu ne štima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija