Jump to content

alimentacija


studentica987

Preporučene objave

Studentica sam druge godine na preddiplomskom studiju koji sam upisala uz plačanje.Prošle godine padom sam izgubila studentska prava no kako na mom smijeru nema vanrednog studija nastavila sam studij te su moje obaveze jednake kao i kod redovnih studenata.Zbravstveno osiguranje sam kao redovan student imala preko oca,gubitkom studentskih prava morala sam se prijaviti na HZZO,na temelju toga,otac je podigao tužbu za obustavu pljačanja alimentacije.Prošli mjesec je bilo ročište na kojem mi je sudkinja rekla da će najvjerovatnije morati presuditi u korist oca jer nisam redovan student.Pitala me koje obaveze sad kao student imam i što sam izgubila sa studentskim pravima.Iznenadilo me kad nije znala da HZZO i HZZ više nemaju veze jedno s drugim i da se ja nisam morala prijaviti na HZZ da bi zadržala zdravstveno osiguranje.

Već sam Vas pitala za savjet i rekli ste mi da od 1.1.2008. nije potrebno biti redovan student,nego se traži pohađanje sveučilišnog ili stručnog studija u skladu s posebnim propisima, a k tome redovito i uredno izvršavanje obveza.

 

Ako sam izgubila studentska prava znaći da neku od svojih studentskih obaveza nisam ispunila,tako sam i postala izvanredan student,ali i dalje studiram na istom smjeru s istim obvezama kao i prije...

Nije mi jasan dio obiteljskog zakona koji je izjednacio redovne i izvanredne studente.Znaci dok god ispunjavam studentske obveze, bilo kao redovan ili izvanredan student imam pravo na alimentaciju.

Ispunjavam li ja svojim studiranjem svoje studentske obveze i dali je moguće da sudkinja u mom slučaju nije upoznata s novim zakonom jer mi je navela da gubim pravo na alimentaciju jer nisam više redovan student i možete li mi dati savjet kako da se postavim na slijedećem ročištu i pozovem na zakon po kojem imam pravo na alimentaciju,ako imam.

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Podigla sam potvrdu sa fakulteta u kojoj piše da sam kao student upisana na sveučilišni preddiplomski studij, na 2. nastavnu godinu,akademske godine 2010/2011 te da mi je odobreno dovršenje studija bez studentskih prava....

 

No tu sam potvrdu već priložila sudkinjina prvom ročištu i nije uzela u obzir da sam i dalje student,nego je spominjala da sam izgubila prava i nemam pravo na alimentaciju.Što mi savjetujete? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da znam koja su studentska prava koja sam izgubila,ali sam pronašla dio obiteljskog zakona u kojem stoji: Odredbom članka 2010. Obiteljskog zakona (izmjenjen člankom 10. Zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona "Narodne novine" broj 107/07 od 19.10.2007)propisano do kada su roditelji dužni uzdržavati svoje punoljetno dijete. Pritom Obiteljski zakon ne propisuje razliku u obvezi uzdržavanja ovisno o tome da li dijete pohađa redovni ili vanredni studij, već je bitno da dijete redovito i uredno ispunjava svoje obveze(čl. 210. stavak 1. i stavak 5.)

 

Pa mi eto sad objasnite raliku između vanrednog studenta jer ni on nema studentska prava i mene ...Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa naravno da vise nisu povezani.

zdravstveno osiguranje se sređuje preko hzmo-a u roku 30 dana, a u zavod za zaposljavanje se prijavite ako ste u potrazi za poslom.

to sto vi vise nemate studentska prava ne znaci da se morate prijaviti jer jos uvijek imate prava i duznosti na fakultetu kao izvanredan student. ma, ne trebate se nikad prijaviti ako vam ne treba pokaz ili neko drugo pravo.

studenti jesu izjednaceni. osim toga, ako je netko presao s redovnih na izvanredne studente ne znaci nuzno da svoje obveze nije ispunjavao u roku jer je moguce prema statutu sveucilista mijenjati status na nacin da predate zamolbu zbog osobnih razloga.

vas je otac duzan placati uzdrzavanje cak i ako ste vi izvanredni student, pa i ako se ne zaposlite (najdulje godinu dana po zavrsetku studija).

 

inace, imate pravo na besplatnog odvjetnika i mozete ga dobiti bez obzira sto je postupak vec u tijeku. pogledajte na stranicama hrv. odvjetnicke komore.

 

pozovite se na izmjene obiteljskog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija