Jump to content

Najam općinskog vlasništva - besplatno i za sva vremena?!


dalibor_d

Preporučene objave

Evo jedan primjer za znalce. Meni se stvar čini sasvim jednostavnom, ali s obzirom da nam moćna strana kompanija prijeti tužbom pitam se je li to moguće?

 

Prije punih 15 godina općinsko poglavarstvo donese zaključak kojim izvjesnoj kompaniji (tada u državnom, a danas u pretežito privatnom stranom vlasništva), daje u najam poslovni prostor u vlasništvu općine bez naknade sve dok on bude u svojoj funkciji. Nakon

15 godina netko se dosjeti da je općina tim zaključko oštećena za stotine tisuća kuna i općinsko vijeće poništi spornu odluku poglavarstva i raspiše javni natječaj za zakup predmetnog prostora. Nitko se ne javi na natječaj (naravno jer je namjena poslovnog prostora u natječaju strogo definirana i nitko drugi de se facto niti ne može javiti osim trenutnog najamnika). Kompanija se, pozivajući se na gore spomenuti zaključak odbija iseliti iz prostora, ne želi za njega platiti najamninu, i ne želi se javiti na natječaj.

Sumnjam da bi se kompanija upuštala u avanturu da izgubi pravni spor, pa se pitam je li moguće da bi oni dobili eventualni spor unatoč činjenici da:

 

1. Nikad nije raspisan natječaj za najam poslovnog prostora,

2. Nikad nisu potpisali nikakav ugovor o najmu istog,

3. zaključak poglavarstva se ne temelji ni na kojem stavku bilo kojeg zakona.

 

Molim one koji imaju iskustva sa ovakvom problematikom da ovo malo prokomentiraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da računaju na to da je neovlašteno tijelo 8općinsko vijeće) poništilo zaključak poglavarstva, nadležnosti vijeća i poglavarstva su bile definiranje zakonom i statutom-oba propisa koja su bila na snazi u vrijeme donošenja zaključka i poništenja zaključka,poglavarstvo je raspolagalo imovinom ali vam predlažem da sada gradonačelnik/općinski načelnik,jer su oni konzumirali-supstituirali ovlasti poglavarstava, poništi navedeni zaključak i onda pošaljite dopis (preporučeno-dostavnica) toj firmi u kojem ih pozivate da razriješite prijeporna pitanja, najprije da plate zakupninu, spominje li se u zaključku eventualno ulaganje u prostor, pozovite ih da sada od poništenja tog zaključka plaćaju zakupninu,pogledajte odredbe zakona o zakupu nposlovnog prostora iz vremena tog zaključka poglavarstva,ako ih niste opominjali,tražili da plate zakupninu onda će te imati problema u naplati za prijašnje razdoblje,međutim za razdoblje nakon poništenja (od strane gradonačelnika) nemojte se bojati i tužite ih, računaju na dugotrajni sudski spor, ali im šaljite stalno opomene i račune da ne zaboravim mjesečne o zaduženju i postavite tužbeni zahtjev radi naplate i iseljenja jer bi zaključenje ugovora bez natječaja bilo suprotno zakonu (opreza radi ponavljam napomenu za odredbe o zakonu o zakupu poslovnog prostora iz vremena ustupanja poslovnog prostora-obratiti pažnju na iodredbe o statusu odnosno o načinu stjecanja statusa zakupoprimca,samo opreza radi, poštovanje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informaciji. Svjesni smo činjenice da općinski načelnik upravlja imovinom (nekretninama), no od općinskog vijeća smo tražili verifikaciju čisto da bi akt načelnika imao veću težinu.

Inače, nije se xy kompanija pozvala na neovlaštenost općinskog vijeća nego na činjenicu da im je zaključkom poglavarstva ustupljen prostor "bez naknade dok će služiti za te namjene".

Ono što me najviše buni jest činjenica da je u tada važećem Zakonu o najmu poslovnog prostora (NN 91/96) eksplicitno pisalo da se najam poslovnog prostora u vlasništvu RH, županija, gradova i općina daje putem javnog natječaja, koji nikada nije proveden.

Zar je uopće u nadležnosti općinskog poglavarstva ikada bila opcija da nešto ustupi nekomu besplatno i na neograničeni rok?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to je štetna i protuzakonita odluka poglavarstva da ne upotrijebim težu kvalifikaciju koju je predsjednik poglavarstva morao obustaviti od izvršenja jer je suprotna zakonu i štetna za općinu, budući se radi o ustupanju i stvaranju obveza samo zaključkom dakle ne postoji ugovor , slobodno tužite (po vremenu iz prethodnog posta) i nema bojazni, čak ako ne tužite nastavljate s prouzročenjem štete općini, takve financijski moćne korporacije često blefiraju i računaju na psihološku i financijsku premoć samo da vidite kako se povlače kada im se argumentirano i tvrdo suprostavite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija