Jump to content

Dali je pretraga zakonita?


sportaš123

Preporučene objave

Molim Vas za savjet i-ili pomoć ukoliko je netko siguran.

Naime, jedno večer oko 20.30, presrela su nas tri civilna auta dok smo stajali na semaforu u koloni.

 

Svi su bili u civilu, čak ni značke nisu bile vidljive, a niti su riječima se predstavili kao POLICIJA.

Izvukli su mene i prijatelja iz auta, vičući-pitajući nas gdje nam je oružije, gdje je pištolj.

Dvojca su bez pitanja sjela u auto i počela kopat po autu, otvarat pretinac, dizat gume sa poda itd.

 

Odmah su nam oduzeli mobitel, ključeve i sve stvari. Sami su nas počeli pretraživat i gurat ruke u djepove.

 

Kada su meni izvadili iz djepa dva paketića sa ukupno 1.3.gr.Heroina, stavili su mi lisice, ugurali u civilni auto i odveli u Heinzelovu.

Dakle, pronašli su mi predmete koji predstavljaju Kazneno djelo.

 

Prijatelju su isto pronašli u djepu košulje paketić sa 0.3.gr.Heroina.,te ga takodjer uhitili.

 

Nakon kratkog razgovora, pitali su dali im želim izručit drogu ako i koju imam u stanu, gdje boravim neprijavljeno kod majke i očuha.,te ako im to učinim da me neće pritvorit radi količine (više od 20.gr.sam dao), već da će me isto večer pustit, a prijavu poslat redovnim putem.

 

Niti ja, niti prijatelj nismo zvali Odvjetnika.

 

Oko 22.30., odveli su se do moje adrese, sami sa mojim ključem ušli u stan.

Bila su samo dvojca. Nisu se predstavili mojoj majci niti oćuhu koji su sjedili u kuhinji i vidjeli ih kako ulaze u moju sobu.

 

Ušli su u sobu, otvorili ladicu, uzeli vrečicu sa drogom, te rekli da im se žuri, pa da će zapisnik o pretrazi napisat kasnije u postaji.

 

Kasnije sam pročitao Zakon o Policijskom postupanju, te članak 34. Ustava RH, gdje piše da mogu ući u stan i bez naloga, ako im je to neophodno radi Izvršenja Naloga o uhićenju. (P.S.-Ja sam već bio uhićen službeno u 20.30).

 

No na kraju tog članka zakona-ustava piše da je bez obzira dali je pretraga izvršena putem Naloga o pretrazi ili bez naloga, da su dužni, unatoč mojoj dozvoli da udju u sobu bez naloga, trebali IMATI 2.SVJEDOKA, te da su odmah trebali sastaviti kratki zapisnik, i imat potpise 2.SVJEDOKA.

 

Da stvar bude bolja, oni se čak nisu predstavili niti mojim roditeljima, koji su prijavljeni da žive na toj adresi.

 

DALI POSTOJE ŠANSE I KOLIKE, TE DALI JE TO PREMA ONOM ŠTO PIŠE U ZAKONU, NEZAKONITA PRETRAGA.

 

I UZ SVE TO PIŠE, DA KAKO GOD DA OBAVLJALI PRETRAGU, DA SE PRETRAGA VRŠI U VREMENU OD: 07 - 21.sat.

 

Hvala.

 

Btw.,pročitao sam na Internetu dosta primjera i članaka gdje je radi ovakve stvari, policiji propao slučaj, jer inače bi me samo mogli zapravo teretit za posjedovanje dva paketića nadjena pri hapšenju,a to je 173.čl.1, a ne kao sad 173.st.2

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U stan, koliko sam pročitao novi zakon, mogu ući i bez naloga, i to pravdat opravdanom sumnjom da će pretragom pronaći predmete za kazneno djelo.

 

No i u svim zakonima i u ustavu piše, bez obzira dal imali nalog ili ne, i kako god da ušli u stan, mogu radit i bez naloga pretres, ali svejedno moraju u svakom slučaju imat dva svjedoka, i napisat zapisnik gdje se svjedoci potpišu.

 

oni su ušli u stan, a da se čak nisu legitimirali i predstavili mojim roditeljima, koji su zapravo na toj adresi prijavljeni, a ja nisam, ušli su sa mojim ključem, prošli pored njih, a da se nisu predstavili ni tko su ni što su, te ukupno izašli iz stana za manje od 5.min.

 

Nalog, sam po sebi nije nužan, jer po novom zakonu o Policijskom postupanju mogu opravdat ulazak da su tako postupili radi osiguranja i pronalaska predmeta bitno za kazneno djelo.

 

Sve su oni dobro napravili, osim gdje god sam nešto čitao, koji god zakon gledao, pa čak i pretraživao odluke sudova na takve žalbe, svuda se ističe da su pod bilo kojim okolnostima nužna 2.svjedoka, a kažem ušli su, a da se čak nisu ni mojim roditeljima predstavili.

 

Ovako, ispada da su samo njih 2 ušla u stan, ušli u moju sobu, zatvorili vrata, uzeli vrečicu iz ladice i izišli. Čak su potvrde i zapisnike pisali kasnije, a ne u stanu.

 

Radili su mi već nekoliko pretresa, odvjetnik na pretresu je manje bitan, ali svjedoke su uvijek tražili, pa tek onda krenuli pretraživat.

 

Ovako, tko je vidio da su oni nešto uzeli iz moje ladice, tko će to posvjedočit, zato im služe svjedoci koji se podpišu na njihov zapisnik kad je nešto nadjeno.

 

čovjeku su u splitu izuzeli iz pretrage drogu i vagu, zato jer su imali samo jednog svjedoka, i to nije bio punoljetan, već je dao bratovu osobnu iz neznam kojeg razloga.

 

Jednom su tako izuzeli iz pretrage sve nadjeno jer je jedan svjedok bio na jednom katu, a drugi na drugom, a u zakonu piše da oba dva svjedoka trebaju biti prisutna u istoj prostoriji, i da se pretraga vrši prostoriju po prostoriju.

 

Ja mogu reći da ih ja nisam dobrovoljno pustio, tako i tako su mi uzeli ključ i sami si otvorili vrata, a da ne govorim da sam bio na debeloj krizi.

Dnevno sam na 25.tbl.metadona...

 

+ nema vage, vrečica, papirića, kupaca,,,,nema ničeg.

 

Zato sam i pitao, jer po svemu bi žalba trebala proći, pogotovo jer mi je oćuh službena osoba kojoj su ušli u stan,a nisu se predstavili, dok on radi u službi osiguranja predsjednika...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OPĆENITO...

 

Zakoni i mogućnosti koje sad ima policija i može napravit bez sudskog naloga, uz opravdanje, su se jako promijenili.

Sad imaju skoro pa sve ovlasti i mogu sve, što nisam ni ja znao dok nisam pročitao Zakon o Policijskom postupanju.

 

No, ipak postoje i neke stvari i sitnice na koje su dužni obratit pažnju.

 

Čak i prije toga, znam da nikad nisu ništa počinjali bez svjedoka.

 

Odvjetnik mi tada nije niti trebao, jer tako i tako šta god rekao ili bilo, računa se samo iskaz dat pred sucem uz odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ste lijepo rekli, ja vam samo kažem kako je u praksi.

Inače, post vam je jako dobar i detaljan, samo bi trebali paziti, ako vam je već otac službena osoba i to na radnom mjestu koje ste naveli, da takve stvari javno ne obznanjujete na forumima i sl. ako mu ne želite praviti probleme, jer budimo realni, ko zna ko sve ovo čita i kakve komplikacije iz toga moga(ne moraju, ali mogu) proizaći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate pravo, no naveo sam samo da je službena osoba, no baš radi razloga što ste naveli i napisali, nisam napisao kakva, gdje, u kojoj službi itd, tako da nebih imao problema.

 

Znam da su zakoni često jedno, a provedba i praksa druga stvar. No, baš sam zato detaljno opisao događaj onako kako se desio, i od tada sam proučio večinu zakona, starih i novih,.

 

Činjenica je da je policija dobila puno veće ovlasti i mogućnosti nego prije npr. 5.godina, no znam da sam imao radi istih stvari već 3x, pretrese i to sa Nalogom, i znam da su 2x čekali skoro 1.sat, dok sam nazvao i doveo poznate ljude za svjedoke, i nisu počinjali pretragu prije toga.

 

Na kraju pretrage, u stanu, pred menom, roditeljima i svjedocima, bi ako su šta oduzeli sastavili ZAPISNIK O PRETRAZI STANA i dali svima na potpis.

 

Ovo je specifičan primjer, kako su dva inspektora, nakon što su mi pronašli u djepu hlača 1,3.gr.droge, rekli da sam uhićen, oduzeli mi ključeve, mobitel, dokumente i sve drugo.

 

Sjeli samnom u 22:00 u auto, otišli do adrese gdje nisam prijavljen ja, već mama i oćuh, otvorili sami vrata, pogledali u moje roditelje, nisu se predstavili, zatim su ušli u moju sobu, meni rekli da se stanem na početak sobe kod vrata koja su zatvorili. Otišli do ladice radnog stola, izvadili "vrečicu", nisu čak ni vagali, niti išta pisali, već su rekli da žure u postaju pa će tamo napravit Zapisnik, a SVJEDOKE NISU IMALI, NITI SU IH TRAŽILI, pa eto ČAK SE NISU LEGITIMIRALI mojojim roditeljima, koji zapravo zakonski stanuju na toj adresi.

 

Do sada nisa kažnjavan, uvijek sam radio i imao relativno dobra i visoka primanja i vozio dobar auto, pa su godinama sumnjali da pošto se drogiram, da onda valjda i radim s drogom, pa su tako napravili 3x bezuspješno pretragu mog stana, a prilikom zaustavljanja i želje da me privedu sam im 2x uspio autom i pobijeć, riješit se svega, i drugi dan doći sam u postaju sa odvjetnikom.

 

Napisali su kako sam dobrovoljno izručio drogu iz stana, a ja ih nisam pustio, nisam im ništa dobrovoljno izručio, kao što su znali da je uopće u pitanju dali bi ujutro dobili Nalog za Pretragu i na temelju čega, i znali su da do jutra i da je bilo čega, nebi našli ništa.

 

ZATO SAM I PITAO, JER GDJE GOD DA SAM I ŠTA GOD IZ NEKOG ZAKONA PROČITAO, SVUGDJE JE NAVEDENA POTREBA DA SU PRISUTNI SVJEDOCI PRI PRETRAZI.

 

Pročitao sam i više od 10-tak, slučajeva i presuda, gdje su ljude oslobađali, i to ljude kojima su nadjene zaista velike količine droge, vage, oružije i sl., pa je taj Zapisnik o Pretrazi i pronalasku tih predmeta, Žalbom vadjeno iz spisa kao NEZAKONITI DOKAZI i ljudi su puštani.

U svim primjerima bili su upitni SVJEDOCI.

 

Po mom mišljenju čitajući i prateći druge slučajeve, ovlasti koje su im date su ogromne, ali su takodjer i na granici USTAVNIH PRAVA GRAĐANA, koje se bez problema može sumnjičit za bilo šta, maltretirat Pretresima i drugim radnjama, a sve možda koji put jer se neka osoba zamjerila možda nekom u policiji ili takvo što.

 

Nadam se, najboljem i nadam se da će sud kad sasluša sve svjedoke, i one koje predloži moj odvjetnik, te iz Žalbe o Nezakonitoj pretrazi, sud ipak postupit po zakonu, jer osim vijeća Županijskog Suda, o toj Žalbi odlučuje i Vrhovni Sud, a upravo ta pronadjena droga im je slučaj, jer meni kao 15-godišnjem ovisniku, za 1,3.gr, koji pije 25.tbl.Metadona, može dosudit max: 1.god zatvora, na uvjet, i eventualno odredit Mjeru Obveznog lječenja.

 

Hvala u svakom slučaju, napisat ću post, o konačnim odlukama i presudama, te kako je sve završilo, jer možda nekom drugom pomogne.

 

Pozz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija