Jump to content

obrtnica sam-sto s porodiljnom?


moses

Preporučene objave

Zaposlena žena može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanog poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života. Za blizance, treće i svako sljedeće dijete zaposlena žena može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života. Obvezni rodiljni dopust obvezno mora započeti koristiti 28 dana prije planiranog termina porođaja i koristiti ga do navršenih šest mjeseci djetetova života.

Na vlastiti zahtjev, iznimno, zaposlena žena može početi raditi i prije nego dijete navrši šest mjeseci, ali ne prije isteka 42 dana poslije porođaja.

 

Naknada za obvezni rodiljni dopust (do šest mjeseci djetetova života) iznosi 100 posto od osnovice za naknadu plaće s time da ne može biti viša od 4.250,00 kuna, niti manja od 1.600,00 kuna (uz pretpostavku punog radnog vremena). Za rodiljni dopust od šest mjeseci do jedne godine djetetovog života naknada se određuje u rasponu od 1.600,00 do 2.500,00 kuna, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu. Iznos naknade unutar navedenog raspona ovisit će o visini naknade koja je bila isplaćivana u periodu do šest mjeseci starosti djeteta.

Za blizance, treće i svako sljedeće dijete naknada iznosi 1.600,00 kuna, također, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu.

 

 

Majke koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice koje su po osnovi svoga rada obvezno osigurane na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ostvaruju pravo na rodiljni dopust na isti način kao i zaposlene majke.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija