Jump to content

Dokazivanje očinstva?


bartol015

Preporučene objave

Poštovani!

Moja odabranica je još uvijek u braku s drugim. Postupak sporazumnog razvoda je u toku, ali kako to sve skupa sporo ide,( a očekujemo bebu ), više je nego vjerojatno da će nam se dijete roditi u "krivom " braku.

Zanima nas, pošto će kao otac djeteta biti upisan sadašnji suprug, da li je moguće osporiti/dokazati očinstvo a da se izbjegne skupi dna test? Npr. da majka ospori očinstvo supruga ili sl? Kako sam shvatio, bez dna analize nema priznavanja djeteta, jesam li u pravu? Što ako za skupi test jednostavno nemamo novca?

Da li naši sudovi imaju razumijevanja ukoliko im se u požurnici kao argument navede naša situacija?

Zahvalan :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako krše zakon, mogu imati. Problematika se tretira Obiteljskim zakonom. Jedan od članaka navodi da će dijete biti upisano pod imenom bračnog druga do 300 dana od razvoda braka.

 

Stoga će dijete ako ne postoji pravomoćna odluka o razvodu dijete u matičnoj knjizi rođenih biti upisano pod imenom supruga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne razumijem ovaj odgovor.. tj na koje pitanje odgovara :)

 

ovako,

 

nije nuzno da se provede vještačenje dna analizom da bi se ustvrdilo ocinstvo, biti ce dovoljno da na sudu vi i vaša odabranica budete saslušani, a također i njen sadašnji suprug.

a da bi se utvrdile okolnosti, npr. otkad zivite zajedno a ona i suprug ne žive i sl.(samo ako on ne pristane bit saslusan tj. komplicira stvar) uvijek se mogu ispitati i neki svjedoci itd.

 

al mislim da se to nece desiti, jer ne pristane li on dati izjavu da nije otac i to, u razvodu braka će se odluciti i o iznosu uzdržavanja koji ce plaćati za to dijete (posto je upisano kao njegovo, al to ako se rodi prije razvoda), pa mislim da mu to neće biti bas poželjno.

još bolje za njega da prije razvoda rješite to. može biti gotovo nakon jednog/dva ročišta ako sve napravite kako treba.

odite na sudu sa tužbom za osporavanje/utvrđivanje, sve ce se srediti, u najgorem slučaju ako budete morali na vještačenje, a nemate novaca ići će na teret države.

prvo bi vas uputila u centar za soc skrb pa da vas oni upute točno što i kako.

inače iznos za vještačenje dna analizom je 7.380.00 kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija