Jump to content

pobijanje ugovora nakon smrti ostavitelja


saki321

Preporučene objave

Sin sam pokojnika koji je prije svoje smrti sklopio ugovor o prodaji nekretnina. Ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika i u njemu stoji da je kupac isplatio prodavatelju traženi iznos i to potvrđuje potpisom. U sudu i katastru još nije izvršena promjena vlasništva i ja sam gotovo siguran da kupac nije isplatio mog oca u cijelosti ali ne mogu to pismeno potvrditi. Da li ja kao nasljednik mogu pobiti taj ugovor? Ostavinska rasprava još nije bila pa pokušavam doznati što mi je činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Općenito, ugovor ima smisla pobijati samo ako se raspolaže valjanim dokazima, inače je besmisleno. Da li vi očekujete da će kupac dobrovoljno priznati da nije sve platio?

 

Tako dugo dok je pokojnik upisan kao vlasnik u zemljišnim knjigama i nema tereta, nasljednik može navesti tu nekretninu kao dio ostavine i naslijediti ju. Međutim, kupac koji ima valjani ugovor može tražiti i ima pravo na uknjižbu, samo što će mu se upisom nasljednika postupak ponešto zakomplicirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Vjerujem da će se nasljednicima upisati te nekretnine, jedino ako kupac ne požuri sa upisom prije ostavinske što je isto moguće. Ja sam u nekoliko navrata također komuniciro sa tim kupcem i molio ga da isplati pokojnika zbog lošeg zdravstvenog stanja a ovaj je uvijek davao "sitniš". Zanima me koliko bi mu se to zakompliciralo ako se nasljednicima upiše vlasništvo, jer ako ne prizna da nije sve isplatio jako mu želim zakomplicirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad se vodi spor oko neke nekretnine, može se o tome staviti zabilješka u z.k. uložak kako bi se spriječilo neovlašteno raspolaganje nekretninom dok traje spor.

 

Mislim da je to moguće i ako je u toku ostavinski postupak, iako nisam siguran. Posavjetujte se s odvjetnikom. Dakle, ako je moguće, trebali biste u roku odmah tražiti upis zabilježbe kako bi se spriječile druge promjene.

 

Ako se upišete u zemljišne knjige kao vlasnik, kupac će vas morati tužiti budući da kupoprodajni ugovor više neće biti podoban za prijenos vlasništva s upisanog vlasnika (tj. vas) na njega.

 

Međutim, s obzirom na to da u ugovoru piše da je isplatio sve obaveze, parnicu će sigurno dobiti, a vi ćete platiti sve troškove. On će se - s obzirom na brzinu rada naših sudova - ponešto načekati, ako bude žalbe na prvostupanjsku odluku, onda barem 2-3 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija