Jump to content

Očeva ostavština


autumn

Preporučene objave

Vanbračna sam kći mog oca(posjedujem sudski dokaz a i rodni list), koji je umro prije 2 mjeseca u Americi. Uz mene kao nasljednik postoji moja polusestra koja je kći iz braka.

Slučajno sam doznala za njegovu smrt, a i da je rodbina pokrenula rješenje ostavštine moje bake. Moja teta kao opunomoćenik živih braće i sestra u tom predmetu izjavila da je moj otac umro a da iza njega nema živih nasljednika.

Molim Vas za pomoć da me uputite što mi je činiti , kako da spriječim nezakonitu pljačku onog što mi zakonski pripada i dobijem svoj dio i naravno sestra svoj, a da nas to što manje košta jer smo slabih smo financijskih mogućnosti,hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Pokrenuta je ostavština moje bake u Hrvatskoj. Mene u tom postupku nema, ni sestre.. slučajno sam to saznala, a tako i za smrt svoga oca.

Da li postoji kakva ostavinska u Americi neznam, i kako to uopće da saznam, on je živio u Americi 43 godine Miami Florida.

Kako da saznam za ostavinsku po nasljeđu djeda(njegovog oca)????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je pokrenut ostavinski postupak u Hrvatskoj i nije završen, javite se kao nasljednik sudu odnosno javnom bilježniku koji vodi postupak i priložite dokumente (izvatke iz matičnih knjiga) kojima možete dokazati da ste potomak ostaviteljice.

 

Ako je postupak završen, trebate podići tužbu i to što prije, da ne propustite rokove.

 

Na Legalisu je opisano nekoliko slučajeva namjernog zatajivanja nasljednika od strane drugih sunasljednika, pa potražite. Naći ćete i dosta objašnjenja što se može poduzeti.

 

Ako je neki sunasljednik svjesno i namjerno lagao da nema drugih nasljednika kako bi se nezakonito domogao imovine, dolazi u obzir i kaznena prijava protiv takvoga.

 

Što se tiče ostavine po djedu, ako znate o kojoj se imovini radilo, ako su to bile nekretnine, možete tražiti povijesne izvatke iz zemljišnih knjiga za te nekretnine i vidjeti kako su se i temeljem kojih dokumenata mijenjali vlasnici, pa vidjeti i da li je bilo rješenja o nasljeđivanju.

 

Možete se obratiti i sudu koji je bio nadležan za raspravljanje ostavne za informaciju. Poželjno je znate barem približan datum smrti što možete dobiti u matičnom uredu.

 

Što se tiče nasljeđivanja u SAD, o tome ne znam ništa ali iz iskustva znam da nadležna administracija (matični uredi, sudovi itd.) u razvijenim zemljama u pravilu susretljivo odgovara i na upite putem weba. Osnovne informacije možda možete potražiti i u konzularnom odjelu diplomatskog predstavništva SAD u Hrvatskoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija