Jump to content

Pretraga osobe


st0ne

Preporučene objave

Prvi sam puta na Legalis forumu pa se unaprijed ispričavam ako sam izabrao pogrešan podforum za ovu temu.

 

Zanima me sljedeće, ima li policajac pravo fizički me pretražiti na cesti kao pješaka samo zato što je zbog mog izgleda(tetovaže, kosa, odječa)zaključio da bi kod sebe mogao imati travu.

Prije par dana imao sam takav susret s krim policijom, otvoreno su mi rekli da sam pod sumnjom da kod sebe držim travu i upitali da li pristajem na pretres torbe i đepova ili idem s njima u stanicu na detaljniji pregled(tim riječima i vrlo arogantnog tona...). Ja sam se usprotivio pretresu i rekao da nemam ništa kod sebe ali da ne pristajem na pretres jer smatram da je to kršenje mojih prava i prekoračenje njihovih ovlasti. Na to su se oni uznemirili i rekli mi da moram sa njima u stanicu zbog opravdane sumnje da posjedujem ilegalne supstance. Otišao sam u stanicu, pretresli su me, nisu ništa našli, dali su mi hrpu papira za potpisati koje ja nisam htio potpisati i na kraju nakon 4 sata nagovaranja su mi samo rekli da mogu doma. Pošto živim u malom gradu, u narednom razdoblju očekujem veči broj ovakvih maltretiranja jer sam im sada poznat kao "problematičan" pa bi htio znati neka svoja prava pa da se mogu obraniti.

 

Ne želim dizati nikakve tužbe i slično jer za pola godine odlazim dalje studirati van zemlje pa mi natezanje po sudovima jednostavno nije opcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sizif je napisao:

Ako uza se imaš osobnu iskaznicu, a uz pretpostavku da nema osnove sumnje za počinjenje određenog kaznenog djela ili prekršaja, ne mogu te privesti niti pretraživati.

 

Poštovani! Gore ste lijepo napisali i obrazložili.(pokušajte ih spriječit u namjeri privođenja!)

 

Međutim ja imam osobnu iskaznicu i moja je pretpostavka da nema osnove sumnje za počinjenje "određenog kaznenog djela ili prekršaja"a policajci me ipak privedu i oduzmu stvari npr.bez potvrde o oduzimanju predmeta,pregledaju stvari,ne pred tobom nego u nekoj drugoj prostoriji i još te zadrže u prostoriji za zadržavanje bez obrazloženja ili pravne pomoći.

 

No dobro malo sam pretjerao....Osobnog sam mišljenja da policajci rade profesionalno svoj posao.

 

Gospodine STUNE i sam bi sumnjao u Vašu legalnost obzirom da ste bili obučeni kako ste naveli.

Da! Demokracija vlada ali se mora znati neki red.

Osobnog sam mišljenja,da su policajci postupili po pravilu službe,a nigdje ne stoji da se iza Vašeg opisanog odijevanja nije mogao kriti i policajac....

 

Pozdrav i bez zamjerke,nikog ne prozivam niti vrijeđam! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draganec je napisao:

 

Gospodine STUNE i sam bi sumnjao u Vašu legalnost obzirom da ste bili obučeni kako ste naveli.

Da! Demokracija vlada ali se mora znati neki red.

Osobnog sam mišljenja,da su policajci postupili po pravilu službe,a nigdje ne stoji da se iza Vašeg opisanog odijevanja nije mogao kriti i policajac....

 

Nevjerojatno mi je kako osoba koja je policijski djelatnik (ili je to bila) ima ovakvo razmišljanje i otvoreno govori ovakve stvari te potiče na diskriminaciju osoba na temelju njihovog fzičkog izgleda.

 

Zakon o kaznenom postupuku, Zakon o policiji te Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika određuju način ophođenja policijskih službenika prema građanima. Vaše osobno mišljenje nije mjerodavno za određivanje osnovnih pretpostavki za poduzimanje postupovnih radnji.

 

Sramotno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija