Jump to content

Isplata osiguranja prometne nesreće


sime777

Preporučene objave

Prije 2 mj imao sam prometnu nezgodu u svojstvu putnika za radnog vremena u službenom vozilu.Do prom. nezgode je došlo zbog neočišćene ceste(snijeg i led) nakon čega policija piše kaznu hrvatskim cestama i vozaču zbog neprilagođene brzine uvjetima na cesti.Vozilo je uredno registrirano alkoh. test negativan..Vozač nema ozljeda dok ja kao putnik sam zadobio lto trzaj vrata te se još nalazim na bolovanju i terapijama.Zanima me od koga mogu sve tražiti odštetu i da li u slučaju eventualne isplate meni štete osiguranje može potraživati od vozača da plati štetu tj dali bi vozač imao kakvih posljedica zbog mojega zahtjeva za odštetu?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete od Hrvatskih cesta kao I-tuženika i osiguranja kao II-tuženika. osiguranje može tražiti regres od vozača ako se proglasi odgovornim. možete tužiti i samo HC, međutim oni mogu tijekom postupka umanjiti odgovornost na temelju činjenice da je vozač proglašen krivim u prekršajnom postupku, svakako će ga zvati za svjedoka. U drugom slučaju vozač ne stupa u parnicu te ne može odgovarati za naknadu štete koja je usmjerena isključivo protiv HC.

Trebate napraviti HC dopis i tražiti odštetu izvanparnično, ako ne uspije onda se upustiti u parnicu.

pazite na zastaru(Prema odredbi čl.376.st.1. i 2. ZOOa potraživanje naknade uzrokovane štete zastarijeva za tri godine od kad je oštećenik saznao za štetu i za osobu koja je štetu učinila, a u svakom slučaju ovo potraživanje zastarijeva za pet godina od kad je šteta nastala. Prema usvojenoj sudskoj praksi smatra se da je oštećenik saznao za štetu zbog pretrpljenih fizičkih bolova u trenutku kada su bolovi prestali, a najkasnije danom završetka liječenja pri čemu povremeni bolovi koji traju ulaze u smanjenje životnih aktivnosti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uobičajeno je da su djelatnici firme osigurani od nezgoda u radno vrijeme.

a osim toga i auto firme treba imati kasko osiguran i osiguranje putnika u slučaju nezgode.

obratiti se osiguranju.

osiguranje će tražiti od HC povrat djela isplatu po naknadi štete.

vozača koji nije imao alkohola u krvi i posjeduje vozačku dozvolu osiguranje nemože teretiti za regresnu isplatu duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

osiguranje je croatia ali nema kasko samo uobicajena polica a u zapisniku piše da je do prometne nezgode došlo zbog uvjeta na cesti-poledica nakon čega je došlo do prevrtanja vozila.. krivci hc zbog uvjeta na cesti a vozač zbog neprilagođene brzine uvjetima na cesti s tim da 4 svjedoka izjavili da se vozilo nije kretalo više od 40 km/h..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sepolco je napisao:

 

??????

u kojem kontekstu ste to mislili?

 

vozač nije prilagodio vožnju vremenskim uvjetima, postoji podijeljena odgovornost!

 

osiguranje vozila služi tome da bi se u slučaju krivice vozača za štetu materijalnu i ne materijalnu (ozlijede) ozlijeđena osoba može naplatiti!!

 

osim u navedenim slučajevima kada osiguranje ne pokriva nastalu štetu a to su: alkohol, ako nema vozačku i sl. koji su navedeni u posebnim uvjetima osiguranja koji se dobiju sa policom osiguranja!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija