Jump to content

Kako da prodam kucu roditelja i dodjem do svog dijela


sarrex

Preporučene objave

Majka i otac su vlasnici kuce u Republici Hrvatskoj. Napravili su Ugovor o poklonu meni i bratu ali to nismo uknjizili. U medjuvremenu su umrli otac i majka, a sada i jedini brat (50% vlasnik).

 

Namjeravam da zapocnem pred Opcinskim sudom ostavinsku raspravu. Kaka se to zavrsi zeljeo bih da dodjem do svog dijela.

 

Brat je ostavio malodobnog sina 17.g i suprugu koja sa mnom ne zeli da suradjuje po pitanju diobe. Kuca u kojoj nitko ne zivi 13 godina je za sada nedjeljiva i ima unutrasnje stepenice na prvi kat.

 

Da li je ikako moguce preko Odvjetnika ili Suda ipak prodati kucu i doci do svoga dijela iako druga strana odbija suradnju ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo trebate srediti zemljišnoknjižno stanje tj. upisati stvarne vlasnike.

 

Uknjižbu temeljem darovnog ugovora mogli ste obaviti i za života darovatelja.

 

Budući da niste izvršili u uknjižbu dok je jedan daroprimatelj bio živ, sad će trebati utvrditi u ostavinskom postupku njegove nasljednike.

 

U pitanju je zapravo više ostavinskih postupaka - iza oca, iza majke i iza brata, i postoji više mogućnosti kako to izvesti.

 

Niste napisali tko je upisan kao vlasnik darovane nekretnine u zemljišnim knjigama - otac, majka ili oboje. Također niste napisali da li su imali i druge imovine osim navedenih nekretnina.

 

O tim činjenicama ovisi koji bi vam bio najjednostavniji put za sređivanje zemljišnoknjižnog stanja.

 

Nakon toga možete pokrenuti sudski postupak razvrgnuća suvlasništva. Ako se suvlasnici ne dogovore, sud kuću stavlja na prodaju, a dobiveni novac dijeli prema suvlasničkim udjelima. Pri takvim prodajama obično se postižu niže cijene nego kad prodajete sami.

 

Možete prodati i samo svoj suvlasnički dio ako nađete kupca koji će pristati da se nakon toga nateže s ostalim suvlasnicima. To i ne mora biti tako loš posao za kupca. Ako u kući nitko ne živi, suvlasnik u jednoj polovini dijela može se useliti i samostalno koristiti kuću, a ostali suvlasnici ga ne mogu izbaciti već samo tražiti određenu naknadu. Ako se kuća manjim preinakama može fizički podijeliti, to isto može biti u korist kupca.

 

Naravno, i u tom slučaju možete očekivati bitno nižu cijenu od cijene za cijelu kuću u redovnoj prodaji.

 

I na kraju - svoj dio možete prodati i temeljem dokumentacije koju imate, bez sređivanja stanja, ako nađete dovoljno naivnog (ili možda ne tako naivnog, nego nekog tko traži baš takve probleme) kupca da to prihvati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otac i majka su uknjizeni vlasnici i zemlje i kuce i zeljeo bih znati najednostavniji put da se ostavinska rasprava sto prije rijesi i proda.

 

problem je i umrlica brata koju mi njegova supruga nece dati da se postupak okonca sa ostavinskom raspravom.

 

ako se to okonca moze li se ipak prodati ako ona ne zeli da suradjuje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su otac i majka uknjiženi kao vlasnici, možete pokrenuti ostavinski postupak iza njih. Ostavinski postupak pokreće se iza svakog pojedinca posebno, a nisam siguran možete li tražiti da se ovi postupci objedine.

 

Budući da ste nasljednici vi i pokojni brat, na bratovo mjesto stupaju njegovi nasljednici tj. sin i supruga i pojavljuju se u tom postupku (odnosno tim postupcima) kao izravni nasljednici vašeg oca odnosno majke.

 

Na ostavinskoj raspravi možete izaći s darovnim ugovorom. Budući da se nasljeđuje ne samo imovina, nego i prava, a darovni ugovor je zapravo dokument o vanknjižnom pravu vlasništvu, u tom postupku bi trebalo biti utvrđeno da vi, bratov sin i bratova supruga postajete vlasnici temeljem darovnog ugovora i nasljeđivanja.

 

Moram napomenuti da nisam 100% siguran u ovo, a osim toga iz iskustva znam da neki javni bilježnici nisu baš vješti kad je u pitanju nasljeđivanje prava i vanknjižnog vlasništva, pa bi bilo dobro da se raspitate kod nekog od njih ili da uzmete odvjetnika prije nego što pokrenete postupak..

 

Ako biste pokretali ostavinu iza brata onda vrijedi slijedeće.

 

Ostavinski postupak iza ostavitelja koji je ostavio nekretnine sud provodi po službenoj dužnosti, pa supruga vašeg brata uopće nema mogućnosti odlučivati hoće li ili neće provesti ostavinski postupak. Smrtovnicu je matični ured trebao dostaviti sudu po upisu smrti. Ako to nije učinio, vi možete izvaditi smrtni list, priložiti dokumente o vlasništvu i predložiti nadležnom sudu da provede postupak. Međutim, u takvom postupku ne možete biti stranka jer niste nasljednik. Tu opet iz osobnog iskustva mogu reći da neki sudovi to interpretiraju tako da ne prihvaćaju prijedlog ako nije od nasljednika što je zakonski neutemeljeno. Drugi pak provode postupak bez problema.

 

Međutim, čini mi se da vam ostavinski postupak iza brata zapravo nije nužan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija