Jump to content

Pozurnica drugostupanjskom


Saku

Preporučene objave

Ima li neko pametan savjet kako nagnati ministarstvo financija da radi svoj posao u zakonskim okvirima.

Dakle išla je žalba drugom stupnju početkom godine, prošao je "rok" od 2 mjeseca koji oni imaju po svim mogućim zakonima da donesu drugostupanjsko rješenje. Naarvno da nije doneseno i poslali smo požurnicu ali opet ni traga ni glasa. Problem je što oni za svaki dan će tražiti kamate od 14 posto do dana plaćanja potencijalne obveze a ako izgube nikom ništa. Potencijalni iznos koji potražuju u prvostupanjskom rješenju je jako velik i raste svakim danom kako vrijeme odmiče. Mi samo želimo dobiti drugostupanjsko pravomoćno rješenje da možemo postupiti po njemu, dakle platiti ako treba s kamatama do dana rješenja pa ići na upravni spor.

Koliko sam shvatio po šugavim hrvatskim zakonima jedino što možemo je pokrenuti upravni spor zbog šutnje administracije.

E sad da li ga pokrećemo protiv službe za drugostupanjski postupak samo zbog šutnje ili zbog odbijanja žalbe? Piše negdi da trebaš pretpostaviti da ti je žalba odbijena ukoliko nije doneseno drugostupanjsko rješenje u zakonskom roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kamate Vam ne mogu rasti svakim danom jer se obračunavaju isključivo na godišnjoj razini ( 14 % godišnje).

Ne bih previše o meritumu stvari jer to ni nije Vaše pitanje, ali imate pravo podnošenja tužbe Upravnom sudu zbog nedonošenja rješenja u zakonom određenom roku ( šutnje administracije ), ali to neće riješiti i samu žalbu, naravno.

Ukoliko ste na prvostupanjsko rješenje imali pravo žalbe koja zadržava izvršenje rješenja, rješenje Vam nije konačno odnosno izvršno, ali će se na period do donošenja drugostupanjskog rješenja također obračunavati kamata kod izvršenja. Ukoliko se radi o rješenju na koje ste imali pravo žalbe, ali koje ne zaadržava izvršenje istog, trebali ste uz žalbu tražiti odgodu naplate. Ukoliko se odlučite pokrenuti upravni spor, također ćete morati istaknuti da tražite i odgodu naplate.

 

Bilo bi najbolje da Vam ovo odradi stručna osoba.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako ne rastu kamate? Pa kada dođe drugostupanjsko onda postaje izvršno i onda smo duzni platiti potencijalnu obvezu koja je zaračunata u nadzoru. S obzirom da nikako da donesu drugostupanjsko rješenje prema zakonskim rokovima, mi smo u nepovoljnom položaju jer što ga oni kasnije donesu to će viši biti iznos kamata. Kamate se zaračunavaju do dana plaćanja koji je vezan za donošenje drugostupanjskog rješenja koje će uvažiti ili osporiti žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija