Jump to content

rad uz mirovinu


dagan02

Preporučene objave

Ako netko prima u RH (od HZMO) braniteljsku invalidsku mirovinu, profesionalna nesposobnost, može se sasvim legalno zaposliti i primat će 50% mirovine i cijelu plaću. Ako se radi o općoj nesposobnosti za rad (veća od profesionalne) ne može se legalno zaposliti, pa ni na ugovor o djelu.

 

Kako sam razumio,prijatelj prima braniteljsku mirovinu u BiH. Mislim da bi se primjenila ista pravila, jer postoji međudržavni ugovor vezano za mirovine.

 

Ipak, za točne podatke, uz predočenje svih elemenata u ovom slučaju bi se trebalo obratiti mirovinskom bilo na tel. ili osobno. Može i pisanim putem. Neka se obrati područnoj službi u mjestu gdje namjerava raditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani kolega medeni66!!!

 

Mirovina o kojoj govorite je 6a,profesionalna mirovina koja vam omogućava da radite i za vrijeme dok radite primate mirovinu po koeficijentu 0.66,a kad prestanete raditi vraća vam se na koeficijent 0,80.Znači ne primate 50% mirovine već primate 85% mirovine na koju Vam u slučaju da radite uzimaju i porez i prirez te tako umanjena može iznositi 75% vaše mirovine.Znači u najgorem slučaju 75% mirovine ,a ne 50% kako vi kažete.

 

I na kraju godine možete podnijeti Obrazac prijave poreza na dohodak i ako imate pravo može Vam se taj porez i prirez vratiti.

 

To Vam govorim iz osobnog iskustva ,jer ja povremeno radim i dobro sam upoznat s tom problematikom.

 

Pozdrav svim istinskim braniteljima ma gdje bili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na preciznim informacijama. Da radi se o profesionalnoj mirovini (ali ne 6a, nije ni bitno jer to ništa ne mijenja).

 

Ja sam to ''opalio'' onako ugrubo 50%. Tvoj odgovor je puno precizniji. Možda ću uskoro biti u situaciji da radim (dobio sam rješenje o ostvarivanju prava na profesionalnu mirovinu) Omjer mi je 30 % rat,pa sam uložio žalbu.

 

Da li možda znaš ti ili netko drugi, da li se mirovina isplaćuje i dok se rješava žalba?

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija