Jump to content

prekovremeni broj odrađenih sati


gigolina

Preporučene objave

Pozdrav!

Zanima me koliko mjeečno sati radnik može najviše odraditi?

Svaki dan odradim 8,ponekad i 9 sati. Moj broj odrađenih sati ponekad je od 180 do 220. Ovisi kako koji mjesec.Pošto sam negdje pročitala da broj sati iznosi 168,da li se sve preko 168 sati treba isplatiti kao prekovremeni sati?

U mojoj firmi je neki čudan sistem obračunavanja,svaki dan MORAMO odraditi 8 sati,a samo ovaj 9-i sat ulazi u prekovremene.Smatram da to nije korektno. Što poduzeti u vezi tog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gigolina,

Zakon o radu je propisao redovito radnio vrijeme koje nemože iznositi više od 40 ili 48 sati tjedno. Isto mora biti određeno u tvom ugovoru o radu. Dakle sve izvan tog broja sati smatra se prekovremenim radom.Prekovremeni rad poslodavac može naložiti ali ga mora platiti više nego redovni. Koliko više zakon ne precizira ali bi takova stvar morala biti uređena je pravilnikom o radu koji poslodavac mora imati ukoliko zapošljava više od 20 radnika. Uobićajeno je radnim danom 50% više,blagdanom praznikom i danima koje je zakon odredio neradnima 100% više.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gigolina je napisao:

Npr. za proši tjedan imam odrađeno 59 sati.Znači ovih 11 sati je prekovremeni i to bi se trebalo platiti više? Što ako poslodavac ne pristane to platiti?

 

gigolina,

znaći ...ali,trebaš izračunati fond sati na kraju mjeseca,možda sljedeći tjedan ćeš sljedeći mjesec raditi 11 sai manje???????? Dakle ako nema prraspodjele radnog vremena da u jednom dijeu mjeseca ili na godišnjoj razini (turizam) radiš više sati a u dugom manje sati,onda je tako kako si zaključila. Ti prekovremeni sati moraju biti vidljivi u Obračunu plaće i plaćeni više.

Kakvo je pitanje ako ne pristane? On je obvezan po zakonu te sate platiti više i ti možeš Zahtjevom za zaštitu prava tražiti itakovu isplatu. Ali prvo se moraš pročitatai pravilnik o radu da vidiš na koji je to način poslodavac regulirao.

Ja sam ti to dole napisao ali nisi baš razumjela. Treba sve što ti se savjetuje pročitati kad nešto pitaš.

Dakle:

- ima li pravilnik o radu i jeli to pitanje istim regulirano.

-Jeli potpisnik kolektivnog ugovora( možda je dogovoreno da umjesto prekovremenih dobivaš slobodne dane).

O istome se moraš u firmi interesirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija