Jump to content

terenski rad


margot

Preporučene objave

Prema zakonu o porezu na dohodak terenskim se radom smatra rad izvan sjedišta poslodavca i izvan mjesta prebivališta radnika i udaljenost u kilometrima nema baš presudnu ulogu. Ako su ispunjena oba uvjeta tada se radi o radu na terenu, jer u ugovoru o radu piše sjedište poslodavca i mjesto prebivališta radnika. U slučaju takvog rada dozvoljena je isplata terenskog dodatka u neoporezivom iznosu koji se isplaćuje za svaki dan boravka na terenu, definiraju se uvjeti smještaja (terenski rad najčešće uključuje i spavanje u tom mjestu) i prehrane, ali se terenski dodatak i dnevnica u poreznom smislu ne mogu istovremeno isplaćivati neoporezivo, nego samo jedno od toga. U praksi ima raznih slučajeva, ali nećemo se na njima zadržavati.

Ako vi svaki dan putujete u neko mjesto zbog izvršavanja rada i vraćate se isti dan natrag u sjedište poslodavca, tada se po mom skromnom mišljenju ne bi radilo o radu na terenu nego bi se povećani troškovi prehrane i prijevoza u mjestu rada isplaćivali kroz dnevnicu (porezno priznato do 170 kuna dnevno za trajanje preko 12 sati). Ako se kod vas radi o nekom brojanju sati pri čemu se odvaja vrijeme rada od vremena provedenog na putu, to je još jedan oblik mobinga nad radnicima na naš način, pa ne možete se teleportirati u to mjesto, moramo prihvatiti činjenicu da putovanje traje neko vrijeme, pa i po opjevanim hrvatskim cestama. U svakom slučaju nebitno je koliko dugo putujete, sve što prelazi 8 sati dnevnog radnog vremena od trenutka polaska do povratka moralo bi vam biti isplaćeno kroz jedan od ovih dodataka. Moralo bi, ali...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija