Jump to content

Komunalna naknada-molim pomoc!!!


betanes

Preporučene objave

Molim da mi netko pomogne sa savjetom ako zna....naime,imam kuću na moru,u djelu gdje se nalazi par kuća,nema asfalta.niti jedne bandere,o kanalizaciji da ne govorim...U petak mi stiglo rješenje o ovrsi da mi sjeda fina na mirovinu zbog neplaćenih računa od 2009g.Imam 8 dana rok za žalbu.Da li netko zna koja su moja prava s obzirom da me traže da plaćam nešto što nemam i samim tim ni ne koristim.Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KOMUNALNA NAKNADA

 

Komunalna je naknada propisana odredbama članaka 22.-28. Zakona o komunalnom gospodarstvu.

 

Komunalna je naknada prihod proračuna jedinice lokalne samouprave. Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi odluku o komunalnoj naknadi kojom se obvezatno utvrđuju: naselja u jedinicama lokalne samouprave u kojima se naplaćuje komunalna naknada; područja zona u gradu, odnosno općini; koeficijent zona (Kz) za pojedine zone; koeficijent namjene (Kn) za poslovni prostor i za građevno zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti; rok plaćanja komunalne naknade; nekretnine važne za jedinicu lokalne samouprave koje se u potpunosti ili djelomično, oslobađaju od plaćanja komunalne naknade; opći uvjeti i razlozi zbog kojih se u pojedinim slučajevima može odobriti potpuno ili djelomično oslobađanje od plaćanja komunalne naknade; izvore sredstava iz kojih će se namiriti iznos za slučaj potpunog ili djelomičnog oslobađanja od plaćanja komunalne naknade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono gore vam je samo pojašnjenje pojma komunalne naknade, plaćanje koje nema veze s banderama i ostalim što navodite. Ali ima s nekim drugim onoga tko vam naplaćuje. Općina je dužna svake godine donijeti Program održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, te isto tako i Izvještaj o izvršenju tog plana. To su informacije na koje imate pravo prema Zakonu o pravu na pristup informacijama - pa se možete informirati i saznati kad će se uređivati i što će se uređivati na području na kojemu imate kuću; također, kad steknete uvid u Program gradnje, možete predložiti i da se u onaj za slijedeću godinu uvrsti područje u kojem živite - npr. asfaltiranje ulice ili javna rasvjeta :).

 

Što se pak žalbe tiče: Da li ste dobili rješenja u kojima je utvrđeno za koju kvadraturu i na koji način plaćate komunalnu naknadu. To su rješenja upravnog postupka i morala su vam doći poštom preporučeno s povratnicom ili uz dostavnicu osobnom dostavom - ukoliko niste dobili takva rješenja to vam je jedna, a vjerujem i jedina mogućnost za žalbu. Ukoliko ste sva rješenja uredno primili i potpisali primitak - nemate se baš pretjerano na što žaliti. Možete jedino dobivati na vremenu, ili pokušati na drugostupanjskom tijelu - možda postoje kakvi formalni propusti ili pogrešno vođenje postupka tijela prvog stupnja.

 

Uglavnom, ubuduće najjeftinije vam je platiti komunalnu naknadu, ali i uključiti se u život lokalne sredine u kojoj živite, pa makar i povremeno.

 

Srdačno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 19.

(2) Komunalnu naknadu plaćaju u naseljima s uređenim građevinskim zemljištem vlasnik stambenog, poslovnog prostora i građevinskog zemljišta ili korisnik kada je to ugovorom vlasnik prenio na korisnika.

(3) Naseljima s uređenim gradevinskim zemljištem, prema stavku 2. ovoga članka, smatraju se naselja opremljena najmanje pristupnom cestom, objektima za opskrbu električnom energijom i opskrbu vodom prema mjesnim prilikama.

 

obveznik plaćanja komunalne naknade je vlasnik nekretnine

koja je izgrađena na području koje ima najmanje izgrađeno (navedeno u st.3)

komunalna naknada određuje se rješenjem .

ako niste dobili rješenje za komunalnu naknadu

tada je to razlog za žalbu (uz navedeno u čl.19.st3.)

 

Utvrdivanje i naplata komunalne naknade

Članak 20.

 

(5) Rješenje o utvrđivanju visine komunalne naknade u svakom pojedinom slučaju donosi upravni odjel jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove komunalnog gospodarstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija