Jump to content

Volontiranje - isplata naknada i doprinosi


Groucho

Preporučene objave

Molio bih upućene da mi odgovore na nekoliko pitanja iz područja volontiranja s obzirom da su informacije koje mogu pronaći na webu ili zastarjele (bazirane na starom zakonu) ili ne govore o nekim pojedinostima koje me zanimaju.

1.) Na koji se način volonteru mogu isplatiti naknade tj. potvrđeni troškovi i koliki se maksimalni iznos može na taj naćin isplatiti?

Naime, u opisu posla volontera je obilazak korisnika (radi se o udruzi koja se skrbi o invalidima) pa je prema Zakonu o volonterstvu moguće (točnije obveza) isplatiti volonteru troškove putovanja, džeparca i sve druge opravdane troškove. No, u našem slučaju volonteru je trenutno blokiran račun zbog ovrhe (ili nečega sličnog) te on praktički nije u mogućnosti obavljati posao jer doslovno nema novca da ga obavi (ako mu isplatimo troškove na tekući ili žiro račun). Stoga, da li je moguće isplatiti volonteru naknadu "na ruke" u gotovini, a da se ne krši nijedan zakon. Što se tiče tih naknada, sve su u strogim granicama potrebnih troškova, troškova putovanja, džeparca za sitne troškove i slično, a ukupna mjesečna svota za sve troškove ne prelazi cca 2000 kn. Može li Udruga na neki drugi način u gotovini isplatiti novce volonteru po nekoj drugoj osnovi, a da bude u okviru zakona o udrugama, porezima, obveznim odnosima...?

2.) Moraju li se prema novom Zakonu o volonterstvu plaćati doprinosi (volonter već ima pravo na zdravstveno osiguranje po drugoj osnovi) i porezi na isplaćene naknade?

3.) Koji zakone i pravilnike treba proučiti (osim Zakona o volonterstvu) vezano uz ova pitanja?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija