Jump to content

HZMO i poštivanje zakona


bubili1

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Imam pitanje u vezi s odjavom radnika s HZMO: koje dokumente poslodavac mora predočiti da bi radnika odjavio s mirovinskog osiguranja? Na stranicama HZMO piše da su za odjavu radnika potrebni slijedeći dokumenti: prijava M-2P

dokaz o prestanku ugovora o radu

 

Da li poslodavac može obaviti odjavu radnika i ako ne predoči dokaz o prestanku ugovora o radu i da li onda netko krši Zakon i što poduzeti?

 

Zahvaljujem za odgovore i unaprijed se ispričavam ako sam u pogrešnom podforumu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam u takvim slučajevima uz odjavu/obrazac eM-2P prilagala i Odluku o prestanku radnog odnosa, potpisanu i ovjerenu od odgovorne osobe (ravnatelja) i radnu knjižicu sa upisanim datumom prestanka radnog odnosa, ovjerenu štambiljem i potpisom, koju sam dala samo na uvid i koja mi je vraćena skupa sa odjavom.

Mislim da nije moguće odjaviti nekog na mirovinskom bez dokaza o prestanku radnog odnosa.

No, kod nas se svašta može, pa tko zna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uredno odjavljujem ljude sa preslikom obavijesti koju njima kao poslodavac šaljemo, jer nema odluke o prestanku ugovora o radu na određeno vrijeme, a ti su najčešći. Obrazac M-2P je obavezan, jer su to mirovinci kreirali kao dokument za njihovu evidenciju, ali drugo ništa. I nitko ni ne traži drugo. Spomenuta obavijest je ustvari pisani poziv radniku kojem je prestao radni odnos iz razloga npr. povratka na rad drugog radnika, da dođe po svoju radnu knjižicu i ostale dokumente.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjer: radnik ima ugovor na neodređeno, poslodavac ga odjavi s Mirovinskog, radnik dobije obavijest da je razlog odjave sporazumni raskid ugovora o radu, s tim da napominjem da radnik nije nigdje ništa potpisao. Da li poslodavac mora dati neki "dokaz" o sporazumnom raskidu ugovora o radu kad odjavljuje radnika s Mirovinskog kao u ovom slučaju? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila na HZMO u svezi s mojim pitanjem: kad poslodavac odjavljuje radnika s Mirovinskog on mora predočiti Odluku o raskidu radnog odnosa samo na uvid. U navedenom primjeru je poslodavac falsificirao potpis radnika i naveo da je raskid ugovora o radu sporazuman. "Mirovinci" su tu nemoćni, jer oni ne mogu kontrolirati da li je potpis falsificiran ili ne. Za to su (kad se otkrije) nadležne neke druge službe. Znači, može vam se desiti da vas poslodavac odjavi a vi o tome pojma nemate.

 

Hvala svima na odgovorima i ako može savjet: kad se zapošljavate i tijekom radnog odnosa "kontrolirajte" poslodavce koliko je to u vašoj mogućnosti. Svaka čast onim poslodavcima koji su izuzeci i koji radnika cijene kao čovjeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija